---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Πρώην υποψήφιος πρόεδρος της ΕΑΑΣ σχολιάζει και προτείνει....


Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Συμμερίζομαι τους προβληματισμούς και την ανησυχία του Κώστα Πασχάλη σχετικά με την έλλειψη ενδιαφέροντος για τις επερχόμενες εκλογές της ΕΑΑΣ.

Όπως γνωρίζετε ήμουν υποψήφιος για τη θέση του προέδρου κατά τις προηγούμενες εκλογές του Φεβρουαρίου 2011.  Τότε υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι για όλες τις θέσεις. Είχα δημιουργήσει ένα blog ειδικά για τις εκλογές εκείνες, με τίτλο «Με Όραμα τη νέα Ε.Α.Α.Σ.» (υπάρχει ακόμα, αν και ανενεργό έκτοτε) - http://parisis-eaas.blogspot.gr/. Επειδή αρκετοί συνάδελφοι με προτρέπουν να είμαι και πάλι υποψήφιος (κάποιοι με ιδιαίτερα πιεστικό τρόπο)...
θεώρησα καλό να γράψω κάποιες σκέψεις:
α) Είχα δημοσιεύσει τότε και άρθρο με τίτλο Πόσοι συμμετέχουν ενεργά στην ΕΑΑΣ; (2 Νοεμβρίου 2010). Μεταξύ των άλλων, έγραφα: «(…) Πόσοι όμως εκ των συναδέλφων είναι ενεργά μέλη, και πόσοι συμμετέχουν στη διαμόρφωση της ηγεσίας της ΕΑΑΣ; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί και δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους οι απόστρατοι αξιωματικοί απέχουν, με αποτέλεσμα μια μειοψηφία να αποφασίζει, εδώ και πολλά χρόνια, για τη διαμόρφωση της ηγεσίας της ΕΑΑΣ.» Φαίνεται ότι η συμμετοχή δεν ξεπερνά το 25% (αν δεν είναι και χαμηλότερη). Κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, ιδίως κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2010 και Ιανουάριο 2011, είχε παρουσιαστεί έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους μεγάλου αριθμού συναδέλφων. Εντύπωση έκανε το ενδιαφέρον ακόμη και των νεωτέρων Τάξεων, που κατά τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες (2008 και παλιότερα) ουδόλως ασχολούνταν με τις εκλογές ή γενικότερα με την ΕΑΑΣ. Αυτό οφειλόταν σε δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος ήταν η κρίση που είχε αρχίσει και κατά τη διάρκεια του έτους 2010 είχαν φανεί οι πρώτες δυσμενείς συνέπειες. Ο δεύτερος ήταν το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι είχαν αρχίσει να «προσεγγίζουν» το διαδίκτυο και έτσι η αλληλοπληροφόρηση μέσω του διαδικτύου ήταν γενικευμένη. Θα περίμενε κανείς ότι και η συμμετοχή στις εκλογές θα ήταν ανάλογη, δηλαδή θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις προηγούμενες φορές. Δυστυχώς μόλις 100-200 περισσότεροι συνάδελφοι συμμετείχαν σε σύγκριση με τις εκλογές του 2008!!!
β) Στις 28 Φεβρουαρίου 2011, δημοσίευσα Επιστολή μετά τις εκλογές της ΕΑΑΣ, όπου σε κάποιο σημείο γράφω: «Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, η συμμετοχή μου σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία, παρά τις πικρίες και τις λυπηρές για τον κλάδο μας συμπεριφορές κάποιων, (…)» Έγραψα τότε σε κάποιο από τα δημοσιευθέντα κείμενά μου τα εξής: «Στις εκλογές αυτές δεν προσερχόμαστε -υποψήφιοι και εκλογείς- ως μέλη κάποιων παρατάξεων, όπως συμβαίνει σε άλλους επαγγελματικούς ή κοινωνικούς χώρους, αλλά ως μέλη του Σώματος των Αξιωματικών που μας συνδέουν ψυχικοί και ηθικοί δεσμοί και αναλλοίωτες αξίες που καμία εκλογική αντιπαράθεση δεν μπορεί να τα καταλύσει. Για μένα πρώτιστος στόχος είναι η ενότητα και η συναδελφικότητα. Όλα τα άλλα, ακόμα και η επιδίωξη της εκλογής, έρχονται δεύτερα.» Δυστυχώς, το κλίμα που δημιουργήθηκε δεν μας τιμά ως Σώμα Αξιωματικών. Δέκα μέρες προ των εκλογών αποφάσισα να αποσυρθώ, αλλά με συγκράτησαν κάποια συνάδελφοι, καλοί φίλοι και συνεργάτες στην προσπάθεια που καταβάλλαμε με «όραμα τη νέα ΕΑΑΣ». Φυσικά είχα ήδη αποφασίσει να μην ασχοληθώ στο μέλλον με τις εκλογές της ΕΑΑΣ. Ας μην προβληματιζόμαστε λοιπόν για την απουσία ενδιαφέροντος για τις εκλογές. Πολύ φοβάμαι ότι και η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι σε απογοητευτικά επίπεδα.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να προτείνω να επιβάλλουμε ατύπως δια της ψήφου μας κάποια θέματα που δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να τύχουν αναθεωρήσεως – τροποποιήσεως στη διάρκεια των τριών ετών που πέρασαν. Αναφέρομαι κυρίως στα εξής:
Ø Να επιβάλλουμε στην πράξη την «αρχή των δύο θητειών»: να μην ψηφίσουμε κανέναν που έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 2 θητείες στο ΔΣ, σε οποιαδήποτε θέση.
Ø Να επιβάλλουμε στην πράξη την ανάληψη της διοίκησης της ΕΑΑΣ από νεωτέρους, ψηφίζοντας τους νεωτέρους υποψηφίους. Μπορούν να δουλέψουν αποδοτικότερα. Δεν εννοώ τον βιολογικό παράγοντα (αν και αυτός δεν είναι αμελητέος) αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι νεώτεροι αφενός είναι «πλησιέστερα» στα ζητήματα, αφετέρου τα ζουν εντονότερα και άρα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και όρεξη να εργασθούν για την αντιμετώπιση τους.

Το σύστημα έχει «κάτσει» και χρειάζεται ανανέωση, νέες ιδέες και αντιλήψεις, άλλο πνεύμα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς και θερμές ευχές για τις Εορτές και το νέο Έτος.

Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α.
Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης
yiannis@parisi.gr
http://parisis.wordpress.com
gr.linkedin.com/pub/ioannis-parisis/9/3b2/394

Δεν υπάρχουν σχόλια: