---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Γενέθλια ημέρα του 304 ΠΕΒ

     Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, γιορτάσθηκε η γενέθλια ημέρα του 304 ΠΕΒ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Βελεστίνου κα Λαϊτσου Ελένη, ο Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας – Β. Σποράδων (Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Περιβάλλοντος) κος Καλτσογιάννης Γεώργιος, o Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στγός Χαρβάλας, o Υδκτής της 32 ΤΑΞΠ/Ν Σχης (ΠΖ) Κουράσης Αθανάσιος, o Δκτης του 307 ΤΣΥΑΥ Σχης (ΤΧ) Τοσιλιάνης Γιώργιος καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
     Αντί σχολίων αναρτούμε την ομιλία του Δκτου του 304 Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσεως Σχης (ΤΧ) Βιτετζάκη Αντωνίου.



«ΟΜΙΛΙΑ 41ων ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ 304 ΠΕΒ»

Πανοσιολογιότατε, Σεβαστοί Πατέρες, Κυρία Δήμαρχε, Σεβαστοί Στρατηγοί ε.α., Κύριοι εκπρόσωποι των Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Αγαπητοί συνάδελφοι εν ενεργεία και μη, Κυρίες και Κύριοι.

     Το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως, σήμερα, με ιδιαίτερη λαμπρότητα,  γιορτάζει τα τεσσαρακοστά πρώτα γενέθλιά του. Θεμελιώθηκε το 1972, αφού σχεδιάστηκε από Έλληνες Αξιωματικούς του Τεχνικού Σώματος. Κατασκευάστηκε από Έλληνες κατασκευαστές σύμφωνα με Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα πρότυπα με τα οποία  και εργάζεται. Το Στρατόπεδο όπου ευρισκόμαστε και ευρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου, πήρε το όνομά του από τον Τχη (ΠΖ) Παπαϊωάννου Ιωάννη, ο οποίος γεννήθηκε στο Ριζόμυλο Μαγνησίας το έτος 1918, κατετάγη Εθελοντής Δεκανέας την 18 Ιουλίου 1938 και την 30 Ιουλίου1946 κατετάγη στην 1η Τάξη της ΣΣΕ. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Ολύμπου όπου επέδειξε επαινετή δραστηριότητα, θάρρος και ορμητικότητα. Από τους προϊσταμένους του χαρακτηριζόταν ως ανδρείος δραστήριος, θαρραλέος. Την 2 Οκτωβρίου 1948 εφονεύθη ηρωικά μαχόμενος στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας. 

     Το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως ενταγμένο χωροταξικά στην Β’ βιομηχανική περιοχή του Βόλου (περιοχή Βελεστίνου), αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο επισκευαστικό Εργοστάσιο του Στρατού ξηράς και συγχρόνως ένα από τα μεγαλύτερα, όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και στα Βαλκάνια.Έχει μεγάλες δυνατότητες στην ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό πολλών τύπων αρμάτων, λόγω του ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού και της εμπειρίας του προσωπικού του, που το καθιστούν ικανό να εξυπηρετήσει κάθε είδους αποστολή. Το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Εργοστασίου, μετά από συστηματική εκπαίδευση στο εξωτερικό και την μακρόχρονη εμπειρία στο αντικείμενο, διαθέτει την τεχνογνωσία για υψηλού επιπέδου παροχή τεχνικών υπηρεσιών που καθιστούν αυτοδύναμη την εργοστασιακή υποστήριξη των αρμάτων.


ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ:

2 Οκτ 1972 θεμελίωση Εργοστασίου, Κατασκευή των κυρίων κτιριακών εγκαταστάσεων και  Εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Από το 1972 έως το 1974 πρόσληψη και εκπαίδευση επ΄ έργω πολιτικού προσωπικού από Αξκούς (ΤΧ) του Εργοστασίου και το Πέρας ανακατασκευής του πρώτου άρματος Μ 47.

Από το 1977 έως το 1979 ανέγερση του οικισμού «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ» στο Βελεστίνο, όπου εξυπηρετούνται οι στεγαστικές ανάγκες 100 οικογενειών.
Το 1978 έναρξη εκσυγχρονισμού αρμάτων Μ48 σε Μ48Α3/Α5, λειτουργία της στοάς βλητικών δοκιμών και λειτουργία του νέου στίβου δοκιμών αρμάτων.
Το 1979 έναρξη παραγωγής Συνεργείου Ερπυστριών Τροχών (ΣΕΤ).
Το 1988 λειτουργία Συνεργείου Μικρών Συγκροτημάτων (Μ/Σ).                                     
Το 1990 λειτουργία Συνεργείου Αναγόμωσης Ελαστικών (ΣΑΕ) και κατάταξη Εθελοντών Πενταετούς Υποχρεώσεως (ΕΠΥ)
Το 1991 λειτουργία Συνεργείου Οπτικών - ΣΕΠ (ΣΟΕΠ)
Το 1993 εκσυγχρονισμός άρματος Μ48Α5 με Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) MOLF και Σύστημα Σταθεροποίησης (ΣΣ)
Το 2001 λειτουργία του Συνεργείου των νέων Δοκιμαστηρίων Κινητήρων - Κιβωτίων Ταχυτήτων - Συγκροτημάτων Ισχύος
Και το 2002 λειτουργία Ρευστομηχανικής Κλίνης (Ρ/Κ) Συνεργείου Αποβουλκανισμού Ερπυστριών - Τροχών.
     Από τη λειτουργία του μέχρι σήμερα, ανακατασκεύασε και εκσυγχρόνισε Άρματα Μάχης όλων των τύπων του Ελληνικού Στρατού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα στο Εργοστάσιο εκτελούνται προγράμματα  ανακατασκευών στα άρματα LEOPARD 1 A5,  LEOPARD 2 A4, M88 A1, M60 A1 και στα Μ48Α5 MOLF και ολοκληρώθηκε η τροποποίηση του πυροβόλου του άρματος LEOPARD 2 A4 από 120  σε 105 χιλ. σε 2 άρματα Πεδίων Βολής. Ήδη είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού για την υποστήριξη των γραμμών ανακατασκευής αρμάτων  LEO2A4. Επίσης είναι σε εξέλιξη μελέτες για τη μελλοντική  υποστήριξη αρμάτων ΑBRΑAMS, από μηχανικούς του Αμερικανικού Στρατού σε συνεργασία με προσωπικό του  Εργοστασίου, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες για το Εργοστάσιο.
     Η προσφορά του  Εργοστασίου είναι μεγάλη, τόσο στο Ελληνικό Δημόσιο με τα οφέλη από την ανακατασκευή και συντήρηση των αρμάτων και τη παραγωγή πολλών χιλιάδων πεδίλων - πελμάτων ερπυστριών αρμάτων, η οποία ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ € ετησίως, όσο και στην τοπική κοινωνία με τη παροχή εργασίας σε μεγάλο αριθμό Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, και Πολιτικού προσωπικού από την περιοχή του Βόλου, της  Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου. Με μεγάλο αριθμό αυτοδύναμων συνεργείων, τα οποία εξυπηρετούν τμήματα του άρματος (π.χ. σκάφος – πύργος – κινητήρας - ερπύστριες κ.λπ.) ενταγμένα όλα στην αλυσίδα της παραγωγής και με ένα άρτια οργανωμένο ποιοτικό έλεγχο, που  εξυπηρετεί και άλλες ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως δίκαια χαρακτηρίζεται ως ένα άρτια οργανωμένο επισκευαστικό Εργοστάσιο.
     Η Ιεραρχία του Ε.Σ. παρακολουθεί στενά την εξέλιξη όλων των προγραμμάτων και βοηθά στην περαιτέρω ανάπτυξη του Εργοστασίου, πράγμα που καθιστά  βέβαιο τόσο ότι το έργο όλων όσων εργαζόμαστε εδώ είναι σημαντικό, όσο και ότι η επιτυχής εκτέλεση της αποστολής μας είναι μονόδρομος. Μετά τα παραπάνω γίνεται αντιληπτή από όλους η σπουδαιότητα του Εργοστασίου για την Εθνική Άμυνα, ασφάλεια αλλά και για την εθνική οικονομία. Είπα στην αρχή, ότι με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζουμε τα γενέθλια του Εργοστασίου γιατί όπως γνωρίζετε, από χθες με τιμή φιλοξενούμε στον Ιερό Ναό μας,  τα Άγια Λείψανα του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία, τα οποία  κατά παράδοση πλέον, εδώ και 16 χρόνια, φιλοξενούνται κάθε χρόνο, και η ευλογία τους δίνει υγεία,  δύναμη και φώτιση σε μας και στις οικογένειές μας.  Αμέσως  μετά θα μεταβούμε στον Ιερό Ναό  για να κάνουμε παράκληση έτσι ώστε, ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε εμείς και η χώρα μας, η Χάρη του Οσίου Δαυίδ να συνεχίσει  να μας προστατεύει.
     Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους προσκεκλημένους που ευρίσκεστε κοντά μας για να γιορτάσουμε τα τεσσαρακοστά πρώτα γενέθλιά μας  και να ευχηθώ σε όλους προσωπική και οικογενειακή υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: