---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Πόρισμα Διαχειριστικού και Οικονομικού Ελέγχου του ΜΤΣ

     Διάβασα όπως και οι περισσότεροι από εμάς (αν κρίνω από τα e-mails που έλαβα) το δισέλιδο άρθρο της εφημερίδας ΧΩΝΙ με τίτλο Δείτε εδώ---> ΜΤΣ: Πλιάτσικο με τα Λεφτά 145.000 στρατιωτικών! και μπήκα στον πειρασμό να ξετυλίξω τον μίτο της Αριάδνης για να δούμε πως φθάσαμε ως εδώ και να μιλάμε αποδεδειγμένα πλέον για αποκαλύψεις, για ευθύνες και για μηνύσεις. Ας θυμηθούμε ότι τα ερωτήματα "Ποιος φταίει;" και "Δε θα πληρώσει κανείς;" ακουγόταν και ακούγονται από τα χείλη όλων των συναδέλφων μας. Η αρχή έγινε στις 27 Ιουλίου 2011 όταν το μόλις 3 μηνών νέο ΔΣ της ΕΑΑΣ ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών το Διαχειριστικό και Οικονομικό έλεγχο του ΜΤΣ. Δείτε εδώ---> Η ΕΑΑΣ ζητά κατά προτεραιότητα το Διαχειριστικό και Οικονομικό έλεγχο του ΜΤΣ  Το ίδιο αίτημα λιγο πριν ή λίγο μετά εστάλη και από άλλες ενώσεις ΝΠΙΔ. Η πίεση συνεχίζεται με πολλούς τρόπους. Δείτε εδώ---> 26 Οκτ 2011 - ΜΤΣ - Απάντηση ΥΕΘΑ στην από 3 Οκτ 2011 ερώτηση βουλευτών. Η πρόοδος του θέματος του ελέγχου του ΜΤΣ παρακολουθείται στενά, 13 Δεκεμβρίου 2011. Δείτε εδώ---> Οικονομικός και Διοικητικός Έλεγχος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού Και η ενημέρωση συνεχίζεται. Στις 28 Απριλίου 2012 είχαμε Δείτε εδώ---> ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΤΣ Και φθάσαμε λίγο πριν παραδώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο κ. Αβραμόπουλος στον κ. Παναγιωτόπουλο να έχει στα χέρια του, για πρώτη φορά, ένα ΠΟΡΙΣΜΑ ΦΩΤΙΑ, ένα πόρισμα με ΑΛΗΘΕΙΕΣ. Τώρα αν οφείλεται στην πολιτική βούληση για κάθαρση ή στην πίεση των ενώσεων αποστράτων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ ή και ακόμα και μεμονωμένων αποστράτων φανερά ή κρυφά, ίσως να μην έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Η μπάλλα φαίνεται να πηγαίνει προς τα δίχτυα. Σήμερα λοιπόν έχουμε αυτό που όλοι θέλαμε (ηθικά γιατί οικονομικά πιάσαμε πάτο). Ένα επίσημο πόρισμα στη δικαιοσύνη. Περιμένουμε όμως να δούμε αν θα μπει το γκολ. Περιμένουμε ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ.
     Το πόρισμα, λοιπόν, στάλθηκε (1) από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών και (2) από την ΕΑΑΣ στην Προϊσταμένη Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Επίσης (3) συμπληρωματικά ή/και επικαλυπτικά διαβάζουμε ότι υποβλήθηκε και μήνυση από 2 συνάδελφους μας, τον κ. Τοτονίδη και τον κ. Σταματόπουλο, οι οποίοι όπως φαίνεται έχουν στα χέρια τους το εν λόγω πόρισμα. Υπόψη ότι ο κ. Τοτονίδης εκλέγεται επί 20ετία στο ΔΣ της ΕΑΑΣ (άρα γνωρίζει πολύ καλά τα πράγματα) και (για να τα λέμε όλα) είναι αυτός που πρότεινε την άμεση αντικατάσταση των προέδρων των ΕΑΑΣ Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Πιερίας και Τρικάλων για την αυθαίρετη (όπως την απεκάλεσε) ενέργεια τους να προγραμματίσουν κίνηση διαμαρτυρίας στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, στη Λάρισα. 
     Παραθέτω σε αυτό το σημείο ορισμένα εύστοχα, κατά τη γνώμη μου, ερωτήματα που έθεσε ο συνάδελφος από την ΕΑΑΣ Πιερίας κ. Καρυπίδης Σίμος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Χωνί", (της Κυριακής 21 Οκτ 2012) διαπιστώθηκαν τα παρακάτω στο Πόρισμα των Οικονομικών Επιθεωρητών του ΥΕΘΑ στο ΜΤΣ. (Αντιγράφω κατά λέξη από το κείμενο της εφημερίδος).
1. Υπάλληλοι του ΜΤΣ δρούσαν παντελώς ανεξέλεγκτοι και παραβίαζαν τους νόμους. Είναι χαρακτηριστική η ομολογία του προϊσταμένου του λογιστηρίου στους Οικονομικούς Επιθεωρητές ότι "οποιοσδήποτε από το λογιστήριο μπορεί να διενεργήσει εγγραφές εν αγνοία μου"!
2. Υπάρχει πρόβλημα ακόμη και απλής αριθμητικής αφού κάποιες αθροίσεις ποσών που αφορούν τα οικονομικά του Ταμείου απλά "δεν βγαίνουν".
3. Το ΜΤΣ αγνοεί τον αριθμό των παραβόλων της Αστυνομίας από τα οποία έχει λαμβάνειν.
4. Το ΜΤΣ αγνοεί την τύχη ποσού 3.780.532,41 ευρώ που οφείλει η Αστυνομία από παράβολα.
5. Δεν έχουν εισπραχθεί εγγυητικές επιστολές ύψους 419.767,03 ευρώ.
6. Υπάρχουν καταγεγραμμένες μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος οι οποίες ουδέποτε αγοράστηκαν.
7. Το ΜΤΣ έχει χορηγήσει δάνεια, χωρίς να γνωρίζει τους δανειολήπτες και - κατά συνέπεια - δεν μπορεί να διεκδικήσει την είσπραξη των οφειλομένων.
8. Το ΜΤΣ έχει χορηγήσει μερίσματα σε πεθαμένους αλλά και σε στρατιωτικούς που είχαν επανέλθει στην υπηρεσία και, άρα δεν τα δικαιούνταν, χωρίς να έχει κανένα τρόπο να ελέγξει τους δικαιούχους.
9. Ακόμη και στις περιπτώσεις που το Ταμείο έχει εντοπίσει μερίσματα (συνολικού ύψους 667.450,89 ευρώ) τα οποία χορηγήθηκαν παράνομα, αρνείται να τα διεκδικήσει αλλά προχωρά αυθαίρετα στη διαγραφή τους.
10. Το ΜΤΣ αγνοεί την ύπαρξη ιδιοκτησίας του οικοπέδου στο δήμο Νέας Σμύρνης.
11. Το ΜΤΣ αγνοεί την ύπαρξη ιδιοκτησίας του ακινήτου στο Χολαργό .
Τα ερωτήματα προς τον κ. Σωτηρόπουλο είναι τα παρακάτω :
1. Αληθεύουν ή όχι κ. Πρόεδρε του ΜΤΣ όλα τα παραπάνω που δημοσιεύει η εφημερίδα;
2. Γνωρίζατε κ. Σωτηρόπουλε κατά την θητεία σας ως Πρόεδρος αλλά και την προηγούμενη ως γενικός Διευθυντής του Ταμείου, τα παραπάνω; Αν τα γνωρίζατε γιατί δεν πράξατε τίποτε και εάν δεν μπορούσατε να κάνετε κάτι γιατί δεν παραιτηθήκατε καταγγέλλοντας τα δημοσίως;
3. Αν δεν τα γνωρίζατε γιατί δεν παραιτήστε τώρα αφού εκ των θέσεών σας είχατε υποχρέωση να τα γνωρίζετε;
Το ερώτημα προς τον κ. ΥΕΘΑ είναι το παρακάτω:
     Αληθεύουν ή όχι κ. Υπουργέ όλα τα παραπάνω που δημοσιεύει η εφημερίδα; Εάν ναι, γιατί κ. Υπουργέ παραπέμψατε το Πόρισμα των Οικονομικών Επιθεωρητών στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό είναι απόστρατοι; 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

(1) Πορίσματα, όπως πληροφορούμαι, υπήρξαν και παλαιότερα, αλλά για πρώτη φορά επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη με τη συμβολή και της Πολιτείας.

(2) Αφού πλέον το πόρισμα είναι γνωστό και στους δημοσιογράφους προτείνω να δοθεί ένα αντίγραφο σε κάθε Παράρτημα, προκειμένου όποιος συνάδελφος της επαρχίας επιθυμεί να μπορεί να ενημερωθεί επ' αυτού. Γιατί να περιμένουμε πότε κάποια εφημερίδα θα γράψει κάποιο μέρος του; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: