Σελίδες

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

«ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΗΜΕΡΑ» ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

     Την 9η Απριλίου 2014, παρουσία του Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ Αντιστράτηγου κ. Βασίλειου Τελλίδη, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Εορτασμού της «Γενεθλίου Ημέρας» της Σχολής και της συμπλήρωσης 130 χρόνων από ιδρύσεώς της. Στην Τελετή παρέστησαν οι Θρησκευτικές και Πολιτικές αρχές της πόλης των Τρικάλων, διατελέσαντες Διοικητές της Σχολής, μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε Τρικάλων και πλήθος κόσμου. Με το πέρας της Τελετής, επακολούθησε επίδειξη Ασκήσεων Ακριβείας Διμοιρίας Σπουδαστών, έκθεση των Οπλικών Συστημάτων της Σχολής και επίδειξη αντικειμένων Ορεινού Αγώνα που εκτελούνται στον Πύργο Αναρρίχησης της Σχολής. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της «Γενεθλίου Ημέρας» της Σχολής και της συμπλήρωσης 130 χρόνων από ιδρύσεώς της, την 8η Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε, ομιλία στους Σπουδαστές και το προσωπικό της Σχολής από τον Αντιστράτηγο ε.α κ Χρήστο Φωτόπουλο
Επίτιμο Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, με θέμα: «Η Προσφορά της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών στο Έθνος».

     Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών ιδρύθηκε ως «Προπαρασκευαστικό Υπαξιωματικών Σχολείον» την 9η Απριλίου 1884 στην Κέρκυρα. Η λειτουργία της διήρκησε μέχρι το 1889. Το 1925 επαναλειτούργησε ως «Προπαρασκευαστική Σχολή Υπαξιωματικών» διακόπτοντας τη λειτουργία της το1934. Το 1949 ανασυστάθηκε στην Πάτρα και μετονομάσθηκε σε «Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών». Το 1953 μεταστάθμευσε στη Σύρο και μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας, το 1957, στη Σάμο. Στα Τρίκαλα μεταστάθμευσε το 1975 όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ 9ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Σπουδαστές και Σπουδάστριες, Στρατιώτες και Πολιτικό Προσωπικό, υπό την σκέπη του Αγίου Γεωργίου και τις ευλογίες της Εκκλησίας, την παρουσία της Στρατιωτικής Ηγεσίας, των Τοπικών Αρχών, των Καθηγητών και των λοιπών προσκεκλημένων, εορτάζουμε σήμερα για πρώτη φορά τη Γενέθλια Ημέρα και παράλληλα τα 130 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.
Πριν από 130 χρόνια την 9η Απριλίου 1884 με απόφαση και νομοθέτηση της Κυβέρνησης του Χαριλάου Τρικούπη συνιστάται «Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον», του οποίου «ο σκοπός είναι η επί διετία συστηματική εκπαίδευσις ιδιωτών νέων καταρτιζόμενοι εν αυτώ, προκειμένου να ασπασθούν το στρατιωτικόν στάδιον και να κατατάσσονται εις τα διάφορα Όπλα ή Σώματα του Στρατού με το βαθμό του Λοχία». Το πρώτο συσταθέν αυτό σχολείο λειτούργησε στην Κέρκυρα μέχρι το 1889 όπου, λόγω πολλαπλών αιτιάσεων πραγματοποιήθηκε η κατάργηση και διάλυσή του. Ωστόσο, κατά την ολιγόχρονη λειτουργία του, αποφοίτησαν 4 σειρές με 534 συνολικά Υπαξιωματικούς όπου, αρκετοί εξ’ αυτών εξελίχθηκαν Αξιωματικοί με ιδιαίτερη δράση στην Ειρήνη και τον Πόλεμο.
Εν συνεχεία υπάρχουν άλλες 2 περίοδοι λειτουργίας της Σχολής, με διαφορετικές ονομασίες και διαφορετικές έδρες. 
Η επόμενη 2η περίοδος είναι από το 1925-1934. 
Το 1925 η τότε μη Κοινοβουλευτική Κυβέρνηση του Αντιστράτηγου Θεόδωρου Πάγκαλου εξέδωσε Νομοθετικό Διάταγμα για την οργάνωση και άμεση, κατά το δυνατόν, λειτουργία στην Κεφαλονιά, ενός «Στρατιωτικού Οικοτροφείου Υπαξιωματικών» για τη μόρφωση των αναγκαιούντων στο στράτευμα «Μονίμων Τεχνιτών και Μονίμων Υπαξιωματικών».
Με Προεδρικό Διάταγμα της 17ης Φεβρουαρίου του 1926 μεταφέρεται οριστικά από την Κεφαλονιά στην πόλη της Κέρκυρας και το καλοκαίρι του ιδίου έτους μετονομάζεται  σε «Προπαρασκευαστική Σχολή Υπαξιωματικών».
Για 2η φορά η Σχολή διαλύεται στο τέλος Ιουνίου του 1934, έχοντας προσφέρει στο Στρατό 422 Υπαξιωματικούς.
Η 3η και τελευταία περίοδος είναι από το 1949 μέχρι σήμερα.
Την 6η Νοεμβρίου 1949 με Γενική Διαταγή του ΓΕΣ και τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης έχουμε την εκ νέου λειτουργία της Σχολής στην Πάτρα με τον προηγούμενο ιστορικό τίτλο.
Την 7η Ιουλίου 1950 η Σχολή με Γενική Διαταγή του Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου μετονομάσθηκε σε «Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών» τίτλο που διατηρεί μέχρι σήμερα και που νομιμοποιήθηκε λίγο αργότερα με νόμο του 1951.
Το 1953 η έδρα της Σχολής μεταφέρθηκε στη Σύρο και μετά από 4 χρόνια, το 1957, στη Σάμο.
Το 1975 η έδρα της Σχολής μεταφέρεται στα Τρίκαλα στην παρούσα θέση, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Έχουν περάσει 60 και πλέον χρόνια αδιατάρακτης ειρήνης και συνεχούς προόδου για την Πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Στο μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα η Σχολή, ως το μοναδικό φυτώριο των κατώτερων στελεχών του Ελληνικού Στρατού, ακολούθησε με σταθερά βήματα μια αξιοθαύμαστη ανοδική πορεία, για να φθάσει, με συνεχείς αγώνες στη σημερινή ζηλευτή θέση της ανάμεσα στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτή ακριβώς η σημαντική επιτυχία της οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στο αδιάλειπτο ενδιαφέρον της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας και στις αδιάκοπες και εντατικές προσπάθειες, τόσο του εκάστοτε διοικητικού, εκπαιδευτικού, διδακτικού, πολιτικού προσωπικού αλλά και των Σπουδαστών και Σπουδαστριών της Σχολής για συνεχή αναβάθμιση και ποιοτική βελτίωσή της.
Σήμερα η πραγματοποίηση του εορτασμού της Γενεθλίου Ημέρας έχει ως σκοπό πέραν του «να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι» την ιστορία της Σχολής και το να τιμηθούν οι κατά καιρούς απόφοιτοι όλων των περιόδων και κυρίως εκείνων που έλαβαν μέρος ως Υπαξιωματικοί, Ανθυπασπιστές και Αξιωματικοί σε όλους τους αγώνες του έθνους από το 1897 μέχρι και το 1974 με ιδιαίτερη τιμή στους πεσόντες επί του πεδίου της μάχης.
Έχοντας στο νου όλοι μας σήμερα που υπηρετούμε στη Σχολή, την καθορισθείσα από την ίδρυση του Σχολείου αποστολή που ήταν «Η κατάλληλη εκπαίδευση, μόρφωση και αγωγή ιδιωτών νέων, ώστε να καθίστανται καθ’ όλα ικανοί προς κατάταξη στο στράτευμα Μόνιμοι Υπαξιωματικοί», την ιστορική ευθύνη που πηγάζει από αυτή και με την υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε, με τη βοήθεια του Θεού, να είμαστε αντάξιοι των προγενεστέρων μας ακολουθώντας τις ίδιες στρατιωτικές αξίες και αρετές

σας καλώ να αναφωνήσετε
Ζήτω το Έθνος
Ζήτω ο Στρατός
Ζήτω η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών
Ταξίαρχος Ευάγγελος Τραγαζίκης
Διοικητής

 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου