---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Περί ευρωπαϊκής αστυνομίας και… άλλα παραμύθια!

Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α.
Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης
Για μια ακόμη φορά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο «πληροφορίες» και «σενάρια» περί «ευρωπαϊκών δυνάμεων καταστολής εξεγέρσεων», αναφερόμενα κατά βάση στην EUROGENDFOR (ή EGF) την οποία αποκαλούν «στρατό επιβολής της ευρωπαϊκής χούντας» και άλλα παρόμοια. Τα σχετικά κείμενα είναι ανυπόγραφα, δεν εμφανίζουν την πηγή τους ούτε έχουν την απαραίτητη τεκμηρίωση.
Καταρχήν, θα ήθελα να διατυπώσω κάποιους προβληματισμούς (απλοϊκές σκέψεις, κυρίως για τους εξ ημών στρατιωτικούς):
  • Ποιος είδε την… αποβίβαση της «ταξιαρχίας» στην Ηγουμενίτσα, όπως γράφουν τα  εν λόγω blogs; Και πώς δεν τράβηξε έστω μια φωτογραφία με το κινητό του.
  • Δεν κάνει εντύπωση πως μια τέτοια δύναμη (με τεθωρακισμένα κλπ.) όλοι την είδαν (;;) αλλά κανείς δεν έβγαλε έστω μια φωτογραφία από μακρυά;
  • Πώς πήγαν από την Ηγουμενίτσα στη Λάρισα; Υπογείως; Κάποιος τους είδε (!) και στη Λεωφόρο Λαυρίου (Ράδιο 9, μεσημέρι Παρασκευής 14/10/11).
  • Ποιο είναι αυτό το «παλιό αεροδρόμιο της ΠΑ στη Λάρισα» όπου εγκαταστάθηκαν; Και δεν τους αντελήφθη κανείς; Ούτε ένας Δήμαρχος; Αόρατοι είναι;
  • Γνωρίζουν οι εν λόγω διακινητές «ειδήσεων» τι σημαίνει μετακίνηση μιας μονάδας σε τέτοια απόσταση; Θα είχε κινητοποιηθεί η μισή Τροχαία, Στρατονομία, κλπ. Και από κοντά βέβαια δημοσιογράφοι, κανάλια…
  • Είδαν και… Γερμανούς! Αλλά η Γερμανία δεν μετέχει στην EFG (!)
Έχω την άποψη ότι οι διαδόσεις προέρχονται από συγκεκριμένους χώρους και όσοι πέφτουν στην παγίδα και τα αναπαράγουν, παίζουν χωρίς να το θέλουν το παιχνίδι τους. Το θέμα αυτό ήρθε στη δημοσιότητα προ έτους και πλέον, από ιστοσελίδα αναρχικού χώρου. Τώρα κάποιοι εμφάνταστοι ή εντυπωσιομανείς το επαναφέρουν. Είναι προφανές ότι όσοι τα διαδίδουν έχουν ουσιώδη άγνοια των σχετικών θεμάτων. Θα ήθελα να παραθέσω μερικά στοιχεία (έχω ξαναγράψε ι στο πρόσφατο παρελθόν): 
Η EUROGENDFOR (European Gendarmerie Force) είναι πολυεθνική δύναμη (από το 2005), συγκροτούμενη από τμήματα επτά ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν τέτοιες αστυνομικές υπηρεσίες (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πολωνία). Δηλαδή αστυνομικές υπηρεσίες με στρατιωτικό χαρακτήρα (όπως ήταν κάποτε η δική μας Χωροφυλακή). Αποστολή της είναι η συμμετοχή σε Επιχειρήσεις Διαχείρισης Κρίσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας & Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, σε περιοχές όπου υπάρχουν κρίσεις (εμφύλιοι πόλεμοι, διάλυση του κράτους μετά από πόλεμο, κλπ.). Μπορεί επίσης να δρά σε συνεργασία με στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, είτε κατά την ανάπτυξή τους σε περιοχή κρίσης, είτε μετά την αποχώρησή τους.
Για να αναπτυχθούν οι δυνάμεις αυτές προηγείται απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και ακολουθεί απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Αντιγράφω από το σχετικό κείμενο της ΕΕ: "The EGF will always be deployed on a clear legal basis. Usually the mandate will be based on relevant UN Security Council Resolutions or on political guidelines from EU or other international organisations that intervene in the field of crisis management."
Δύο χρόνια πριν (τον Ιανουάριο του 2003), με προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου, η ΕΕ απέκτησε την πολυεθνική ευρωπαϊκή αστυνομία, η οποία με την ονομασία European Union Police Mission (EUPM) αναπτύχθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου και παραμένει, συμβάλλοντας στη ηρεμία και σταθερότητα στην περιοχή, εκπαιδεύοντας την τοπική αστυνομία και συνεργαζόμενη με την στρατιωτική αποστολή της ΕΕ (επιχείρηση Althea). Ανάλογες αποστολές έχουν αναληφθεί (πολλές είναι ακόμα σε εξέλιξη) στο Κονγκό, το Νταρφούρ, τη Γουϊνέα-Μπισσάου, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, κ.ά.
Φυσικά ουδέποτε τμήμα της EGF ήρθε στη χώρα μας. Κάνω μία σκέψη: μήπως οι «πληροφοριοδότες» είδαν στην Ηγουμενίτσα προσωπικό της FRONTEX, οι οποίοι όντως αποβιβάζονται στο λιμάν αυτό και εκείθεν μεταβαίνουν στον ΕΒΡΟ για ανάληψη αποστολής; Ίσως. Από κει και πέρα φαντάστηκαν όλα τα υπόλοιπα. Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς καθετι γίνεται πιστευτό.
Είναι εκπληκτικός ο αριθμός και το μέγεθος των ανακριβειών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Κείμενα και πληροφορίες που δεν εμφανίζουν συντάκτη και πηγή. Πολλοί δυστυχώς προωθούν χωρίς κριτική σκέψη και χωρίς να εξετάζουν την ακρίβεια και την τεκμηρίωση των στοιχείων που λαμβάνουν, συμβάλλοντας άθελά τους στη διάδοση των ανακριβειών.
Πηγή: http://parisis.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: