---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) - ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ


«Η κατάσταση στο ΜΤΣ είναι εκρηκτική-προβληματική-απαράδεκτη και προκαλεί λύπη. Με τόση περιουσία της οποίας δεν έγινε σωστή εκμετάλλευση, έχει καταστεί προβληματική η εκάστοτε καταβολή του μερίσματος σε χιλιάδες συναδέλφων (οικογενειών που το δικαιούνται από τις κρατήσεις στους μισθούς τους δεκαετιών), ενώ διαχρονικά σημειώθηκαν πολλά κρούσματα κακοδιαχείρισης. Τα προβλήματα είναι πολλά και ειλικρινά θεωρούμε ότι τα πράγματα έφθασαν εκεί από κακή πολιτική διαχείριση, κομματικοποίηση-επιλογή λάθος ανθρώπων για τις υπεύθυνες θέσεις, κλπ» Τις παθογένειες αυτές εκμεταλλεύτηκε η εφημερίδα «Το Χωνί» η οποία με τη συστηματική προβολή τους, κατάφερε να αυξήσει τη κυκλοφορία της και ταυτόχρονα να ακουστεί και να διατηρηθεί στο ευρύ κοινό, αποκλειστικά σχεδόν με την δημοσίευση - εν πολλοίς αδημοσίευτων - στοιχείων για το ΜΤΣ τα οποία περιήλθαν στη κατοχή της από «διάφορες» πηγές.

Από τις πληροφορίες που διακινεί διαφαίνεται ότι συνεχίζει να διατηρεί και άλλες «αξιόπιστες» πηγές πιθανώς στο γραφείο του ΥΕΘΑ, αλλιώς δεν είναι κατανοητό πως μία Υπουργική απόφαση, δεν προλαβαίνει να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της και «μεταφέρεται» στα γραφεία της. Ιδιαιτέρως επισημαίνεται η σπουδή και το «ενδιαφέρον» που επιδεικνύουν οι κύριοι(ες) που εκ της θέσεώς των λαμβάνουν γνώση υπηρεσιακών εγγράφων να παρέχουν πληροφορίες σε πάσης φύσεως δημοσιογραφίσκους οι οποίοι και τις παρουσιάζουν κατά όχι αντικειμενικό τρόπο και ως εκ τούτου δεν υπηρετούν τα συμφέροντα των συναδέλφων τους.

Το ανησυχητικό των δημοσιευμάτων της εφημερίδας αυτής είναι η αυθαίρετη και όχι καλοπροαίρετη ερμηνεία των αποφάσεων της Στρατιωτικής και Πολιτικής Ηγεσίας, με αποτέλεσμα να «κρούει ανοικτάς θύρας» προκειμένου να πουλήσει η εφημερίδα μερικά φύλλα παραπάνω και ορισμένοι δημοσιογραφίσκοι να κάνουν καριέρα εκμεταλλευόμενοι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού με το οποίο ουδέποτε ασχολήθηκαν την περίοδο της κακοδιαχειρίσεως του. Το όψιμο ενδιαφέρον τους δίνει την εντύπωση ότι δεν έχουν επίγνωση τι μπορεί να σημαίνει για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ο κίνδυνος περικοπής του μερίσματος με αυτά που ισχυρίζονται.

Η οικονομική κρίση συνεπάγεται και έκτακτα μέτρα σε όλους τους τομείς. ‘Έτσι και στο ΜΤΣ, επιβάλει την αλλαγή του Ν559/39 ώστε να υπάρχει δυνατότητα διανομής μερισμάτων και από κεφάλαια τρέχοντος έτους κάθε φορά. Δηλ. ανά τρίμηνο πρέπει να αναπροσαρμόζεται. Επειδή η παρούσα κατάσταση δεν συνάδει με τον Ν559/39 και επειδή στο παρελθόν πηγαίναμε με «αυτόματο πιλότο» κατέστη αναγκαία και έκτακτη για το 2012 η νόμιμη τροποποίησή του. Η αλήθεια είναι πως όταν τον Σεπτέμβριο του 2012 κοινοποιούταν το πόρισμα του Οικονομικού και Διαχειριστικού Ελέγχου του ΜΤΣ από τη ΓΔΟΣΥ/ΥΠΕΘΑ που είχε παραγγείλει ο τότε ΥΕΘΑ κ. Αβραμόπουλος, στον νυν ΥΕΘΑ και κατά σχεδόν αυτόματο τρόπο διαυτού στον εισαγγελέα, διαπιστώθηκαν όχι ενδεδειγμένες ενέργειες του ΜΤΣ όσον αφορά και στη διάθεση των μερισμάτων στους μερισματούχους αυτού.

Από τη στιγμή λοιπόν εκείνη που διαπιστώθηκε, στην Ιεραρχία του ΥΠΕΘΑ, η ανορθόδοξη διάθεση μερισμάτων από έσοδα που δεν είχαν αποταμιευθεί από το προηγούμενο έτος, αλλά από το τρέχον, έδωσε το έναυσμα στο ΥΠΕΘΑ (προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής διάθεση μερισμάτων ώστε να μην κλείσει το ΜΤΣ) για τροποποίηση του σχετικού Νόμου.

Έτσι λοιπόν το ΜΤΣ θα δύναται να μοιράζει μερίσματα και από τρέχοντα ετήσια έσοδα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα (2-3 έτη) μέχρι να καταστεί δυνατή η χορήγηση μερίσματος από αποθεματικά προηγούμενου έτους και η οποία τροποποίηση συνάδει με το πνεύμα της νομιμότητας των ενεργειών (βασιζόμενοι σε προτάσεις του ΔΣ/ΜΤΣ των ΓΕ και Διακλαδικών επιτροπών) και όχι να νομιμοποιήσει πιθανές παράνομες ενέργειες παλαιοτέρων χρονικών περιόδων που άλλωστε εξετάζονται και αξιολογούνται από τον εισαγγελέα, ούτε να υποκύψει σε κανένα πολιτικό εκβιασμό όπως αβίαστα και αυθαίρετα ερμηνεύονται οι παραπάνω εύλογες διορθωτικές νόμιμες αποφάσεις που έπρεπε να είχαν ήδη εφαρμοστεί από το 1988 και μετά (όπως έγινε για τα έτη 1945-1948).

Η ενδιάμεση (από παράδοσης πορίσματος στον εισαγγελέα και έκδοση σχετικής Υπουργικής απόφασης) συνέντευξη του νυν Προέδρου του ΜΤΣ στην εφημερίδα «Το Χωνί» και ο λεονταρισμός του ότι θα διακόψει τη παροχή μερίσματος και θα αξιώσει την επιστροφή των μερισμάτων καταβληθέντων το 2012 από τους μερισματούχους, βασίσθηκε στην εκ του ασφαλούς οπωσδήποτε γνώση του για τις παραπάνω αναφερόμενες διαθέσεις των προϊσταμένων του και στη εκπεφρασμένη πρόθεσή τους για την εξυγίανση του ΜΤΣ που ήδη έχουν ξεκινήσει, ώστε εκτός από νόμιμοι να είναι και συνεπείς στους μερισματούχους του και να συνεχιστεί να χορηγείται ανελλιπώς η παροχή μερίσματος.

Η οποιαδήποτε ρύθμιση δεν αποβλέπει στη κάλυψη του οποιουδήποτε κ. Σωτηρόπουλου αλλά διότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε τόσα χρόνια ώστε να ορθολογίσει το σχετικό νόμο, και διότι η παρούσα πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται πρωτοβούλως για την εξυγίανση του ΜΤΣ.

Η «δημοσιογραφική εκτίμηση», χάριν εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, ότι η παραπάνω υπουργική απόφαση προέκυψε ύστερα από «πολιτικό εκβιασμό του κ. Σωτηρόπουλου προς τη νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ» ανάγεται στη σφαίρα της φαντασίας και μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει.

Το δίλημμα που ανακύπτει όμως, αν δεν εκδοθεί σχετική τροποποίηση του Νόμου (και μέχρι της αποδόσεως τυχόν ποινικών κατηγοριών) είναι: Θέλουμε το ΜΤΣ να συνεχίζει να μοιράζει αυτοσυντηρούμενο και κατά νόμο μερίσματα ή όχι; Αν δεν θέλετε Ε.Δ. να μας το πείτε ευθαρσώς και όχι να κατασκευάζετε μυθεύματα και να δημιουργείτε εντάσεις, που χωρίς να είναι πρόθεσή σας αλλά για χάριν εντυπωσιασμού μπορεί να δημιουργήσουν μόνιμες παρενέργειες στα στελέχη των ΕΔ.

Αλλά και «το Κράτος δεν μπορεί να εμφανίζεται ως δανειστής του ΜΤΣ, διότι στην πραγματικότητα είναι οφειλέτης. Οφείλει να επιστρέψει εντόκως αυτά που τόσα χρόνια εκμεταλλεύτηκε για δικούς του σκοπούς και έκανε «κοινωνική πολιτική» με τα χρήματα του Ταμείου μας. Η ευθύνη της πολιτικής εξουσίας διαχρονικά, είναι προφανής και αυτό πρέπει τα μεσαία στελέχη του ΥΠΟΙΚΟ να το γνωρίζουν όταν προτείνουν σχετικές περικοπές ή μη απόδοση των νόμιμων κεφαλαίων και μάλιστα με ημιμαθείς προσχηματικούς λόγους

«Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τη διαχείριση του ΜΤΣ είχε πάντοτε και έχει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ το οποίο έχει και τη κύρια ευθύνη για την κατάστασή του. Αναμφίβολα, ευθύνονται και οι κατά καιρούς στρατιωτικές ηγεσίες που έλεγαν πάντα «ΝΑΙ» στους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Τώρα χρησιμοποιείται «άθελά» του ο Τύπος ο οποίος εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες του Ταμείου συμβάλει ώστε, με το άτυχο συσχετισμό της παράθεσης δηλώσεων του προέδρου του ΜΤΣ να διαμορφώσει την εντύπωση ότι το ΥΠΕΘΑ εκβιάζεται, και ως εκ τούτου να διακυβεύεται το μέρισμα των μερισματούχων, οι οποίοι για χρόνια πλήρωναν τις εισφορές τους και βλέπουν τώρα ότι κινδυνεύει το μέρισμά τους ενώ τα παιδιά τους δεν λαμβάνουν, όπως προβλέπεται, το ΒΟΕΑ που δικαιούνται

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θα πρέπει να εξετάσει με πολλή προσοχή το όλο θέμα, έχοντας υπόψη την ανάγκη διατήρησης σε υψηλό επίπεδο του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτής της ιδιότυπης κοινωνικής ομάδας η οποία, όντας συνυφασμένη με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογη δικαιοσύνη, υπευθυνότητα και συναίσθηση της εθνικής αποστολής της

Αρκετά έχουμε υποστεί από τους πάσης φύσεως δημοσιογραφίσκους. Δεν θα ανεχτούμε πλέον κανένα ανευθυνο-υπεύθυνο να παίζει και να κανονίζει τις ζωές μας και την αξιοπρέπειά μας, ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που όλοι βιώνουμε, αλλά και εμείς, ιδιαίτερα όσοι κατέχουμε δημόσιες θέσεις, δεν θα πρέπει να βάζουμε «βούτυρο στο ψωμί» τους.

Στάθης Λέκκας
Αντιστράτηγος ε.α. – ΣΣΕ 71

Δεν υπάρχουν σχόλια: