---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τα παιδιά που πετούν πέτρες...

Τα παιδιά που πετούν πέτρες, (είναι) πηγές βιοπορισμού !!
Ραχμί Τουράν - Εφημερίδα «Χουριέτ» της 02 Μαϊ 2011
Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης
Εδώ και πολύ καιρό, στους Νομούς μας της Νότιας Ανατολίας, βιώνονται ημέρες τεταμένες. Οι πόλεις φλέγονται… Διαμαρτυρίες εκδηλώνονται, οι δυνάμεις ασφαλείας πετροβολούνται, ενώ καίγονται καταστήματα και λεωφορεία! Οι εκρήξεις των βομβών μολότοφ, οι πέτρες που ρίχνονται και τα ξύλα, καταστρέφουν και καίνε οχήματα και καταστήματα… Σε όλα αυτά τα γεγονότα χρησιμοποιούνται παιδιά και νέοι!! Αλλά τι κρίμα που η Άγκυρα στις αναταραχές εθελοτυφλεί και παραμένει παρατηρητής των γεγονότων !!
Έχω ένα φίλο ο οποίος υπηρετεί στις ΝΑ περιοχές… Είναι υπεύθυνος Ασφαλείας… Επειδή είναι κρατικός υπάλληλος, δεν θα πω το όνομά του… Πριν από λίγο καιρό ήρθε με άδεια στην Κων/πολη… Δειπνήσαμε σε ένα εστιατόριο στο Μπόσταντζι της Χαλκηδόνας και συζητήσαμε επί μακρόν. Κοντά μας ήταν και ο συνάδελφος δημοσιογράφος Τζιοσκούν Μπελ…Και οι δυο μας ακούγαμε με ενδιαφέρον αυτά που μας έλεγε. Τα προβλήματα της περιοχής, ήταν ενδιαφέρον να τα ακούσουμε από έναν άνθρωπο που ζει εκεί. Για παράδειγμα για τις πέτρες και τις βόμβες μολότοφ που πετούν τα παιδιά στους Αστυνομικούς… Αυτοί που τους κατευθύνουν έχουν κατάμαυρη καρδιά και είναι υποκινητές με κακή ψυχή !! Ο φίλος μου σε κάποια φάση είπε τα εξής: «Οι γυναίκες γεννούν πολύ στους Νομούς της Νότιας Ανατολίας… Οι οικογένειες κάνουν παιδιά. Φυσικά άλλη δουλειά δεν έχουν να κάνουν… Ξέρετε γιατί?» «Γιατί?» ρωτήσαμε και συνέχισε: «Το κράτος δίνει σε κάθε παιδί, 150 λίρες το μήνα… και ως εκ τούτου αν έχεις τέσσερα παιδιά παίρνεις 600 λίρες το μήνα. Αν δε υπάρχει και κανένα παιδί με αναπηρία, αυτά τα χρήματα μπορεί να φτάσουν και μέχρι 500 λίρες το μήνα για κάθε παιδί (με αναπηρία). «Οι 500 λίρες το μήνα για τις Νότιες και ΝΑ περιοχές , είναι πολύ καλά λεφτά. Γνωρίζω μια γυναίκα η οποία έχει και τα τρία παιδιά της τυφλά. Τώρα είναι έγκυος στο τέταρτο παιδί… Με πολύ μεγάλες πιθανότητες και το τέταρτο παιδί θα γεννηθεί ανάπηρο. Αρνήθηκε να κάνει έκτρωση. Η οικογένειά της παίρνει από το κράτος για κάθε παιδί 500 λίρες και συνολικά μαζεύει το μήνα 1500 λίρες. Εάν και το τέταρτο παιδί γεννηθεί ανάπηρο, τα χρήματα που θα παίρνει θα ανέλθουν στις 2000 λίρες. Γι’ αυτούς τα παιδιά είναι πλούτος!! Όταν θα μεγαλώσουν τα παιδιά, το κράτος θα δώσει και σύνταξη στις μητέρες, έτσι ώστε το επίπεδο εισοδήματος να διπλασιαστεί !! Από αυτής της απόψεως κανείς δεν ρωτά ανάπηρος – ξεανάπηρος και για τα τόσα παιδιά που έκανες… Ο πληθυσμός στις ΝΑ περιοχές αυξάνει με γοργούς ρυθμούς. Υπάρχει έκρηξη πληθυσμού. Τα παιδιά έγιναν πηγές βιοπορισμού..!! Και κάποιος τους δίνει μια πέτρα στα χέρια, βγαίνουν στα γεγονότα και πετούν πέτρες στην Αστυνομία και στις δυνάμεις ασφαλείας!!»
Λίγο μετά από τη συζήτηση που είχαμε παραπάνω, έπεσε ένα μήνυμα-γράμμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο… Ο γράφων άρχιζε ως εξής: «Είμαι ένας γιατρός που εκτελώ τα καθήκοντά μου στην Ανατολία» και συνέχιζε: «Όταν έρχεται εδώ ένας άνθρωπος, θέλει πρωτίστως να επιτύχει κάποια πράγματα αλλά παρά τις δυνατότητές του, δυσκολεύεται. Ωστόσο, μετά από λίγο χρονικό διάστημα, χάνει τον ενθουσιασμό του. Ο εδώ λαός είναι υπερβολικά κακομαθημένος. Εάν δεν επιλύσεις τα προβλήματα των ανθρώπων, ή θα πάνε στον Έπαρχο ή θα σε απειλήσουν λέγοντας: «Εγώ είμαι μέλος του ΡΚΚ, θα σε καθαρίσω!!». Δεν θέλουν να γίνουν Τούρκοι, θέλουν να διαμελίσουν την Τουρκία!! Η ασφάλεια της ζωής μας και της περιουσίας μας, είναι στο μηδέν!! Κανείς δεν πληρώνει φόρους… Ηλεκτρικό… νερό… κλπ. Δεν πληρώνουν κανένα λογαριασμό. Για κάθε παιδί, από τη στιγμή που θα φανεί στον υπέρηχο του μαιευτήρα, δίδεται ενίσχυση 150 λιρών για να πληρώνουν πάνες και παιδικές τροφές. Για το κάθε παιδί που πηγαίνει στο σχολείο, το κράτος του δίνει χρήματα (χαρτζιλίκι). Εάν υπάρξει καθυστέρηση αυτών των χρημάτων, οι μητέρες πιέζουν το σχολείο και απειλούν να πάρουν τα παιδιά τους από αυτό!! Και αυτά τα παιδιά τι κάνουν? Με σημαίες του ΡΚΚ στα χέρια, πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις των κομμάτων. Στον καθένα, είτε καλλιεργήσει είτε όχι το χωράφι του, δίνεται καλλιεργητική ενίσχυση (και που φυσικά κανείς δεν καλλιεργεί). Σ’ αυτή τη βοήθεια, φυσικά κοιτάνε μόνο την δήλωση (αίτηση). Ο άνθρωπος είτε είναι 5 χρονών, είτε είναι 50, μπορεί να εγγραφεί. Αν κοιτάξεις τα λεφτά που μοιράζουν στο Βαν (Νομός), ακόμα και τη λίμνη αν την υπολόγιζες για καλλιεργήσιμη έκταση, έρχεται λίγο !! Κάθε Παρασκευή από τα χέρια του Επαρχείου, μοιράζονται χρήματα.» Η περίληψη του θέματος είναι ότι ενώ αυτούς τους θρέφει το κράτος, αυτοί εργάζονται για να ανατρέψουν το κράτος!! Ο άνθρωπος για κάθε πράγμα και από μέσα του και απ’ έξω του, καταριέται !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: