Σελίδες

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ενδιαφέρουσα Επισκόπηση Επικαιρότητας Γειτονικών Κρατών με την 12η Δεκ 2013 {Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία, Τουρκία} από ΑΔ Ξάνθης μέσω ΕΑΑΣ Ξάνθης

Εξοργισμένοι» είναι οι γείτονες της Τουρκίας, Ελλάδα και Βουλγαρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Today’s Zaman, λόγω των δηλώσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, κατά της διάρκεια της πρόσφατης τριήμερης επίσκεψής του στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Τουρκία τόσο στα Βαλκάνια γενικά, όσο και ειδικά σε μια σειρά από πόλεις, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται σήμερα εντός των ελληνικών και βουλγαρικών συνόρων. Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν «εξήγησε» ότι ¨Ανατολική Θράκη¨ σημαίνει, μεταξύ άλλων, Σκόπια, Θεσσαλονίκη, Σεράγεβο, Κομοτηνή και Ξάνθη, ενώ εντόπισε ισχυρούς πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ των κατοίκων αυτών των πόλεων και των κατοίκων της Ανατολικής Θράκης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, Ivailo Kasnakov, αφού υπογράμμισε τις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ότι τέτοιες παρατηρήσεις ενδέχεται να εμποδίσουν...
την ανάπτυξη διαλόγου και συνεργασίας, ειδικά ενόψει της συνάντησης του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον τρέχοντα μήνα. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απάντησε επίσης στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ερντογάν, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές οφείλουν να ενεργούν με προσοχή όσον αφορά ευαίσθητα ιστορικά θέματα. Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι η ένταση ξέσπασε όταν η Σερβία ανέβαλε επ’ αόριστον την τριμερή συνάντηση με την Τουρκία, που είχε προγραμματιστεί για το Δεκέμβρη στο Βελιγράδι, λόγω των παρατηρήσεων του Ερντογάν σχετικά με το Κόσοβο. «Μην ξεχνάτε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι Τουρκία και η Τουρκία είναι Κοσσυφοπέδιο», είχε δηλώσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. «Ποτέ μη λησμονείτε ότι όλοι είμαστε άνθρωποι με κοινή ιστορία, κουλτούρα και πολιτισμό. Είμαστε όλοι μας αδέλφια και συγγενείς», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. Οι συγκριμένες παρατηρήσεις του Ερντογάν είχαν προκαλέσει την οργή τη σερβικής πλευράς, η οποία ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την τριμερή συνάντηση, απόφαση που ανακοίνωσε τελικά χθες και επισήμως.
Δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, αναφέρει ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κοινή δήλωση, με στόχο την επανεκκίνηση των συνομιλιών επανένωσης της Κύπρου. «Οι συνομιλίες επανένωσης μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα όσον αφορά την κοινή δήλωση, αλλά ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξεπεραστεί», σχολίασε χθες, ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης. Αντίστοιχη αισιοδοξία για την πρόοδο της σύνταξης της κοινής δήλωσης εξέφρασε και διπλωμάτης δυτικής χώρας, ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία προετοιμασίας της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ίδιος δήλωσε ότι το σχέδιο της δήλωσης συνιστά ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι πρόκειται να δημιουργήσει μια πολύ καλή βάση για τις συνομιλίες. Η επίσημη ανακοίνωσή αναμένεται από τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Alexander Downer, με την προϋπόθεση ότι αμφότερες οι πλευρές θα συμφωνήσουν σε αυτή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, το Υπουργείο Τελωνείων της Τουρκίας αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων με την Συρία, όταν το «Ισλαμικό Μέτωπο», ένας συνασπισμός ισλαμιστών στη Συρία, πήρε τον έλεγχο της συνοριακής πύλης Bab al - Hawa και κατέσχεσε αποθήκες πυρομαχικών που βρίσκονται σε κοντινή της απόσταση. Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους αποφάσισαν την αναστολή παράδοσης όπλων στη Συρία, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Η παράδοση τροφίμων και φαρμάκων θα συνεχιστεί, ωστόσο, κανονικά.
Σήμερα (12/12) ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου μεταβαίνει στην Αρμενία, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Ο Τούρκος ΥπΕξ ήλπιζε σε μια πρόσκληση εκ μέρους του Αρμενίου ομολόγου του, Eduard Nalbantian, για μία μεταξύ τους συνάντηση, γράφει η Cumhuriyet. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί από την Τουρκία ως ένα μήνυμα προς τη Δύση, καθώς σε τηλεφωνική συνομιλία την Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry τόνισε στον Νταβούτογλου την επιθυμία της χώρας του να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Αρμενίας. Από αυτή την άποψη, το ταξίδι στο Ερεβάν συνιστά μια θετική εξέλιξη. Ο Νταβούτογλου δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται τους δεσμούς με την Αρμενία ως μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το Αζερμπαϊτζάν. Πριν την αναχώρησή του, ο Νταβούτογλου κάλεσε την Αρμενία να τερματίσει την κατοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας, ο οποίος απάντησε: «Αντί να προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις βλάπτοντας τις πιθανές θετικές εξελίξεις στην περιοχή, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας οφείλει να βρει την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μνημείο των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν και να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, τηρώντας ενός λεπτού σιγή».
Η ε/φ Vatan γράφει ότι η Ελλάδα, για την ασφάλεια των νησιών στο Αιγαίο, αγοράζει από τη Ρωσία τρία γιγαντιαία στρατιωτικά αποβατικά πλοία τύπου Hovercraft. Στα πλοία υπάρχουν τρία άρματα, δέκα θωρακισμένα μεταφορικά και πυραυλικά συστήματα. Το τάγμα, σχετικά με το μέσο αυτό, θα εγκατασταθεί πρωτίστως στην περιοχή των Ιμίων και στην περιοχή των νησιών που βρίσκονται κοντά στην Αλικαρνασσό, τη Μαρμαρίδα και τη Σμύρνη. Το Hovercraft, που είναι ρωσικής κατασκευής και μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 60 χλμ την ώρα, μεταφέρει 140 κομάντος πλήρως εξοπλισμένους. Τα Hovercraft μπορούν και κινούνται τόσο στη ξηρά, όσο και στη θάλασσα.
Ο μοναδικός Αλεβίτης βουλευτής του ΑΚΡ, Ιμπραχίμ Γκιίτ, ενδέχεται να αναλάβει υπουργική θέση, εκτιμά σε σημερινό του άρθρο στην Taraf ο Χουσείν Οζκαγιά. Μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο πακέτο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Αλεβιτών, το οποίο σε συνδυασμό με το διορισμό Αλεβίτη Υπουργού εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει την κοινότητα των Αλεβιτών. Επίσης, αναμένεται και ο διορισμός στη νέα, ανασχηματισμένη Κυβέρνηση μαντιλοφορούσας πολιτικού, η οποία, σύμφωνα με τον Οζκαγιά θα τοποθετηθεί πιθανώς είτε στο Υπουργείο Οικογένειας, καθώς η νυν Υπουργός, θα είναι υποψήφια με το ΑΚΡ στις προσεχείς δημοτικές εκλογές στο δήμο του Γκαζίαντεπ, είτε στη θέση Αντιπροέδρου του Κόμματος.
Η ε/φ Radikal, σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας και με τον τίτλο «Οικουμενικός Βαρθολομαίος», γράφει ότι το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο θα απονείμει τον τίτλο του επίτιμου δόκτορα, χρησιμοποίησε τον τίτλο «Οικουμενικός». Στο σχετικό δημοσίευμα συμπεριλαμβάνεται και φωτοτυπία της πρόσκλησης, στην οποία διακρίνεται ο τίτλος «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σημειώνεται επίσης ότι ο Πατριάρχης «Φαναρίου» Βαρθολομαίος κλήθηκε άξιος του τίτλου αυτού, λόγω των δραστηριοτήτων του για την οικολογική ισορροπία στον κόσμο, για την προστασία της βιολογικής διαφορετικότητας, για τη βιομηχανική ρύπανση, για τη διάδοση του καθαρού πόσιμου νερού σε ευρείες μάζες και για άλλα περιβαλλοντολογικά θέματα, καθώς επίσης και για μηνύματά του σχετικά με τα θέματα αυτά. Αρμόδιοι κύκλοι του Πατριαρχείου τόνισαν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας, πανεπιστήμιο στην Τουρκία απονέμει τον τίτλο αυτό στον Πατριάρχη. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι, η Τουρκία με την επίσημη κρατική πολιτική της δεν αναγνωρίζει τον «Οικουμενικό» τίτλο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Αιτία είναι το ότι ο τίτλος αυτός βγάζει το Πατριαρχείο από την περίπτωση να είναι μία μειονοτική εκκλησία και το οικουμενικοποιεί. Αν και η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει επισήμως τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριάρχη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι γνωστός ως πνευματικός ηγέτης 300 εκατ. ορθοδόξων χριστιανών, που βρίσκονται ανά τον κόσμο με τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Ο υπουργός εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους εξερχόμενος από τη Βουλή, υποστήριξε τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης της αλβανικής πλευράς για το θάνατο των αδελφών Τσολάκου. Οι ισχυρισμοί της οικογένειας Τσολάκου στα Μ.Μ.Ε ότι τα παιδιά τους βασανίστηκαν από την ελληνική αστυνομία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δήλωσε ο υπουργός. «Ήμασταν σε επαφή με την ελληνική αστυνομία, αλβανοί αξιωματικοί μετείχαν στις έρευνες για το θέμα. Λυπάμαι για το περιστατικό και εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια, αλλά οι ισχυρισμοί τους οποίους διάβαζα στις ε/φ δεν είναι αληθινοί. Πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες έρευνες και δεν υπάρχει περιθώριο για υπαινιγμούς », δήλωσε ο υπουργός. Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, ο βουλευτής του κόμματος των τσάμηδων PDIU, Dashamir Tahiri, από τη θέση όπου καθόταν, ‘έκανε έκκληση, η Βουλή να συζητήσει για το περιστατικό στο Βροντερό Φλώρινας. «Έχουμε την περίπτωση της δολοφονίας δύο Αλβανών, και η Βουλή δεν θα πρέπει, μετά από τόσα χρόνια, να συνεχίσει να υπακούει στην Ελλάδα. Να μην συνεχίσουμε τη δουλοπρεπή συμπεριφορά αλλά να αντιδράσουμε για τη διαλεύκανση της υπόθεσης» ζήτησε ο Ταχίρι. Η Βουλή δεν έδωσε συνέχεια στην έκκληση Ταχίρι.
Αναφορικά με την απογραφή των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που ανακοίνωσε πρόσφατα η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ, ο Πέτρο Κώτσι, πρόεδρος του Αληθινού Σοσιαλιστικού Κόμματος 9- PSV 91ν σε δηλώσεις του στην ε/φ SOT χαρακτήρισε τη διαδικασία παράνομη και άκυρη. Ο Φατός Κλόσι, πρώην Αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών Αλβανίας SHISH, γράφει η ε/φ SOT, χαρακτήρισε την απογραφή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ως παράλογη και σοβαρή πρόκληση καθώς στην Αλβανία δεν ζουν περισσότεροι από 60.000 Έλληνες. Πιο σκληρή είναι η στάση του κόμματος των τσάμηδων PDIU, του οποίου ο βουλευτής Dashamir Tahiri, ζήτησε οι Βαγγέλης Ντούλες και Βασίλης Μπολάνος να κηρυχθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα στην Αλβανία. Η ίδια η ε/φ, σε δικό της σχόλιο, υπογραμμίζει ότι η χθεσινή ανακοίνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ασκεί πιέσεις στην Αλβανία και της ζητά να αναγνωρίσει ότι στη χώρα υπάρχουν 300.000 Έλληνες, με αντάλλαγμα την ψήφο της για την χορήγηση στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην ΕΕ.
Σε αίθουσα του Αλβανικού Υπουργείου Πολιτισμού, έγινε η παρουσίαση τρίγλωσσου Ελληνο-Ιταλο-Αλβανικού λεξικού, που καταρτίστηκε στην Αίγυπτο το 1887-1888 από τον Θύμη Μίτκο, ο οποίος κατάγονταν από την Κορυτσά και μετανάστευσε στην Αίγυπτο. Το Λεξικό είναι σε χειρόγραφο, βρέθηκε τυχαία πριν από μερικά χρόνια στα Τίρανα και δημοσιεύτηκε τώρα. Η ιδιαιτερότητα του τρίγλωσσου αυτού λεξικού είναι ότι η στήλη των αλβανικών λέξεων, δίπλα από τις ελληνικές και τις ιταλικές, είναι γραμμένη με ελληνικούς χαρακτήρες, διότι τότε δεν υπήρχε αλβανικό αλφάβητο και πολλοί έγραφαν αλβανικά με ελληνικούς χαρακτήρες. Το δεύτερο που προκύπτει από το έργο αυτό, είναι ότι ο Θύμη Μίτκο από την Κορυτσά ( 1820-1890) γνώριζε πολύ καλά την ελληνική γλώσσα. Στην τελετή της παρουσίασης (στην οποία μετείχε και ο επικεφαλής της έδρας αλβανικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δώρης Κυριαζής), διάφοροι ομιλητές επισήμαναν ότι από τότε που η Αλβανία και μέρη της Ελλάδας ήταν υπό οθωμανική κατοχή, ο διορατικός Μίτκο με το έργο του, προέβλεψε ότι οι φυσιολογικοί φίλοι των Αλβανών είναι οι Έλληνες και οι Ιταλοί. Παράλληλα, από αρκετούς ομιλητές τονίστηκε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να μεριμνήσει για την έκδοση άλλων τριών λεξικών του Μίτκο, δύο ελληνοαλβανικών και ενός αλβανοελληνικού, που βρίσκονται σε χειρόγραφα στο Αρχείο του Αλβανικού Κράτους.
Ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλης Μπολανος, αναφέρει η ε/φ Πανοράμα, αναμένεται σύντομα να τοποθετηθεί επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου Αυλώνας. Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αυλώνας που ανήκουν στο ΣΚ και στο κόμμα του Μέτα, αναμένεται αυτές τις μέρες να καθαιρέσουν το σημερινό πρόεδρο του Συμβουλίου Ανέστη Δημογιάννη που τοποθετήθηκε το 2011 και πρόσκειται στο ΣΚ και στη θέση τους να εκλέξουν το Μπολάνο. Η προώθηση του Μπολάνου ως επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου Αυλώνας, συνεχίζει η ε/φ, είναι μέρος της συμφωνίας συνεργασίας ΚΕΑΔ - ΣΚ και πραγματοποιείται μετά από την κριτική της Αθήνας αλλά και την δημόσια κριτική του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες μετά την πρόσφατη δήλωσή του ότι «στη σημερινή κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένας υπουργός από τη Μειονότητα».  
Η χρεοκοπία της αλβανικής αεροπορικής εταιρείας Belle Air, σχολιάζει η Πανόραμα και άλλες ε/φ, βοήθησε άλλες εταιρείες, κυρίως ξένες, να αυξήσουν τις πτήσεις τους από το διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων. Το αλβανικό αεροδρόμιο, ανακοίνωσε ότι από χθες η ελληνική εταιρεία Olimpic Air αύξησε τα δρομολόγιά της με την Αλβανία, ενώ άλλες 4 αεροπορικές εταιρείες, ιταλικές κυρίως, θα αυξήσουν τα δρομολόγια τους από Τίρανα προς Ιταλία, σε 140 την εβδομάδα. Τα περισσότερα δρομολόγια, 114 την εβδομάδα, θα εκτελούν η Alitalia και η Air One, ενώ τα υπόλοιπα οι Μeridiana, Livingston και Small Planet Air.
Ο Αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας Αρτάν Ντίντι, δήλωσε χθες, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Alesandro Pansa, ότι η αλβανική αστυνομία μελετά τα σχέδια για να αναλάβει δράση στο Λαζαράτι. Ο Ντίντι, σχολιάζει η ΜΑΡΟ, άφησε να εννοηθεί, ότι παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, η απόφαση πλέον έχει ληφθεί για επέμβαση στο Λαζαράτι, όπου το κράτος δεν μπόρεσε ποτέ να ασκήσει τους νόμους του.
Η ε/φ Γκαζέττα Σκιπτάρε, γράφει ότι οι πρόεδροι των μεθοριακών με την Αλβανία Κοινοτήτων Φιλιατών, Κόνιτσας, Πωγωνίου και Νεστορίου, συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη μεθόριο, μετά και την είσοδο στην Ελλάδα των δραπετών των φυλακών Κορυτσάς καθώς και του τελευταίου περιστατικού στο Βροντερό Φλώρινας.Οι Κοινοτάρχες, ζήτησαν συνάντηση με τον Π/Θ κ. Σαμαρά και τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να ληφθούν επιπλέον μέτρα, με εξοπλισμό και άνδρες, για τη φύλαξη των συνόρων.  
Τηλεγράφημα του πρακτορείου MIA αναφέρει ότι οι αυτοπροβαλλόμενοι ως «Μακεδόνες» στην Αλβανία ίδρυσαν έναν ακόμη σύλλογο που έχει ήδη καταχωρισθεί στο Πρωτοδικείο Τιράνων. Πρόκειται για τον σύλλογο –Pregor- με έδρα το Πόντγκραντετς και Πρόεδρο τον Πέταρ Σπίτοβσκι, ο οποίος δηλώνει σχετικά στο ΜΙΑ: «Στόχος μας είναι η ενσωμάτωση στους θεσμούς του συστήματος στην Αλβανία και η διαφύλαξη της ‘μακεδονικής’ μας ταυτότητας, πολιτισμού, γλώσσας, λαϊκής κληρονομιάς και εθίμων στην ευρύτερη περιοχή του Πόντγκραντετς». Ο ίδιος προανήγγειλε στενή συνεργασία με το κλιμάκιο του φερόμενου ως «μακεδονικού» συλλόγου Prespa στο Πόντγκραντετς.
Δημοσίευμα της ε/φ Utrinski Vesnik, υπό τον τίτλο «Ο Μπουτάρης δεν ασχολείται με την Ιστορία», αναφέρεται στην επίσκεψη και την εν γένει παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, προσθές, στα Σκόπια. «Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ‘παραβίασε’ τον κανόνα της ελληνικής πολιτικής ελίτ να μην εισέρχεται επισήμως στην επικράτεια της ‘Μακεδονίας’. Αυτές τις ημέρες, με την επιχειρηματική του αντιπροσωπεία, ο Μπουτάρης ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της γειτονικής χώρας που μας επισκέφθηκε από τον Οκτώβριο 2006 και την επίσκεψη του τότε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Πέτρου Μολυβιάτη», τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο στη συνέχεια αναφέρεται στην «μη τυπική νοοτροπία και το ιδιαίτερο στυλ του Δημάρχου Μπουτάρη, χάρη στα οποία το εγχείρημα μιας επίσκεψης στα Σκόπια κατέστη ευκολότερο». Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν τον απασχολούν οι πολιτικές διαφωνίες, οι οποίες δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής ε/φ Vecer με τίτλο «Οι Αρχές στα Τίρανα ετοιμάζουν νέο νόμο διοικητικής διαίρεσης / Η Αλβανική Κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τους ‘μακεδονικούς’ Δήμους!» αναφέρει ότι η Κυβέρνηση της Αλβανίας προετοιμάζει νέο νόμο διοικητικής διαίρεσης της χώρας, ο οποίος θα προβλέπει την κατάργηση των Δήμων που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 20.000 κατοίκους. Τα ως άνω φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ καταγγέλλουν ότι, μέσω του νέου νόμου, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2015, η Αλβανική Κυβέρνηση επιδιώκει να καταργήσει τους δήμους όπου ζουν μειονότητες ενώ υπογραμμίζουν ότι ο νέος νόμος θα πλήξει κυρίως την ελληνική και την αυτοπροβαλλόμενη ως «μακεδονική» μειονότητα στην Αλβανία καθώς οι δήμοι στους οποίους κατοικούν μέλη τους θα ενωθούν με Δήμους με κυρίαρχο τον αλβανικό πληθυσμό.
Η τοποθέτηση του αγάλματος του Σέρβου ηγεμόνα («Τσάρου») Στέφαν Ντούσαν (1308-1355) στη λεγόμενη «Γέφυρα των Πολιτισμών», κοντά στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, η οποία αποτελεί μέρος του σχεδίου «Σκόπια 2014», συνεχίζει να απασχολεί έντονα τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη της πΓΔΜ προκαλώντας δημόσιες αντιπαραθέσεις και σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως εκ μέρους της αλβανικής κοινότητας της πΓΔΜ. Όπως έχει ήδη σημειωθεί, την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ, περίπου 30 άτομα, μεταξύ των οποίων και μέλη του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI όπως ο Υπουργός Οικονομίας, Βαλόν Σαρατσίνι, η βουλευτής Ερμίρα Μεχμέτι, ο Δήμαρχος Τσάιρ, Ιζέτ Μετζίτι, ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του DUI στο Τσάιρ, Μπεκίρ Ασάνι, και ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου του DUI, Άρταν Γκρούμπι, προκάλεσαν ζημιές στο άγαλμα του Σέρβου ηγεμόνα Ντούσαν, χωρίς όμως να καταφέρουν να το αποκολλήσουν από τη βάση του προκειμένου να το αποσύρουν, όπως ήταν η αρχική τους πρόθεση.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τη Ρωσία από έξι χώρες-μέλη της Ένωσης και τη Σερβία, σχετικά με τη διέλευση του αγωγού South Stream δεν είναι εναρμονισμένες με το Γ΄ Ενεργειακό Πακέτο του 2009, η φιλοκυβερνητική ε/φ Dnevnik της πΓΔΜ προέβαλε το θέμα με τον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο: «Οι Βρυξέλλες ναρκοθετούν τον ρωσικό αγωγό». Ωστόσο, το ζήτημα της συμμετοχής της πΓΔΜ στον South Stream, που έχει απασχολήσει εκτενέστατα, κατά καιρούς, εδώ και τρία χρόνια, τα εγχώρια ΜΜΕ, παραμένει ασαφές όσον αφορά το ουσιαστικό βάθος της πιο πρόσφατης σχετικής συμφωνίας Σκοπίων-Μόσχας που (πράγματι) υπεγράφη φέτος το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Π/Θ της Τουρκίας κ. Ερντογάν τις οποίες πραγματοποίησε στην πόλη Κεσάνη και αναφέρθηκε στην περιοχή της Θράκης, ότι «Βασιζόμενοι στην ιστορική εμπειρία, θεωρούμε ότι οι ερμηνεύσεις του παρελθόντος της περιοχής μας πρέπει να γίνονται προσεκτικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητές της και το γεγονός ότι μπορούν να καταστούν ένα ευαίσθητο ζήτημα».Το βουλγαρικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του συνεχίζει αναφέροντας ότι «βασιζόμενοι στις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας και υπό το φως της επικείμενης συνάντησης της βουλγαρο-τουρκικής επιτροπής για ζητήματα που εκκρεμούν, πιστεύουμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη του διμερούς διαλόγου και στην αναζήτηση αποτελεσματικών και πραγματιστικών λύσεων». «Ως χώρα η οποία ιδρύθηκε πριν από πάνω από 1.300 έτη, η Βουλγαρία έχει σημαντική και διαρκή ιστορική, πολιτιστική και πνευματική παρουσία, κληρονομιά και παραδόσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο σεβασμός για το Διεθνές Δίκαιο συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας είναι θεμελιώδους σημασίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας και για την ευρωπαϊκή προοπτική κάθε χώρας».
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων NOVINITE, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την έκθεση που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντράγκομιρ Στόινεφ, στην οποία παρουσιάζονται οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την κατασκευή μιας νέας μονάδας στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι. Μετά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός εξουσιοδοτείται να ζητήσει από τη Βουλγαρική Κοινοπραξία Ενέργειας, να διαπραγματευτεί με έναν στρατηγικό επενδυτή και την αμερικανική εταιρεία Westinghouse η οποία θα κατασκευάσει τον αντιδραστήρα. Όπως μετέδωσε η βουλγαρική ραδιοφωνία, ο Στόινεφ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διαπραγματευτεί τη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής επένδυσης με την ιαπωνική εταιρεία Toshiba, με σκοπό το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας νέας μονάδας στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι, με την τοποθέτηση ενός αντιδραστήρα πεπιεσμένου ύδατος. Το ύψος της επένδυσης της Toshiba Corporation, προβλέπεται να καλύψει το 30% του κόστους του έργου.«Θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου, όχι όμως για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, γιατί αν γίνει διαγωνισμός αυτό θα σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να αγοράζει όλη την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Δε θα ήθελα να καταδικάσω την επόμενη γενιά με μακροχρόνιες συμβάσεις, η έβδομη μονάδα του Κοζλοντούι θα λειτουργήσει με όρους ελεύθερης αγοράς», τόνισε ο Στόινεφ
Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ξεκινά δίκη για την ξανθή Μαρία τον Ιανουάριο», η εφ. «ΤΡΟΥΝΤ» σημειώνει, επικαλούμενη την Βουλγαρική Κρατική Ραδιοφωνία, ότι «το Πρωτοδικείο στη Λάρισα θα εξετάσει στις 7 Ιανουαρίου την υπόθεση με την 4χρονη Μαρία που βρέθηκε σε οικισμό Ρομά στην Ελλάδα, οι γονείς της οποίας όμως είναι Βούλγαροι Ρομά. Σύμφωνα με νομικούς, η Μαρία αναμένεται να υιοθετηθεί από ελληνική οικογένεια. Η οικογένεια Ρομά στην οποία βρέθηκε η Μαρία υπέβαλε επίσης αίτηση άσκησης της γονικής μέριμνας στο παιδί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου