---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α «4 Ιουλίου 1776»

«Ὁποτεδήποτε ἡ μορφή τῆς διακυβερνήσεως καθίσταται ἐπιζήμιος, εἶναι δικαίωμα τοῦ λαοῦ νά τήν μεταβάλλη, ἤ νά τήν καταργῆ καί νά ἐγκαθιστᾶ νέα μορφή διακυβερνήσεως».
Από την Διακήρυξη της  Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
 .
Την 4η Ιουλίου 1776, εκπρόσωποι από τις 13 Πολιτείες της Αμερικής, συνήλθαν στο «Δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσο» στη Φιλαδέλφεια και διεκήρυξαν την ανεξαρτησία των. Μ’ αυτό τον τρόπο από αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μετετράπησαν σε κυρίαρχο κράτος. Χρειάστηκαν 7 χρόνια σκληρών πολεμικών συγκρούσεων και η παροχή βοήθειας στους επαναστάτες  από την Γαλλία και την Ισπανία μέχρι να αναγνωρισθεί επίσημα η ελευθερία τους.
Η Διακήρυξη
Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας, συντάχθηκε από τον Τόμας Τζέφερσον (3ο Πρόεδρο των ΗΠΑ), με μικρή βοήθεια από των Τζον Άνταμς και τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Το κείμενο αποτελεί μια διακήρυξη των ανθρωπίνων
δικαιωμάτων, επηρεασμένο από τον πατέρα του κλασσικού φιλελευθερισμού, Άγγλο φιλόσοφο Τζων Λώκ (1632-1704). Στην διακήρυξη αναγράφεται ότι, όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι και έχουν δικαίωμα στην ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευδαιμονίας.Το μεγαλύτερο μέρος της διακήρυξης αναλώνεσαι στην περιγραφή των λόγων, που οδήγησαν τις 13 Αποικίες να κηρύξουν την  ανεξαρτησία τους από τη βρετανική αυτοκρατορία.
Τα αίτια της επαναστάσεως
Οι αμερικάνοι άποικοι εξηγέρθησαν λόγω της υψηλής φορολογίας, χωρίς την συγκατάθεση τους, η την εκπροσώπηση τους στο Αγγλικό κοινοβούλιο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε επιπλέον με την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα από την Αγγλία προϊόντα. Η Αγγλία προκειμένου να αποτρέψει την χρεωκοπία της «Εταιρίας των Ανατολικών Ινδιών», της παραχώρησε το μονοπώλιο εμπορίας τσαγιού. Οι αμερικανοί έμποροι οι οποίοι ζημιώνονταν  από το μέτρο, αντέδρασαν βίαια, με αποκορύφωμα την απόρριψη στην θάλασσα φορτίου τσαγιού αξίας 18000 λιρών, του αγγλικού πλοίου «Ντάρτμουθ», στο λιμάνι της  Βοστώνης. Για τιμωρία οι Βρετανοί επέβαλλαν πέντε σκληρούς νόμους, οι οποίοι έμειναν στην ιστορία σαν «αφόρητοι». Αυτό αποτέλεσε την «έμπρακτη απόδειξη» για τους αδιάλλακτους ότι οι Άγγλοι στερούσαν την ελευθερία των αποικιών. Ο Γεώργιος Ουάσιγκτον ανέλαβε την αρχηγία της πολιτοφυλακής. Οι Άγγλοι συνειδητοποίησαν μετά από 7 χρόνια πολέμου ότι, η παράταση του απέβαινε προς όφελος της Γαλλίας και της Ισπανίας και τους ζημίωνε οικονομικά. Η παράδοση του Γιόρκταουν από τον Άγγλο στρατηγού Κορνουάλλη στον Ουάσιγκτον, την 19 Οκτωβρίου 1781, οδήγησε στην υπογραφή συνθηκολογήσεως από τους εμπόλεμους. Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των 13 Πολιτειών, υπογράφηκε την 3 Σεπτεμβρίου 1783, στις Βερσαλλίες.
Μια νέα μεγάλη δύναμη γεννιέται
Την 17 Σεπ 1797, επικυρώθηκε το Σύνταγμα των Η.Π.Α, το οποίο συνέταξε ο Τζαίημς Μάντισον (4ος Πρόεδρος των Η.Π.Α) και αποτελεί το αρχαιότερο σύνταγμα του κόσμου.  Οι Η.Π.Α ξεκίνησαν με 13 πολιτείες εκτεινόμενες από τον Ατλαντικό έως τον Μισισιπή. Στην συνέχεια περισσότερο με εξαγορές και λιγότερο με πολέμους, έφθασαν στην σημερινή έκταση και εξελίχθηκαν στο ισχυρότερο κράτος της υδρογείου (3η χώρα σε έκταση και πληθυσμό στο κόσμο, 25% του παγκοσμίου ΑΕΠ). Η πορεία της Ελλάδος μεταπολεμικά εξαρτάται άμεσα από τις Η.Π.Α. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι,  πρέπει να ενεργούμε πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας και όχι τις πολιτικές μας πεποιθήσεις ή τα αντιαμερικανικά απωθημένα μας. Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχει ισοτιμία, αλλά πρωτεύοντα ρόλο παίζει η ισχύς των κρατών.  
Αντγος εα Ι. Κρασσάς
f.oineas@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: