---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Μεταφορά της έδρας SEEBRIG από την Τουρκία στην Ελλάδα (Λάρισα)

Σε τελετή που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία παρέδωσε τη διοίκηση της ταξιαρχίας SEEBRIG (South East Europe Brigade) στην Ελλάδα. Η αλλαγή διοίκησης και η έδρα γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Έτσι, η νέα διοίκηση θα ασκείται από τη Λάρισα, όπου και θα μεταφερθεί η έδρα της ταξιαρχίας μέχρι το 2015.
Στη SEEBRIG συμμετέχουν οι ακόλουθες χώρες – μέλη: η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία και η Τουρκία, ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν η Ουκρανία, η Σλοβενία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Κροατία και οι ΗΠΑ.
Η συνολική δύναμη της ταξιαρχίας ανέρχεται στα 5.000 άτομα με μονάδες που παρέχουν τα μέλη της. Μέχρι σήμερα έχει ενισχυθεί από τέσσερα μηχανοκίνητα τάγματα, στρατηγείο με λόχο πεζικού κι ένα λόχο μηχανοκίνητου πεζικού, ένα λόχο αναγνώρισης και μία διμοιρία αναγνώρισης.
Επιπλέον, διαθέτει μία μοίρα αυτοκινούμενου πυροβολικού, ένα λόχο μηχανικού, δύο ομάδες αεροπορικού ελέγχου, καθώς κι ένα τάγμα υποστηρίξεως. Η χώρα που αναλαμβάνει τη φιλοξενία της ταξιαρχίας διαθέτει το λόχο διαβιβάσεων και το λόχο στρατηγείου. Οι δυνάμεις που διαθέτει η SEEBRIG εξασκούνται μαζί ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο διοικητής της 1ης τουρκική στρατιάς, στρατηγός Χαϊρί Κιβρίκογλου δήλωσε στην ομιλία του για τη σημασία φιλοξενίας της ταξιαρχίας, καθώς και για τις ασκήσεις τις οποίες διοργάνωσε η χώρα του έχοντας τη διοίκηση. Τόνισε ότι η Τουρκία θεωρεί τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
       Η SEEBRIG δημιουργήθηκε ως απαίτηση η οποία προέκυψε από τα σοβαρά ζητήματα ασφαλείας που προέκυψαν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οπότε και ανέκυψε η ανάγκη για συνεργασία. Ο σχηματισμός είναι δηλωμένος στον ΟΗΕ και στον ΟΑΣΕ προκειμένου να μπορεί να παράσχει τις υπηρεσίες του όποτε απαιτηθεί. Το βρήκαμε εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: