---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΕΦΑΠΑΞ - Ερωτήσεις και Απαντήσεις

     Στην ανάρτηση μας «Γιατί πρέπει να καταργηθεί η ΓΔΕ του Κων-νου Φράγκου» που κοινοποιήθηκε στο fb o συνάδελφος Τάσος Α... το πρωί της 6ης Νοεμβρίου 2013, έγραψε το εξής σχόλιο σχετικά με τη λήψη ΕΦΑΠΑΞ βοηθήματος. «Να φύγω λίγο από το θέμα και να θέσω δυο προβλήματα; 1) Κυκλοφορεί η φήμη ότι ο νυν Δκτης - Δντης του ΜΤΣ καθυστερεί την διαδικασία απόδοσης του ΕΦΑΠΑΞ με προοπτική έως και ένα χρόνο. Οι σύλλογοι αποστράτων τι κάνουν; 2) Μία ΕΔΥΕΘΑ αποστρατειών κυκλοφορεί από τον Αύγουστο από γραφείο σε γραφείο και ακόμα δεν έχει υπογραφεί. Ενόψη λοιπόν του τέλους του έτους και των πολύ σοβαρών αλλαγών από το 2014, θα αναγκαστούμε
όσοι δεν φύγουμε εντός του 13 να καταφύγουμε στην δικαιοσύνη επί παντός υπευθύνου;»

     Η απάντηση μου είχε ως εξής: «Αγαπητέ Τάσο, με φήμες και κατηγορίες δε λύνονται τα θέματα. Θα προσπαθήσω να μάθω πλην όμως διερωτώμαι αν "ενόχλησε" κάποιος την ΕΑΑΣ και αν πήρε απάντηση. Αν πάντως ισχύουν αυτά, απορώ γιατί δεν κάνετε τις απειλές σας, για προσφυγή στη δικαιοσύνη, πράξη.»

     Την ίδια μέρα επικοινωνήσαμε με το ΜΤΣ κι μάθαμε - επιβεβαιώσαμε, τα εξής: Το ΕΦΑΠΑΞ είναι αρμοδιότητας του  ΕΛΟΑΣ και όπως και ο ΕΚΟΕΜΣ διοικούνται από ξεχωριστές διοικούσες επιτροπές. Στον ΕΛΟΑΣ πρόεδρος είναι ο ΒΥ/ΓΕΣ και στον ΕΚΟΕΜΣ ο Δντης της ΔΟΙ/ΓΕΣ. Σε ότι αφορά τώρα στην καθυστέρηση καταβολής του ΕΦΑΠΑΞ, αυτή οφείλεται (1) Στο κούρεμα λόγω PSI όπου χάθηκαν περίπου 19 εκατ ευρώ. (2) Στο μεγάλο αριθμό νέων αποστράτων. (3) Στην έλλειψη ρευστότητας και (4) Στο ρυθμό αποδέσμευσης των υπαρχουσών πιστώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών. 

     Σε περίπτωση δε που εφαρμοσθεί αυτό που αναγράφηκε σε ανάρτηση του onalert (----> ΕΔΩ)  ήτοι «Ο ΕΛΟΑΣ (Στρατός) θα διαθέσει (για προκαταβολή έναντι εφάπαξ) ποσό 1.135.000 ευρώ για ικανοποίηση σχετικών αιτήσεων για το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο 2013, σύμφωνα με έγγραφο του ΓΕΣ από 26-09-2013.» τότε η καθυστέρηση καταβολής του εφάπαξ, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ένα έτος. 

     Αποστόλης Παπαπαρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: