Πως το ΡΚΚ θα εγκαταλείψει τα όπλα? Η Τουρκία αντί να σκέφτεται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κουρδικό ζήτημα και τον εξαγνισμό του από τα όπλα, καθώς και για το πως θα κάνει ένα νέο Σύνταγμα, τι κρίμα που εδώ και αρκετές μέρες συζητούν για τις αποφάσεις που πήρε η δικαστική εξουσία. Βλέποντας με μια πρώτη ματιά τις ληφθείσες αποφάσεις, αυτές φαίνονται σύννομες με τους υφιστάμενους κανόνες δικαίου και στην ουσία λένε το εξής: Το παλιό σύστημα αντιστέκεται.
Οι πολιτικοί βλέποντας αυτή την πραγματικότητα, εάν ενεργοποιηθούν, ίσως η πίεση την οποία ζούμε να λιγοστέψει. Νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες να έχουμε μια τέτοια εξέλιξη…γιατί υπάρχουν επείγοντα προβλήματα στην Τουρκία. Και στην πρώτη θέση είναι το Κουρδικό πρόβλημα…Παρά την βιούμενη ένταση, στην πραγματικότητα οι πολιτικοί και τα μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, στην επίγνωση αυτού του επείγοντος προβλήματος, δεν εγκαταλείπουν τους συλλογισμούς για το πρόβλημα.
Χθες έλαβα μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το TESEV (Τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών επιστημών). Στην Τουρκία, πάνω στο θέμα κατάθεσης των όπλων από το ΡΚΚ έχουν λεχθεί πάρα πολλά, αλλά αυτό το θέμα ούτε ενδελεχώς εξετάστηκε ούτε και μπόρεσε να συζητηθεί χωρίς αποκλεισμούς. Το πιο σημαντικό βήμα στη διαδικασία του δημοκρατικού ανοίγματος, που ήταν η είσοδος του Χάμπουρ(*), ακόμα και αυτή η ευκαιρία τι κρίμα που χαραμίστηκε, εξαιτίας της μη ετοιμότητας, λίγο της απειρίας και κυρίως του συστήματος κηδεμονίας και χειραφέτησης.
Τώρα, με την υποστήριξη του TESEV, ο δημοσιογράφος Τζενγκίζ Τσιαντάρ και με την επικεφαλίδα «Κάθοδος από τα βουνά – Πως το ΡΚΚ θα εγκαταλείψει τα όπλα?», για πρώτη φορά παίρνει στα χέρια του αυτό το θέμα, το οποίο εξέτασε ενδελεχώς και έγραψε μια έκθεση, η οποία περιέχει σημαντικά στοιχεία, η οποία μπορεί να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την Τουρκία. Κάνοντας αυτό (ο δημοσιογράφος) συναντήθηκε πρωτίστως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εσωτερικών, κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, τους υπευθύνους του ΡΚΚ όπως είναι ο Μουράτ Καράγιλαν και ο Ζουμπεϊρ Αϊντάρ, καθώς επίσης με μεγάλο αριθμό πολιτικών και τους επικεφαλής της κοινωνίας των πολιτών. Εντάξει, αλλά από αυτή την εργασία με ποιόν τρόπο εξήχθη ένα αποτέλεσμα? Παρακάτω επισημαίνονται ορισμένα σημεία από την αναφορά του Τσιαντάρ, του οποίου η έρευνες διήρκησαν επί έξι μήνες:
· Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη…Μεταξύ των πρώτων βημάτων που θα πρέπει να ριχτούν γι’ αυτό, είναι οι εκλεγέντες δήμαρχοι της KCK (Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν), που είναι κρατούμενοι ως ύποπτοι, να αφεθούν ελεύθεροι…
· Θα πρέπει να διατηρηθεί η κατάσταση αδράνειας του ΡΚΚ και να σταματήσουν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ).
· Για να εξασφαλιστεί η εσωτερική ειρήνη στην Τουρκία και να γίνει «Τουρκοποίηση του ΡΚΚ», θα πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη του εκλογικού ορίου του 10%...
· Προετοιμασία ενός νέου Συντάγματος και να γίνει ένας νέος ορισμός της ιθαγένειας στο νέο Σύνταγμα.
Σύμφωνα με τον Τσιαντάρ, για τους Κούρδους αποτελεί ιδιαίτερο θέμα η απόκτηση μιας νέας κατάστασης (status) στην Τουρκία, καθώς και η ρύθμιση των συνθηκών κράτησης του Οτζαλάν, οι κοινωνικές ρυθμίσεις για την ειρήνη, το θέμα της αμνηστίας και ένα τελικό βήμα, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου