---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ και ο Ισραηλινός στρατός στην Γάζα του Ιωάννη Μπαλτζώη

Επιχείρηση Pillar of Defense
      Όταν για πρώτη φορά Παλαιστινιακές ρουκέτες  φθάνουν την Ιερουσαλήμ, αλλά και το Τελ Αβίβ, τότε η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι επικίνδυνη, θα πρέπει να περιμένουμε άμεση και σκληρή αντίδραση των Ισραηλινών Ενόπλων δυνάμεων. Και δεν μιλάμε για αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ούτε για πυρά πυροβολικού, αλλά για χερσαίες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας και φυσικά εισβολή στην Γάζα. Έτσι μετά τις απαισιόδοξες   εκτιμήσεις προ ολίγων ημερών,   για προετοιμασία του Ισραήλ  για ανάληψη δράσης κατά  των εξτρεμιστικών οργανώσεων  της Γάζας, που υλοποιήθηκε με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς , με την επιχείρηση  ‘Pillar of Defense’,  τώρα η επιχείρηση αυτή φαίνεται να είναι έτοιμη να  περάσει στο δεύτερο στάδιο  των επιχειρήσεων, δ ηλαδή  στην διεξαγωγή χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό την εξουδετέρωση των ακραίων φονταμενταλιστικών  ισλαμιστικών οργανώσεων, που με την ανοχή και παρότρυνση της Χαμάς, που ελέγχει την Γάζα, εξαπολύει σε καθημερινή βάση ρουκέτες κατά περιοχών, πόλεων και χωριών στο νότιο Ισραήλ. Στην ανωτέρω διαπίστωση συγκλίνουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
1) Στην ιστοσελίδα των IDF (Ισραηλινές  ένοπλες δυνάμεις) αναρτήθηκε, το βράδυ της 16/11/2, το κάτωθι απόσπασμα δημοσιεύματος:
8:00 μ.μ.: Ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής στην Λωρίδα της Γάζας, ο Αρχηγός του Επιτελείου  Αντιστράτηγος  Μπένι Γκαντζ μετέβη στον νότο προκειμένου να ενημερώσει τόσο τα τακτικά στρατεύματα όσο και τους εφέδρους. Ο Γκαντζ δήλωσε ότι «Βρισκόμαστε εδώ απόψε, παραμονή μίας πιθανής χερσαίας επιχείρησης. Δεν είναι η πρώτη μας φορά στη Γάζα. Έχουν παρέλθει κάποιες μέρες με πολύ σημαντικές επιθέσεις, κλίμακας εκατοντάδων στόχων καθημερινά και έχουμε χτυπήσει με μεγάλη δύναμη και ακρίβεια».
7:30 μ.μ.: Οι IDF κινητοποιούν δυνάμεις, συνεχίζοντας την Επιχείρηση ‘Pillar of Defense’, σύμφωνα με προκαθορισμένα επιχειρησιακά πλάνα. Οι δυνάμεις έχουν ενημερωθεί και εκπαιδευθεί βάσει συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών του σχεδίου και θα επιχειρούν μέχρι την ολοκλήρωση της αποστολής.
2) Οι IDF προχώρησαν, την Παρασκευή (16/11) απόγευμα , στην απαγόρευση πρόσβασης, μέχρι νεοτέρας, τριών οδικών αρτηριών που συνδέουν το Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας ή διέρχονται πλησίον της συνοριογραμμής Ισραήλ – Γάζας, δημιουργώντας, τοιουτοτρόπως, μία κλειστή στρατιωτική ζώνη πέριξ της Γάζας.   

3) Το Υπουργικό Συμβούλιο εξετάζει αίτημα που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας για κλήση πρόσθετου αριθμού 45.000 εφέδρων, πέραν δηλαδή των 30.000 που έχει ήδη εγκρίνει η κυβέρνηση.
4) Στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ynetnews δημοσιεύτηκε, προ ολίγου, άρθρο του Yoan Zitun  που αναφέρει,  πως «Σε συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στον επικεφαλής της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου [Home Front Command] Υποστράτηγο Εγιάλ Άιζενμπεργκ, περιφερειακούς διοικητές και επικεφαλής τοπικών αρχών στο κεντρικό και στο νότιο Ισραήλ, οι αρχές έλαβαν οδηγίες να προετοιμαστούν για μάχη διάρκειας επτά εβδομάδων στο πλαίσιο της Επιχείρησης ‘Pillar of Defense’ και να προετοιμάσουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης... Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου εκτιμά ότι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθούν να είναι σε θέση να εκτοξεύσουν ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, ακόμη και πέραν των 75 χλμ».

     Όλα τα παραπάνω είναι τόσο ξεκάθαρα, που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία. Οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ήταν ο προάγγελος αυτών που θα ακολουθήσουν. Το Ισραήλ είχε πραγματοποιήσει ξανά  εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας, τον Ιανουάριο του 2009, χωρίς μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας πίσω η επιχείρηση εκείνη εκατοντάδες νεκρούς και πολλά κατεστραμμένα σπίτια και έργα υποδομής. Η επιχείρηση εκείνη επικρίθηκε, γιατί δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα οφέλη, δηλαδή να εξασθενίσει την επιχειρησιακή δυνατότητα της Χαμάς και όλων τω λοιπών εξτρεμιστικών οργανώσεων και να αποτρέψει μελλοντικά την εκτόξευση ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ. Οι στόχοι αυτοί δεν επετεύχθησαν, καθόσον η Χαμάς ισχυροποιήθηκε ακόμη περισσότερο, οι δε ρουκέτες όχι μόνο δεν σταμάτησαν, αλλά τώρα πλέον έγιναν πιο ακριβείς και έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια. Έφθασαν μέχρι Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ.
      Αυτό οι Ισραηλινοί δεν μπορούν πλέον να το ανεχθούν και φαίνονται αποφασισμένοι  τώρα να επιτύχουν. Επεδείκνυαν ανοχή στις συνεχείς προσβολές ρουκετών στο νότο, αλλά να  βομβαρδίζεται η πρωτεύουσά σου και η μεγαλύτερή σου πόλη και μάλιστα για πρώτη φορά, αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το αγνοήσουν. Θα δράσουν και μάλιστα σκληρά, αδιαφορώντας για τον διεθνή αντίκτυπο, ή για τις συνέπειες.  Το ότι καλούν τόσους πολλούς εφέδρους αποδεικνύει ότι θα είναι μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση , πολύ πιο σφοδρή και αποτελεσματική από την προηγούμενη. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι τρομερά δύσκολο να εισέλθουν στην πόλη της Γάζας, καθόσον είναι τόσο πυκνοκατοικημένη που θυμίζει μυρμηγκοφωλιά. Ακόμη οι επιχειρήσεις εντός κατοικημένων τόπων θεωρούνται από τις δυσκολότερες.  Εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσουν την μέγιστη ισχύ των κατά των Ταξιαρχιών της Χαμάς και κατά των θέσεων εκτόξευσης των ρουκετών, που πολλές από αυτές είναι υπόγειες, ή εντός αυλών σπιτιών ή ακόμη και από πολυσύχναστες πλατείες. Οι παράπλευρες απώλειες  θα είναι πολύ μεγάλες, λόγω της πληθυσμιακής πυκνότητας και της μορφής των επιχειρήσεων. Και από πλευράς Χαμάς η αντίδραση θα είναι η ίδια. Πόλεμος χωρίς υποχώρηση, αδιαφορώντας πλήρως για τις ανθρώπινες απώλειες, μπροστά στον μεγάλο σκοπό, που είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου εχθρού, μέχρι την τελική εξόντωση αυτού που αποκαλούν με μίσος και περιφρόνηση "σιωνιστικό μόρφωμα".
      Να δούμε πως θα εξελιχθεί η επιχείρηση «Pillar of Defence”, που αναμένεται να περάσει στην δεύτερη φάση της, την εισβολή στην Γάζα χερσαίων δυνάμεων, δηλαδή πόλεμος κανονικός. Και να δούμε τις αντιδράσεις  των γειτονικών κρατών, των φίλων, των εχθρών, των συμμάχων εκατέρωθεν. Ήδη τόσο ο πρόεδρος της Αιγύπτου, όσο και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας  καταδίκασαν τις αεροπορικές προσβολές του Ισραήλ.  Αναμένονται οι εξελίξεις , που θα είναι καταιγιστικές και η Μέση Ανατολή, μαζί με τις εξελίξεις  στην Συρία γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, γίνεται πλέον εκρηκτική. Και ας πανηγυρίζουν στην Γάζα, που οι ρουκέτες των έφθασαν στο Τελ Αβίβ, στο προάστιο Ramat Hasharon, αδιαφορώντας(;;) για αυτά που έρχονται.

Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) και πρώην ΑΚΑΜ Τελ  Αβίβ

Δεν υπάρχουν σχόλια: