---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Καφετέριες, Αποδείξεις και ΦΠΑ {Ποιος ωφελείται;}

     Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας έχουμε παραδείγματα φοροδιαφυγής από ιδιοκτήτες καφετεριών και συναφών καταστημάτων. Το πιο σύνηθες φαινόμενο φοροδιαφυγής γίνεται επειδή δεν κόβουν αποδείξεις ή κόβουν από αθεώρητη και άρα μη επίσημη και ελεγμένη από την Εφορία ταμειακή μηχανή!. Με όλο αυτό το ντόρο που δημιουργήθηκε τελευταίως με το θέμα των αποδείξεων επανεμφανίστηκε ένα άλλο κόλπο. Δίνουν εντολή οι ιδιοκτήτες στους σερβιτόρους να μαζεύουν όλες τις πρωινές αποδείξεις που αφήνουν οι πελάτες και μετά αυτές ανακυκλώνονται συνεχώς από τραπέζι σε τραπέζι μέχρι κάποιος πελάτης να τις πάρει ή απλώς να τις καταστρέψει. Έτσι το τραπέζι έχει απόδειξη σε γενόμενο έλεγχο, ο πελάτης μένει ήσυχος ότι "έκανε" το καθήκον του και ο ιδιοκτήτης πλουσιότερος και τριπλά κερδισμένος. Μία (άμεση) από το 13% της απόδειξης, δεύτερη (άμεση) γιατί είχε την ίδια τιμή με ΦΠΑ στο 23% και τρίτη (βραχυπρόθεσμη) από το μικρότερο τζίρο. 
     Το παραπάνω έτυχε σ΄ έναν φίλο σήμερα το πρωί. Πήγε με άλλους δύο συναδέλφους για καφέ λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι. Η ευγενική σερβιτόρα με το χαμόγελο στα χείλη έφερε την παραγγελία και τις τρεις αποδείξεις που φαίνονται παρακάτω, οι οποίες ήταν προφανώς πρωινές (09:50, 10:44 και 11:07). Αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να επωφελείται άμεσα 23% των αποδείξεων του τραπεζιού, ήτοι 2,07 ευρώ. Α ρε κορόιδο πελάτη.
     Η προσωρινή λύση θα ήταν όλοι οι πελάτες όχι μόνον να ζητούν αλλά και να παίρνουν ή να καταστρέφουν την απόδειξη. Η μόνιμη λύση οι αυστηρότατες ποινές και η εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις, όπως παρακάτω. Κλείσιμο του καταστήματος επί 15ήμερο με υποχρέωση του ιδιοκτήτη να πληρώνει το προσωπικό που δεν φταίει σε τίποτα. Εάν αυτό επαναληφθεί το κατάστημα να κλείνει μόνιμα και να αποζημιώνεται το προσωπικό με μισθούς τουλάχιστον ενός έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: