---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Μελέτες Deloitte 2006 και 2010 για επιβίωση του ΜΤΣ

Μελέτες για το ΜΤΣ υπάρχουν.
Βούληση δεν υπάρχει!! ΓΙΑΤΙ;;;;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3

            Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών καταγγέλλει την αδιαφορία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για αντιμετώπιση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ΜΤΣ, καθόσον επιμελώς αποσιωπούσε, το περιεχόμενο δύο μελετών, οι οποίες πρότειναν συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες λύσεις. Οι μελέτες αυτές έχουν ιδιαίτερη αξία, διότι εκπονήθηκαν από διεθνώς αναγνωρισμένες και εξειδικευμένες εταιρίες (Deloitte Business Solutions ΑΕ και Hewitt Associates) και κυρίως δεν ανατέθηκαν από κάποιο συνδικαλιστικό όργανο, αλλά από το ίδιο το Υπουργείο. Όταν όμως αναγκάστηκε η πολιτική ηγεσία εκ των πραγμάτων, να λάβει κάποια μέτρα, ενεργώντας προφανώς με πολιτική σκοπιμότητα, έλαβε αποφάσεις που έχουν δυσμενείς συνέπειες για τους μετοχομερισματούχους του ΜΤΣ και ιδιαίτερα του Στρατού, αγνοώντας το σύνολο των προτάσεων των δύο μελετών που θα βοηθούσαν στην εξυγίανσή του, με αποτέλεσμα:

§                     Να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η ήδη, ισχνή οικονομική του κατάσταση.

§                     Να υποστούν οι μερισματούχοι μεγάλη οικονομική βλάβη, οι δε μέτοχοι (εν ενεργεία συνάδελφοι) να ζουν σε ένα αβέβαιο ασφαλιστικό περιβάλλον.

§                     Να δημιουργηθούν συνθήκες που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και αυτήν την ύπαρξή του.

Συγκεκριμένα:

          Ø       Το 2006 συντάχθηκε από την Deloitte Business Solutions AE σε συνεργασία με τις Hewitt Associates και American Appraisal αναλυτικότατη μελέτη, η οποία στο Τεύχος Γ’ «Προτάσεις Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού», αφού ανέλυε πέραν των οικονομικών στοιχείων και το επαγγελματικό περιβάλλον των συμμετεχουσών ομάδων, κατέληγε: «Με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά προτείνεται η αντίστοιχη διαφοροποίηση των ασφαλιστικών συστημάτων ως εξής:

- Οι αξιωματικοί (πρώτη ομάδα) προτείνεται να παραμείνουν ασφαλισμένοι στο ΜΤΣ και στον ΕΚΟΕΜΣ

- Οι αστυνομικοί (δεύτερη ομάδα) προτείνεται να ενταχθούν στα αντίστοιχα ταμεία της ΕΛ.ΑΣ.»

          Ø       Το Μάρτιο του 2010, μετά την υπ’ αριθμό 1/2009 Σύμβαση Συνεργασίας Deloitte Business Solutions ΑΕ και Hewitt Associates με τη ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ολοκληρώθηκε (επικαιροποιήθηκε) μελέτη που συνοπτικά οι κύριες προτάσεις της, σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΜΤΣ, είχαν ως εξής:

§                     Δημιουργία Ενιαίου φορέα για όλους τους κλάδους (Ένα Μετοχικό Ταμείο Ενόπλων Δυνάμεων).

§                     Την αποχώρηση των αστυνομικών από το ΜΤΣ ,

Ή εναλλακτικά, αν αυτό δεν είναι επιθυμητό:

          Την παραμονή των αστυνομικών στο ΜΤ των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά παράλληλα το σχεδιασμό προγράμματος χρηματοδότησης, από το υπουργείο στο οποίο υπάγονται οι αστυνομικοί, το οποίο θα πρέπει να καλύπτει: (α) τη συνέχιση της συμμετοχής τους και (β) την έκτακτη αναδρομική χρηματοδότηση του ΜΤ, για απώλειες εσόδων που οφείλονται στη μη συμμετοχή του παραπάνω υπουργείου, στη χρηματοδότηση των παροχών των υπαλλήλων του.

          Παρά το γεγονός ότι και οι δύο μελέτες καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα, δίνουν λύσεις και προτείνουν συγκεκριμένες ενέργειες, έχουν παραμείνει στα συρτάρια, η πρώτη επί 5 χρόνια και η δεύτερη επί 15 μήνες. Πληροφορίες μάλιστα που διαδίδονται με το συνήθη «ύποπτο τρόπο της φημολογίας» για τη ψυχολογική παγίωση του στόχου, λένε ότι σχεδιάζεται και νέα μείωση του μερίσματος κατά 25%, λόγω της αδιαλλαξίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να λάβει τα μέτρα που προτείνουν οι συγκεκριμένες μελέτες. Έτσι, το ΜΤΣ βυθίζεται στο χρέος, ως αποτέλεσμα της πλήρους αδιαφορίας των αρμοδίων Υπουργών ή του φόβου, να μη θίξουν συντεχνιακά και κλαδικά συμφέροντα, παρά τις ιδιαίτερες επισημάνσεις και των δύο μελετών.

          Κύριοι της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΕΘΑ, εσείς που ομιλείτε για διαρθρωτικές αλλαγές αναγκαίες και δίκαιες, χωρίς να υπολογίζετε το πολιτικό κόστος, τί σας εμποδίζει να προχωρήσετε στην σπουδαιότερη διαρθρωτική αλλαγή στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η ύπαρξη ενός Ενιαίου Μετοχικού Ταμείου για τα στελέχη και των τριών Κλάδων των ΕΔ και ενός ενιαίου ξεχωριστού Ταμείου για όλα τα Σώματα Ασφαλείας; Η αναγκαιότητα αυτή αναγνωρίστηκε από τον ίδιο τον ΥΕΘΑ, με δηλώσεις του τον Ιανουάριο του 2010, για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης της παρούσας κυβέρνησης. Τα κείμενα υπάρχουν!

          Η ΠΟΣ δηλώνει, ότι δεν θα παραμείνει απαθής θεατής της συρρίκνωσης και κατάρρευσης του ΜΤΣ. Θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο την ικανοποίηση των λογικών και δίκαιων αιτημάτων της, για τη διάσωση και βιωσιμότητα του Ταμείου.

Για το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Βασίλειος Νικολόπουλος
Ταξχος ε.α.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κοσμάς Βασιλειάδης
Σχης ε.α.






Για να δείτε αναλυτικά τις προτάσεις της Μελέτης του 2010,

Δεν υπάρχουν σχόλια: