Σελίδες

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Οι συχνές μετακομίσεις επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία των παιδιών

Τα πάνω κάτω στη ζωή μας μπορεί να φέρει μία μετακόμιση. Είναι μία διαδικασία που συνήθως προκαλεί μεγάλη αναστάτωση σε όλη την οικογένεια.
Τα παιδιά, όμως χρειάζονται ειδική μεταχείριση και στήριξη για να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την αλλαγή αυτή στη ζωή τους, όπως μας συμβουλεύουν βρετανοί επιστήμονες.
Η μελέτη λοιπόν που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 850 εθελοντών έδειξε ότι τα παιδιά που αλλάζουν συχνά σπίτι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν κακή υγεία και να αντιμετωπίσουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα μεγαλώνοντας.  προειδοποιούν οι ερευνητές.
Συγκεκριμένα, η μετακόμιση δύο ή τρεις φορές πριν από την ηλικία των 18 ετών έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στην ψυχοσωματική υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης αλκοόλ και χρήσης ουσιών.
Οι ερευνητές, όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH), αξιολόγησαν την υγεία και κατέγραψαν τις συνήθειες των εθελοντών τους, όταν είχαν ηλικία 15, 35 και 55 ετών, ενώ έλαβαν υπ’ όψιν τους στοιχεία για το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, την πνευμονική λειτουργία, τα τυχόν προβλήματα υγείας, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και τις ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ουσιών.
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσα παιδιά είχαν μετακομίσει τουλάχιστον μία φορά, διέτρεχαν μεγαλώνοντας αυξημένο κίνδυνο κακής γενικής υγείας, ίσως αυτό να σχετίζεται και με την αλλαγή σχολείων, ενώ όσα  είχαν μετακομίσει τρεις ή περισσότερες φορές, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κάνει χρήση ουσιών και σχεδόν τριπλάσιες να έχουν παρουσιάσει κάποια στιγμή αυτοκτονικό ιδεασμό, απ’ ότι όσα είχαν παραμείνει στο ίδιο σπίτι μέχρι τα 18 τους χρόνια.
Ωστόσο, ο κίνδυνος φάνηκε να υποχωρεί μετά την ηλικία των 35 ετών. «Για πολλούς ανθρώπους, η μετακόμιση είναι μία θετική εμπειρία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντενίζ Μπράουν, από την Μονάδα Κοινωνικών Επιστημών & Δημόσιας Υγείας της Γλασκόβης, ενώ συμπλήρωσε ότι: «για μερικά μέλη της οικογένειας, ιδίως για τα παιδιά, η μετακόμιση μπορεί να είναι στρεσογόνος και να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε κακή υγεία και επιζήμιες συμπεριφορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου