---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Με επιτυχία η ημερίδα της ΣΕΕΘΑ: «Ο ρόλος της Ηπείρου στο νέο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας»

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος - Φωτογραφία: Παναγιώτης Τσιγκούλης.
Ιωάννινα: Την ακριτική Κόνιτσα στις 24/11/2013, αλλά και την πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα στις 25/11/2013, επέλεξε φέτος ο Σύνδεσμος Επιτελών Εθνικής Άμυνας (Σ.Ε.ΕΘ.Α.) για να πραγματοποιήσει την ετήσια ημερίδα του με το ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα «Ο ρόλος της Ηπείρου στο νέο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας». «Η επιλογή του χώρου αλλά και του θέματος σύμφωνα με το καταστατικό και τους στόχους του Συνδέσμου μας δεν ήταν τυχαία στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μας», τόνισε στην προσφώνησή του ο Αντιστράτηγος ε.α. και Πρόεδρος της ΣΕΕΘΑ Αντιστράτηγος ε.α. κ. Λάμπρος Καζάκος, για να προσδιορίσει στη συνέχεια την ενδιαφέρουσα θεματολογία των εισηγητών που ακολούθησαν ο συντονιστής της εκδήλωσης και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΕΘΑ Υποστράτηγος ε.α. κ. Ανδρέας Ευαγγελίδης.
Ο Πρόεδρος ΣΕΕΘΑ κ. Λάμπρος Καζάκος
Αρχικά, ο...
Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης μίλησε για τις «προκλήσεις και τους στόχους της Ηπείρου κατά τη νέα προγραμματική περίοδο» κάνοντας σαφή τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε μια ευρωπαϊκή περιφέρεια που βρίσκεται πάντα στις τελευταίες θέσεις στους αναπτυξιακούς δείκτες προς σύγκλιση με την Ευρώπη.

Κατά την απονομή αναμνηστικού στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη

 Καθ.Πανεπ. Ιωαννίνων Απ. Παπαϊωάννου

Με ένα γλαφυρό αλλά και παραστατικό λόγο στη συνέχεια ο ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Απόστολος Παπαϊωάννου και με θέμα: «Ήπειρος: Ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» έκανε μια εισαγωγική ιστορική αναφορά στην από αρχαιοτάτων χρόνων ελληνική περιοχή της Ηπείρου, σύμφωνα με τα ιστορικά τεκμήρια της αρχαιολογικής σκαπάνης, του ευρύτερου αυτού χώρου στη Ν.Δ. πλευρά της Βαλκανικής χερσονήσου. Ειδικότερα, επισήμανε και ανέδειξε την πολυσήμαντη γεωγραφική θέση της Ηπείρου καθόλη την μακραίωνη ιστορία της. «Όταν κανείς εξετάζει τις γεωγραφικές, τις γεωμορφολογικές συντεταγμένες αυτού του ιδιόμορφου χώρου διαπιστώνει και δικαιολογεί όχι μόνο τη διείσδυση αλλά και την εγκατάσταση των πρώτων ελληνικών φύλων. Η εγκατάσταση αυτή υπήρξε καθοριστική και αποφασιστική για το μέλλον της Νότιας Βαλκανικής, αφού οι Ηπειρώτες υπήρξαν μόνιμοι κάτοικοι για χιλιετίες, όπως αποδεικνύει η μακρά διάρκεια της ιστορίας τους», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου. « Όλες οι ιστορικές περίοδοι, η προϊστορία και η ιστορία από την κάθοδο των Δωριέων ως το Μαντείο της Δωδώνης, από τη Χαονία και το Βουθρωτό, το Δυρράχιο, την Κέρκυρα, τη Ν. Ιταλία και τη Σικελία, από τους Κασσωπαίους και τους Θεσπρωτούς, από τον Πύρρο και τους Ηπειρώτες Μολοσσούς, το κοινόν «ταν Ηπειρωτάν», το Βυζάντιο του Αλέξιου Κομνηνού και το Δεσποτάτο της Ηπείρου, η Ήπειρος αποτέλεσε το σημαντικότερο κέντρο που λειτουργούσε στο Β.Δ. ελληνικό χώρο. Ο καθοριστικός ιστορικός χώρος της Ηπείρου συνεχίζεται και καθόλη τη διάρκεια της Οθωμανοκρατίας από το 1430 ως το 1913. Δεν έμεινε ποτέ μακράν των εξελίξεων.

Η Ήπειρος  ως γεωστρατηγικός χώρος
Η δυναμική γενικότερα όλου του ηπειρωτικού ελληνισμού, τόσο αυτή του ευρισκομένου εντός των ευρύτατων γεωγραφικών ορίων, ένθεν και ένθεν, όσο και εκείνου που υποχρεώθηκε από τις συνθήκες να αποδημήσει, δεν ανέδειξε μόνο την Άπειρο Χώρα, αλλά και δημιούργησε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις πολιτιστικές, οικονομικοκοινωνικές και εθνικές, προκειμένου να αντιμετωπίσει ο ελληνισμός στο σύνολό του με ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον», κατέληξε ο ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Παπαϊωάννου.
Από την ημερίδα ΣΕΕΘΑ στην Κόνιτσα
Στο «γεωστρατηγικό παράγοντα και την οικονομία της περιοχής» αναφέρθηκε ακολούθως ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Σπύρος Μπελεγράτης, ο οποίος τόνισε ότι «ο ρόλος του εδαφικού διαμερίσματος τής Ηπείρου στη διαδρομή του χρόνου και της Ιστορίας, είναι αναμφίβολα σημαντικός. Είναι σαφές ότι υπάρχει συγγενής σχέση με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, εμπερικλείοντας το βόρειο σύμπλεγμα των Επτανήσων». Ο κ. Μπελεγράτης επισήμανε ότι «η μορφολογία του χώρου, τα φυσικά περάσματα και ή ύπαρξη θαλασσίων στενών, γέννησαν συγκοινωνιακά δρομολόγια ανυπέρβλητης στρατηγικής σημασίας, εν είδη πυλών (Εγνατία Οδός, δύο συμπληρωματικές οδοί δια μέσου της Πίνδου από την Κόνιτσα προς Επταχώρι και από Άρτα προς την Πεδιάδα Θεσσαλίας η όδευση-διάβαση από Κονίσπολη προς Φιλιάτες, και η αντίστοιχη από Πρεμετή προς Καλπάκι αλλά και η κύρια από Αργυρόκαστρο προς Κακαβιά Ιωάννινα), η υποθαλάσσια αρτηρία της περιοχής Ακτίου Πρεβέζης, αλλά και η στενωπός του Μακρυνόρους, ενώ εντός του Αλβανικού Εδάφους διαγράφεται ως γνωστό μέρος της ονομαζόμενης “Εγνατίας οδού” των Ρωμαίων».
Από την απονομή αναμνηστικού στο Δήμαρχο Κόνιτσας Π. Γαργάλα (1)
«Η εγγενής εκμετάλλευση των διαχρονικών πλεονεκτημάτων που απλόχερα προσφέρει η περιοχή, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, τον προγραμματισμό και την θέληση των κατοίκων της, αποτελούν ίσως τους βασικότερους πυλώνες στους οποίους φρονούμε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της Ηπείρου μεσο-μακροπρόθεσμα. Η βάση της στρατηγικής που θα οδηγήσει σε επιτυχή αποτελέσματα, είναι σίγουρο ότι έχει άμεση σχέση με την αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, την εξωστρεφή οικονομική δράση με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, αλλά με διακριτή την τοπική ταυτότητα των όποιων προϊόντων και υπηρεσιών», κατέληξε ο Υποστράτηγος ε.α. κ.Σπύρος Μπελεγράτης.

Καθ. Πανεπ. Αιγαίου Νικήτας Νικητάκος
Τονίζοντας τις δυνατότητες σε μια προσπάθεια σύνδεσης της αναπτυξιακής προοπτικής της περιφέρειας της Ηπείρου με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις απομακρυσμένες περιοχές και με το σύγχρονο παγκόσμιο όραμα όσον αφορά την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και τις βιώσιμης ανάπτυξης παγκόσμια, ακολούθησε με την εισήγησή του «Βιώσιμη ανάπτυξη απομακρυσμένων περιοχών» ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πλοίαρχος ε.α. κ. Νικήτας Νικητάκος. «Τα χαρακτηριστικά μειονεκτήματα της Ηπείρου αφορούν κυρίως το χαμηλό ΑΕΠ, την εξάρτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες, τις μεγάλες ενδοπεριφερειακές και διαπεριφερειακές ανισότητες την έλλειψη και τις ελλιπείς συγκοινωνιακές υποδομές (κύρια σε σιδηρόδρομο και δευτερευόντως σε αερομεταφορές). Η έννοια των απομακρυσμένων περιοχών αφορούν μεταξύ άλλων την δομή της οικονομίας γεωγραφικούς παράγοντες, αδυναμία εύκολης μετακίνησης κεφαλαίου και εργασίας, αδυναμία απορρόφησης καινοτομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθεια της να πετύχει την ευμάρεια και την αποφυγή αποκλεισμού έχει ενσωματώσει στο νέο της πρόγραμμα τον όρο έξυπνη εξειδίκευση όπου κάθε περιοχή θα διερευνήσει τα δυνατά της σημεία έναντι των υπολοίπων και θα εστιάσει στην ανάπτυξη τους», ανέφερε ο κ. Νικητάκος δίνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. «Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένο ότι ένα από τα ισχυρά σημεία είναι το υπέροχό τοπίο της Ηπείρου προτείνεται η εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών και του μελλοντικού διαδικτύου (future internet) που αρχίζει να επικρατεί για την δημιουργία της “έξυπνης κοινότητας” όπου υπηρεσίες διασύνδεσης με τις κεντρικές υπηρεσίες (ηλεκτρονική διακυβέρνηση) πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε έκτακτα περιστατικά, εργασίας από απόσταση και ηλεκτρονικής μάθησης θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα υποστηριχθούν σε συνδυασμό με την υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών για καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Από την ημερίδα ΣΕΕΘΑ στα Ιωάννινα
Επίσης η έννοια της “πράσινης περιοχής” περιλαμβάνει δράσεις Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) δημιουργία υποδομών για πράσινες μεταφορές (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μειωμένη χρήση καυσίμων και αντικατάσταση τους από εναλλακτικά καύσιμα), έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων (στερεών και υγρών), διαχείριση υδάτινων πόρων και τέλος ενέργειες για υποστήριξη πράσινης επιχειρηματικότητας σε τομείς όπως μεταξύ όλων τα τοπικά προϊόντα και οι τουριστικές υπηρεσίες», πρότεινε στη συνέχεια. «Σε όλες αυτές τις δράσεις βασικό στοιχείο είναι οι βιώσιμες κοινότητες με συνεχή διάλογο μεταξύ των κατοίκων και με δημιουργία κοινού οράματος για το μέλλον της περιοχής και των νέων ανθρώπων», κατέληξε ο καθηγητής κ. Νικητάκος. Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση που φιλοξένησε ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Παναγιώτης Γαργάλας και στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων (Λ.Α.Φ.Ι.) ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου Ταξίαρχος κ. Σπύρος Γκίζας, ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικών.

Κατά την επίσκεψη στο ακριτικό φυλάκιο Μολυβδοσκεπάστης
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από τους διοργανωτές της ημερίδας στο ακριτικό φυλάκιο της Μολυβδοσκέπαστης Κόνιτσας, όπου πρόσφεραν και δώρα στους οπλίτες που υπηρετούν εκεί με τη συνοδεία του Διοικητή τους Ταγματάρχη Δημήτριου Κατσάνου του 583 Μ/Π Τ.Π. Κόνιτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: