---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ξεσηκωμός στις Τούρκικες ΕΔ για το φακέλωμα όσων είναι πότες

HÜSEYİN ÖZAY/ANKARA - 24.09.2013 - μετάφραση Χαράλαμπου Καραγκιοζούδη
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε με σκοπό ν’ αποτρέψουν τα περιστατικά αυτοκτονίας, μια σημαντική πληροφόρηση για το αν πίνει ή δεν πίνει το προσωπικό, απετέλεσε αντικείμενο συζητήσεων για φακέλωμα στο Στρατό. Κατά την περίοδο της 28ης Φεβ, ήταν στην ημερήσια διάταξη να φακελώνονται τα στελέχη των ΤΕΔ τα οποία «δεν έπιναν ποτό» και όσοι, οι γυναίκες τους έφεραν «μαντίλα», ενώ σήμερα φθάσαμε  στο σημείο της διαμάχης για το «φακέλωμα όσων πίνουν». Οι συζητήσεις για το επίμαχο θέμα ήρθαν, όταν στα πλαίσια του να δοθεί ένα τέλος στις αυτοκτονίες που σημειώνονται μέσα στο Στρατό, συντάχθηκε με τη μορφή ερωτηματολογίου ένα έντυπο, το οποίο εμπεριέχει την ερώτηση
«αν υπάρχει εθισμός σε ποτό, ναρκωτικά και τυχερά παιχνίδια». Οι συζητήσεις για «το φακέλωμα  όσων πίνουν ποτά» άρχισε την περασμένη χρονιά, με την αυτοκτονία της Υποσμηναγού Ναζλίγκιουλ Ναστάνογλου, η οποία είχε αποβληθεί από τις τάξεις του Στρατού, με την αιτιολογία της «έλλειψης πειθαρχίας και ηθικής». Μετά το συμβάν της αυτοκτονίας (της Υποσμηναγού), που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις στην κοινή γνώμη, το ΓΕΕΘΑ έδωσε οδηγίες στις Μονάδες, για να διαπιστώσουν το προσωπικό που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Αυτές οι οδηγίες δόθηκαν το Δεκ του 2012 και αμέσως άρχισαν σε όλες τις Μονάδες οι διεργασίες για τον εντοπισμό των μελών των ΤΕΔ, που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Σχετικά με το θέμα, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα.
Ερωτηματολόγιο  15 ερωτήσεων
Για τις εργασίες της έρευνας, προετοιμάστηκε ένα έντυπο με μορφή ερωτηματολογίου 15 ερωτήσεων. Στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του ερωτηματολογίου, έλαβαν μέρος Αξκοί, Υπαξκοί, ειδικευμένοι Στρατοχωροφύλακες και πολιτικοί υπάλληλοι. Στην 5η ερώτηση του ερωτηματολογίου, θα πρέπει ν’ απαντηθεί το ερώτημα «Πως είναι η ηθική υπόσταση» και αν υπάρχουν αδυναμίες στο ποτό και τα ναρκωτικά. Στην ίδια παράγραφο υπάρχει η ερώτηση αν υπάρχει πάθος με τα τυχερά παιχνίδια και τα χρέη. Το έντυπο θα  συμπληρώνεται από το Διοικητή της Μονάδος και από το γιατρό της Μονάδος. Στο τέλος του εντύπου υπάρχει και η ερώτηση «Ποια είναι η γνώμη σας για την εκτέλεση των καθηκόντων (του) στις ΤΕΔ»
Αποστολή από επίσημο κανάλι
Στο τελευταίο μέρος του εντύπου της έρευνας, υπάρχει κενό για τη θεώρησή του από τον ιατρό της Μονάδος και το Διοικητή της Μονάδος. Επί πλέον, ζητήθηκε μετά τη συμπλήρωση των ερωτήσεων του εντύπου, να  σφραγιστεί το έντυπο, να τοποθετηθεί σε φάκελο και να υποβληθεί στη Διοίκηση από το επίσημο κανάλι. Απέναντι στον κίνδυνο ανοίγματος του φακέλου, ζητήθηκε ο φάκελος να σταλεί σφραγισμένος. (βουλοκέρι !!)
Άνοιξε ο δρόμος κρίσης στις ΤΕΔ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επεξεργασία του εντύπου του επίμαχου θέματος, προκάλεσε μεγάλη δυσφορία εντός των ΤΕΔ. Τα στελέχη των ΤΕΔ ισχυρίζονται ότι γίνεται φακέλωμα όσων πίνουν ποτά, κάνουν χρήση ναρκωτικών ή έχουν πάθος με το τζόγο. Επίσης θεωρούν ότι δεν είναι σωστό ο γιατρός της Μονάδος και ο Διοικητής, ν’ αποφαίνονται εάν ένα στέλεχος εργάζεται ή όχι.
Ορισμένες ερωτήσεις που συμπεριλαμβάνονται στο έντυπο:
· Ποια είναι η στάση του  απέναντι στους κατωτέρους?
· Ποια είναι η στάση του απέναντι στους συναδέλφους?
· Πως είναι η ακρίβεια και η σταθερότητα στη εργασία του?
· Υπάρχουν περιττές αμφιβολίες? (?)
· Ποια είναι η ηθική του υπόσταση? Ποια η σχέση του με  ποτά, ναρκωτικά και τυχερά παιχνίδια?
· Έχει φιλική συμπεριφορά?
· Ποια είναι η γνώμη σας για την εκτέλεση των καθηκόντων του στις ΤΕΔ?
Υπήρξε μέχρι τώρα κάποια προσπάθεια να σκοτώσει τον εαυτό του? (αυτοκτονήσει)

Δεν υπάρχουν σχόλια: