Σελίδες

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» - Η πρώτη βολή S-300 - Ανησυχία Τουρκίας - Επίσκεψη Νταβούτογλου - Δηλώσεις ΥΕΘΑ

"Fire και ο Λευκός Αετός των S-300" … έφτασε στα Λευκά Όρη (φωτο)

      Η πρώτη βολή S-300 από ελληνικό έδαφος έγινε απο το Πεδίο Βολής Κρήτης, στο Ακρωτήρι Χανίων. Από το Μάρτιο του 1999 όταν τα ρωσικά συστήματα έφθασαν στη Κρήτη πολλοί περίμεναν αυτοί τη στιγμή και ακόμη περισσότεροι προσπάθησαν και κατάφεραν μέχρι σήμερα να την αποτρέψουν. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές -όχι για το σύστημα αλλά για την πτήση του εναέριου στόχου- αλλά δεν στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν τη βολή των S-300 η οποία... πήγε καλά όπως λένε οι πρώτες εκτιμήσεις. Η αξιοπιστία του ρωσικού αντιαεροπορικού – αντιπυραυλικού συστήματος δεν έχει τεθεί ποτέ και από κανέναν σε αμφισβήτηση. Στην πρώτη αυτή βολή – από το 1999 – που μεταφέρθηκαν οι S-300 στην Κρήτη, παρευρέθησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος, με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Φωτίου, τον κ. Αβραμόπουλο συνόδευσαν η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς. Επίσης την βολή παρακολούθησαν δεκάδες Αμυντικοί Ακόλουθοι και παρατηρητές από ολόκληρο τον κόσμο. Συνολικά είκοσι άτομα είχαν έρθει από την Ρωσία, στα Χανιά, τεχνικοί και αξιωματούχοι για την εκτόξευση. Οι πρώτοι για να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την επιλογή των βλημάτων (τελικά επιλέχθηκαν τέσσερα βλήματα τα οποία αποσφραγίστηκαν 14χρόνια μετά από τα κιβώτιά τους!) και οι δεύτεροι για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση. Το βλήμα εκτοξεύθηκε και ο στόχος, καταρρίφθηκε, στέλνοντας μηνύματα σε όλη την περιοχή ενώπιον δεκάδων ξένων αξιωματούχων και βέβαια της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που ήταν παρούσα.

Πανικός: Mε κινητό στο χέρι ο Νταβούτογλου στο ΥΠΕΞ …για τους S-300 (φώτο)

      Με το κινητό στο  χέρι  ο Νταβούτουγλου  κατα την διάρκεια της επίσκεψης στο ΥΠΕΞ της Ελλάδος  παρουσία του Βενιζέλου …Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο ΑΚΑΜ  της Τουρκίας  στο ΠΒΚ που μετέδιδε  με πανικό τα αποτελέσματα της Boλής των S-300. Στην υγεία σου Αχμέτ (να ζήσουμε να σε θυμόμαστε). Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο συναντήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα. Αυτή την ώρα πραγματοποιούνται διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο και αμέσως μετά, ο κ. Βενιζέλος θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Νωρίτερα, το πρωί, ο κ. Νταβούτογλου έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απόλυτη επιτυχία η βολή των S-300 στο πεδίο Βολής Κρήτης

     Ικανοποίηση επικρατεί στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) και φυσικά στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) για τα αποτελέσματα της βολής του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στο Πεδίο Βολής της Κρήτης. Σύμφωνα με όσα πληροφορείται το «defence-point.gr», παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ο στόχος απογειώθηκε κανονικά και επλήγη από τον πύραυλο αναχαίτισης του συστήματος σε απόσταση περίπου 30-35.000 και με ύψος πτήσης που κυμαινόταν από 3-6.000 χιλιόμετρα. Η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του συστήματος δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, καθώς τα ρωσικά γενικώς συστήματα είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά. Το πρόβλημα είναι η διασύνδεσή τους με το συνολικό δίκτυο αεράμυνας της χώρας, κάτι που έχει εν μέρει επιλυθεί.

Δήλωση ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου μετά την λήξη της Άσκησης «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη

     Την ισχυρή βούληση της Ελλάδας να εγγυηθεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή απέδειξε η επιτυχής βολή των πυραύλων S-300 από την Κρήτη, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Αυτό είναι το νόημα της δήλωσης που έκανε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ακεραιότητα, τη σταθερότητα και τη γαλήνη. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αβραμόπουλος στην ιδιαίτερη συνεισφορά που έκαναν οι Κύπριοι αδελφοί μας, προσφέροντας τους S-300 στην Ελλάδα για να ενισχύσουν τους μηχανισμούς αποτροπής οποιασδήποτε απειλής. 
Το πλήρες περιεχόμενο της δήλωσης που έκανε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης έχει ως ακολούθως: «Σήμερα εδώ στην Κρήτη ζήσαμε ένα μεγάλο γεγονός. Έπειτα από 14 χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική βολή ενός εκ των πλέον συγχρόνων αμυντικών συστημάτων που εξασφαλίζουν αποτελεσματικά την αεράμυνα της χώρας, των S - 300. Το αποτέλεσμα το είδατε, η βολή στέφθηκε από εντυπωσιακή επιτυχία. Την παρακολούθησαν και οι Ακόλουθοι Άμυνας όλων των συμμαχικών χωρών και είχα την ευκαιρία να πω ότι όλα αυτά που έχουν αποκτηθεί από την Ελλάδα χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι συνεισφορά των Κυπρίων αδερφών μας που πριν από 15 χρόνια οραματικά ο Γλαύκος Κληρίδης θέλησε να ενισχύσει την άμυνα της Κύπρου. Είναι ωστόσο σε καλά χέρια. Το απέδειξε η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η ετοιμότητα, η καλή προετοιμασία των μονάδων που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη να κρατούν αυτό το σύστημα ζωντανό, όρθιο και έτοιμο. Αυτό είναι το μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία: Παρά τις δυσκολίες της εποχής ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος. Το εθνικό αμυντικό μας σύστημα είναι πάντοτε στην υπηρεσία των ανώτερων και ευγενών σκοπών που από κοινού καλούμεθα να υπηρετήσουμε σε μια περιοχή που τον τελευταίο καιρό διέρχεται φάση αβεβαιότητας, ρευστότητας και μεγάλης ανασφάλειας. Η Ελλάδα είναι εδώ με το αμυντικό της σύστημα, με το στράτευμά της, με την πολιτική της και με τις παρεμβάσεις της. Διαδραματίζει, όπως κατ΄ επανάληψη έχω πει, αυτό που της αναλογεί ως μια χώρα αξιόπιστη και σοβαρή, το ρόλο του παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Όσο και αν ηχεί παράδοξο και ενδεχομένως οξύμωρο σήμερα, αυτό που ζήσαμε εδώ με την επιτυχή βολή των S-300 αποτελεί μήνυμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

“Τουρκική” Μειονότητα στη Θράκη και Κυπριακό έριξε στο τραπέζι ο Αχμέτ …

     Όλα αυτά πρίν μάθει τα νέα της Κρήτης (ακόμη βροντάει ο Ψηλορείτης) και πέσει σε συλλογισμό  …ενώ ο Βενιζέλος που τα ήξερε και χαμογελούσε "σαρδώνεια". «Καλοπιστία» από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να επέλθει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, που «περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στη σημασία της κοινής διακήρυξης, τονίζοντας ότι «το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι πληροφοριακού ή τυπικού χαρακτήρα, αλλά συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μία λύση στο Κυπριακό, που να μπορεί να γίνει δεκτή από το δημοψήφισμα του κυπριακού λαού» τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως είπε, η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να οδηγεί σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. «Θέλουμε να ελπίζουμε» πρόσθεσε, «ότι θα υπάρχει συμφωνία στο ανακοινωθέν ως δείγμα καλής θέλησης, προκειμένου να μπούμε στο κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης». Ο  Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη «τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου»» -ήτοι, το «ψευδοκράτος». Ερωτηθείς αν η Άγκυρα συμμερίζεται τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για «μία και αδιαίρετη Κυπριακή Δημοκρατία», στις διαβουλεύσεις για την κοινή διακήρυξη, ο κ. Νταβούτογλου σχολίασε ότι υπάρχουν παγκοσμίως πολύ λίγα «παγωμένα» ζητήματα, τα οποία έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει «τεράστια ορολογία». Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική» και έχει τη διάθεση να διαβουλευθεί με σκοπό τη λύση. Πρόσθεσε δε ότι η Άγκυρα θέλει να δει βούληση και από την κυπριακή πλευρά, που θα δείχνει πως επιθυμεί συνομιλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού. 

Οι «μειονότητες» Όσον αφορά στα διμερή ζητήματα Αθήνας – Άγκυρας, ο  Βενιζέλος διεμήνυσε την πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι η ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίζει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Ο  Νταβούτογλου, από την πλευρά του, έθεσε εκ νέου θέμα τουρκικής μειονότητας, αναφέροντας ότι «το θέμα των μειονοτήτων μας, πρέπει να θεωρείται ευκαιρία, γέφυρα που θα ενώνει τους δυο λαούς μας, και πρέπει να το βλέπουμε υπό τη σκοπιά των δικαιωμάτων του πολίτη, των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών».

Πηγές: veteranos.gr,  Flashnews.gr, defence-point.gr, mod.mil.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου