---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Υπό όρους ο συνδικαλισμός στους στρατιωτικούς


       Τη μέση οδό επέλεξε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ως προς το δικαίωμα συνδικαλισμού όσων υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς δέχτηκε ότι μπορούν να έχουν συνδικαλιστική δράση, αλλά όχι με την κλασική μορφή, δηλαδή μέσω της ίδρυσης συνδικαλιστικών σωματείων.
       Σε διάσκεψη που πραγματοποίησαν κεκλεισμένων των θυρών, οι αρεοπαγίτες δεν απέκλεισαν το δικαίωμα στους στρατιωτικούς να συνδικαλίζονται, αρκεί το δικαίωμα αυτό να ασκείται σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας και όχι σύμφωνα με το συνδικαλιστικό νόμο 1264/ 1982. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να συστήσουν συνδικαλιστικό σωματείο αλλά, π.χ., Ενωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λπ.
       Πάντως, οι εισηγήσεις που έγιναν στην Ολομέλεια ως προς το δικαίωμα ή μη συνδικαλιστικής δράσης των στρατιωτικών ήταν αντικρουόμενες.
       Ο αρεοπαγίτης Χαρ. Δημάδης είχε υποστηρίξει ότι τα ατομικά δικαιώματα της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας απολαμβάνουν και οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
       Στον αντίποδα κινήθηκε η εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, που είχε ταχθεί κατά της ίδρυσης συνδικαλιστικών ενώσεων από στρατιωτικούς. Το ζήτημα παραπέμφθηκε τελικά στην Ολομέλεια, από το δ' τμήμα, με αφορμή προσφυγή της Ενωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, που υποστήριζε ότι και οι αξιωματικοί έχουν νόμιμο δικαίωμα συνδικαλισμού, όπως έχουν και όσοι υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ.
       Το Πενταμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το 2005, είχε πει ναι στη συνδικαλιστική δράση των αξιωματικών, απόφαση που στη συνέχεια ανατράπηκε από το Εφετείο. Τώρα, ο Αρειος Πάγος αναιρεί τη δευτεροβάθμια απόφαση και αναπέμπει την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: