Σελίδες

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Η Γερμανική Επίθεση κατά της Ελλάδος του Ιωάννη Κρασσά

«Η Ελλάς δεν πολεμά δια την Νίκην. Πολεμά δια την Δόξαν και διά την Τιμήν της»

Την 0400 της 6ης Απριλίου 1941, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Έρμπαχ, επέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, έναν άνθρωπο με άξιο θαυμασμού ήθος, νότα για την επίθεση που εξαπολύθηκε την 05:30. Την ίδια μέρα τα γερμανικά στρατεύματα επιτίθεντο και κατά της Γιουγκοσλαβίας. Για το Χίτλερ μόνο οι Έλληνες κρίθηκαν άξιοι επιδόσεως εγγράφου κηρύξεως πολέμου.
Η Επίθεση
Οι Γερμανοί επετέθησαν, καθ’ όλο το μήκος της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, με 72 τάγματα πεζικού και 1.900 άρματα μάχης, υποστηριζόμενα από 1.086 πυροβόλα και 1.000 αεροσκάφη. Η ελληνική άμυνα στηρίχτηκε σε μία γραμμή 21 οχυρών, κατασκευασμένων από το όρος Μπέλες έως το ποταμό Νέστο, γνωστή σαν «Γραμμή Μεταξά». Τα οχυρά υπεράσπιζαν 10.000 Αξιωματικοί και οπλίτες. Οι ελληνικές δυνάμεις ανήρχοντο σε 31
τάγματα πεζικού, υποστηριζόμενες από 188 πυροβόλα και 45 αεροσκάφη. Η υπεροχή ήταν συντριπτική υπέρ των εχθρικών δυνάμεων. Οι Έλληνες στον πόλεμο αυτό, αποδείχθηκαν αντάξιοι της πολεμικής αρετής των προγόνων τους και τίμησαν τα όπλα που τους εμπιστεύθηκε η πατρίδα.
Η Σχεδίαση
Ο Χίτλερ, από το Νοέμβριο του 1940, είχε δώσει εντολή στο Γερμανικό Επιτελείο για την εκπόνηση του σχεδίου «Μαρίτα», που αφορούσε  την κατάληψη της Ελλάδος. Ο Μουσολίνι είχε επιτεθεί στην Ελλάδα, χωρίς την έγκριση του ισχυρού εταίρου του. Ο Χίτλερ σε ένδειξη της δυσαρέσκειας του, δεν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την χώρα μας. Όταν βεβαιώθηκε ότι η Ιταλία αδυνατούσε να νικήσει, αποφάσισε να δράσει, χρησιμοποιώντας την τακτική που εφήρμοσε στην Πολωνία. Για να εξασφαλίσει την ουδετερότητα και την υποστήριξη των ομόρων κρατών, αποφάσισε τον διαμελισμό της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο ημερολόγιο του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Τσιάνο, φαίνεται να δήλωσε: «Η ελληνική υπόθεση θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Άξονα. Η Γιουγκοσλαβία θα πάρει την Θεσσαλονίκη, η Βουλγαρία έξοδο προς την θάλασσα και η Ιταλία την  Ήπειρο και τα Επτάνησα. Εάν χαθεί η Ελλάδα η Αγγλία θα εκτοπιστεί από την Μεσόγειο».
Τα διδάγματα
Η Ελλάδα, στη νέα ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων, θα είχε  σύνορα μέχρι την Μελούνα. Η γενιά του 40 εξασφάλισε με το αίμα της, την εθνική μας επιβίωση. Δεν συμβιβαστήκαμε, αλλά επιλέξαμε να αγωνισθούμε γι’ αυτό που πιστεύαμε δίκαιο. Τα έθνη δεν δοξάζει τόσον η επιτυχία, όσο η ηρωική προσπάθεια και δεν τα απαθανατίζει τόσο η υλική, όσο η ηθική νίκη. Ο Ελληνικός Στρατός έδειξε στον κόσμο, σε μια εποχή που όλοι πίστευαν στο αήττητο του άξονα, πως μία μικρή χώρα μπορεί να αντισταθεί στην ωμή βία. Οι μαχητές που πολέμησαν εναντίον των Γερμανών, είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά με τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα. Οι άνθρωποι κρίνονται από τις επιλογές τους, οι επιλογές μας είναι αυτές που μάς χαρακτηρίζουν και για αυτές μάς θυμούνται οι μεταγενέστεροι. Η επιλογή μας ως λαός να πολεμήσουμε το 1941, για την τιμή και την αξιοπρέπεια της πατρίδος μας, δικαιώθηκε ιστορικά. Για αυτά που πράττομε εμείς στην παρούσα περίοδο θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε ανάλογα.






Αντιστράτηγος εα Ιωάννης Κρασσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου