---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Μπ. Ομπάμα: Δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για την επίθεση στη Συρία

Δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση για την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη Συρία, όμως οποιαδήποτε επιχείρηση θα ήταν περιορισμένης κλίμακας και δεν θα περιελάμβανε χερσαίες δυνάμεις, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η απόφαση, ανέφερε, θα προκύψει από τη συζήτηση στο Κογκρέσο. 
"Εγκληματία και δολοφόνο" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας τη βεβαιότητα των ΗΠΑ ότι η συριακή κυβέρνηση διέπραξε ένα "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" όταν χρησιμοποίησε αέρια που προκαλούν παράλυση του νευρικού συστήματος κατά την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που ερευνούν αυτήν και άλλες παλαιότερες επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία "δεν μπορούν να πουν στις ΗΠΑ κάτι που η Ουάσινγκτον δεν γνωρίζει ήδη για την επίθεση" τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε διάγγελμα που εκφώνησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με τον Κέρι, οι πύραυλοι με τα χημικά που έπληξαν τις περιοχές αυτές προέρχονταν μόνο από εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος. Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η συριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα πολλές φορές φέτος, ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Τουλάχιστον 1.429 Σύροι πολίτες έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 426 ήταν παιδιά, πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ δεν θα επαναλάβουν στη Συρία ότι έπραξαν στο Ιράκ και οτιδήποτε κάνουν στη χώρα αυτή δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις επεμβάσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή ακόμη και τη Λιβύη, τόνισε ο Κέρι ο οποίος έκανε λόγο για μια "στοχευμένη" επιχείρηση, χωρίς τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: