---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τουρκικές Ασκήσεις

Derya Sazak Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 28 Μαϊ 2011
Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης

        Κατά παράδοση, την τελική φάση των ασκήσεων «Denizkurdu» (Θαλασσόλυκος) και «Efes» (Έφεσος) που διεξάγονται στο Αιγαίο, παρακολουθούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός. Χθες όμως με την έναρξη προσκλήσεων για «καταθέσεις Βαριοπούλας», ακυρώθηκαν οι ασκήσεις. Οι ασκήσεις, όπως ανακοινώθηκε, ακυρώθηκαν για «στρατιωτικούς λόγους». Και με την κατάθεση του Διοικητού Ακαδημιών Πολέμου Πτεράρχου Μπιλγκίν Μπαλανλί, γίνεται λόγος για ένα νέο «κύμα Βαριοπούλας». Χθες ήταν 27 Μαΐου.
 

            Το 1960 όταν διακόπηκε (καταλύθηκε) η δημοκρατία, ο εκλεγείς πρωθυπουργός εστάλη στην αγχόνη και αν δεν μπαίναμε στην εποχή των πραξικοπημάτων, ίσως να μην ζούσαμε καθόλου την 12η Μαρτίου, την 12 Σεπτεμβρίου, της 28η Φεβρουαρίου και την 27η Απριλίου. Και το έτος 2011 στην Τουρκία, δεν θα δυσπιστούσαμε ακόμη από το Στρατό, λέγοντας «αν κάνουν πραξικόπημα..». Στις 12 Ιουνίου πάμε σε εκλογές. Και ενώ για τις εκλογές έμειναν τρεις εβδομάδες, οι επί χρόνια πραγματοποιούμενες στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο ανεβλήθησαν, ως ένδειξη αντίδρασης, στις προσκλήσεις για καταθέσεις ορισμένων Στρατηγών, Ναυάρχων και Πτεράρχων, στα πλαίσια των ανακρίσεων για το πραξικόπημα. Μακάρι αυτή η δικαιολογία της αναβολής, να ήταν «στρατιωτική» ή και «πολιτική», αλλά ήταν οικονομική. Στην Ελλάδα, ξεκάθαρα, υπάρχει κρίση. Ο γείτονάς μας ευρισκόμενος αγκαλιά με την πτώχευση, προέβη σε περικοπές στρατιωτικών δαπανών και αναγκαστικά ανέβαλε τις στρατιωτικές ασκήσεις. Η Τουρκία καταλαβαίνει από την κατάσταση της Ελλάδος, όπως και η ίδια έζησε την φτώχεια κατά το έτος 1970.
 

            Και στις δυο πλευρές του Αιγαίου, το θέμα των 12 ν.μ. βιώνεται με «επίδειξη δυνάμεως». Προκύπτουν «αναχαιτίσεις». Κατά τις ασκήσεις επιδεικνύεται η «Αποφασιστικότητα». Στον αγώνα της κυριαρχίας, ήρθε ο καιρός όπου η διπλωματία, προηγείται από την επίδειξη στρατιωτικής δύναμης. Αυτό το είχαν πετύχει ο σημερινός πρωθυπουργός Παπανδρέου με τον πρώην υπουργό εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, μετά τους σεισμούς του Μαρμαρά και της Αθήνας. Τα θεμέλια της ειρήνης στο Αιγαίο, είχαν ριχτεί πριν από δέκα χρόνια. Οι δασικές πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στους ουρανούς του Αιγαίου, φυσικά δείχνουν ότι δεν προσφέρονται για δραστηριότητες μαχητικών αεροσκαφών.
 

            Αλλά πλέον και στην Ανατολή, μετά την άρση του «ψυχρού πολέμου», δεν πραγματοποιούνται χειμωνιάτικες ασκήσεις. Μόνο η κατάρρευση της Σοβιετικής ένωσης και η μη ύπαρξη του κινδύνου από τον «κουμμουνισμό», το θέμα θεωρείται παρωχημένο. Και ο Ναπολέων και ο Χίτλερ, σταμάτησαν μπροστά στη Μόσχα, από το «Στρατηγό Χειμώνα» και υπέκυψαν στην αλλαγή του κλίματος. Αυτή τη χρονιά, λόγω των «χειμερινών αγώνων» του Έρζουρουμ, υπήρχε μεγάλη ανάγκη σε χιόνι, το οποίο έπεσε στο τέλος Ιανουαρίου. Ενενήντα χιλιάδες στρατιώτες μας στο Σαρίκαμις (περιοχή μεταξύ των νομών Έρζουρουμ και Καρς), πάγωναν το χιόνι, το οποίο πλέον φτάνει για άλλη μια σαιζόν σκι, ακόμα και αν δεν χιονίσει!! Η ακύρωση των ασκήσεων στο Αιγαίο, θα πρέπει να εμπνέει σε ειρηνικά έργα, μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Στο κυνήγι του τόνου, θα βρουν την ευκαιρία της συνεργασίας για την προστασία των ακτών.


            Μήπως η δίκη της «Βαριοπούλας», δεν άνοιξε λόγω των ισχυρισμών ότι προετοιμάζονταν πραξικόπημα, με το σχεδιασμό ενός «πολεμικού παιγνίου» από το 2003, με  ταυτόχρονη σύγκρουση στο Αιγαίο? Τα έγγραφα τα οποία βγήκαν από το σπίτι ενός απόστρατου Συνταγματάρχου στο Εσκίσεχίρ, τώρα μπορεί να ανοίξουν θέμα για μια νέα δίκη. Ο Μπιλγκίν Μπαλανλί , κατά τη συνεδρίαση του ΑΣΣ του Αυγούστου, θα είχε προαχθεί σε Α/ΓΕΑ. Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η απόφαση στο Αιγαίο φάνηκε ότι δεν ήταν στρατιωτική αλλά πολιτική και αποτελεί τον προάγγελο ότι στις σχέσεις Στρατού και πολιτικών, θα υπάρχει μια νέα κρίση!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: