Σελίδες

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Να καθαρίσουμε τον Έβρο από την άμμο


Yalçın BAYER Εφημερίδα «Χουριέτ» της 12 Αυγ 2011     Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης 

            Tο υπό αμφισβήτηση κανάλι, πλάτους 30 μέτρων, που κατασκευάστηκε στην όχθη του Έβρου ποταμού στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι αντιμετωπίστηκε «με κοροϊδία» εκ μέρους των Δυτικοθρακιωτών. Φυσικά το κανάλι αυτό δεν είναι ανταγωνιστικό του «Καναλιού Κων/πολης» του Ερντογάν ..!!!
            Μια τέτοια δαπάνη για την Ελλάδα, τι νόημα θα μπορούσε να έχει? Κατά την άποψη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης «Αυτό το κανάλι δεν κατασκευάστηκε για τους λαθρομετανάστες». Εντάξει, αλλά μέσα σε μια τέτοια κρίση γιατί κατασκευάζεται?
            Σύμφωνα με  τους ισχυρισμούς της Ελληνικής πλευράς, είναι η βελτίωση ενός σχεδίου, προκειμένου ο Τουρκικός Στρατός, σε μια κατάσταση κρίσης, να μην μπορέσει να περάσει τον Έβρο Ποταμό. Ωστόσο οι Έλληνες είναι ενοχλημένοι απ’ αυτό…Η κατασκευή αυτού του καναλιού έγινε χωρίς διαγωνισμό και άρχισε να πραγματοποιείται  βεβιασμένα από τον Ελληνικό Στρατό. Αυτή η ανησυχία δεν έχει καμιά σημασία. Στην Ελλάδα πάντα υπάρχει μια κατάσταση «πανικού». Η Τουρκία αντιθέτως, απέναντι στα προβλήματα, πάντα ενήργησε με ψυχραιμία.
            Ακόμη και ο συν-πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας Roth, δείχνοντας την αντίδρασή του αναρωτήθηκε: Σε μια επίθεση εναντίον της Τουρκίας, δεν πρέπει να περάσουν? Οι πλημμύρες του Έβρου, τις περισσότερες καταστροφές τις προκαλούν στην Τουρκία (Η Ελλάδα και η Βουλγαρία σαφώς αμελούν….)
            Η υπόθεση όμως έχει και μια άλλη πλευρά…Οι δύο χώρες ποτέ δεν συμφώνησαν να καθαρίσουν τον πυθμένα του Έβρου ποταμού από την υψωμένη άμμο και δεν το έφεραν το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Σε κάθε πλημμύρα η Τουρκία φτιάχνει αναχώματα, ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια. Στην πραγματικότητα η λύση είναι απλή…
            Πως θα γινόταν η Κρατική Υπηρεσία Υδραυλικών Έργων, τη φαγάνα που καθάρισε την θάλασσα του Κερατίου, στο Μητροπολιτικό Δήμο Κων/πολης, να την έστελνε στην Αδριανούπολη και να καθάριζε τον πυθμένα του Έβρου Ποταμού ? Αυτή η άμμος δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κατασκευές στην Κων/πολη? Ο Νομάρχης Αδριανούπολης και οι Δντές Περιβάλλοντος και Κρατικών Υδραυλικών Έργων, δεν έχουν μελετήσει καθόλου στο μυαλό τους αυτό το θέμα ?... Στο νέο Υπουργό Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ – όπως και στο παρελθόν – θα ήθελα να το υπενθυμίσω για άλλη μια φορά. (Για το πώς θα γίνει αυτό το χρήσιμο έργο, μπορείτε να ρωτήσετε τον πρώην βουλευτή Γιαλτσίν Κοτσάκ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου