---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Νέα επιτυχία της κυπριακής ΑΟΖ

Με το δεύτερο γύρο παραχώρησης, η Κύπρος κατάφερε ένα νέο επίτευγμα. Συνεχίζει ακατάπαυστα την πορεία της στον τομέα της ενέργειας χάρη στην τεχνογνωσία του Σόλωνα Κασσίνη του μαχητή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο οποίος συνεχίζει το έργο του δίχως να δίνει σημασία στους ραγιάδες και προσπερνώντας κάθε διαδικαστικό εμπόδιο. Επί του πρακτέου, η Κύπρος αρχίζει να γεμίζει τη σκακιέρα της ΑΟΖ της με πολύτιμα κομμάτια που της δίνουν όλο και περισσότερη αξία. Τώρα δεν υπάρχει πια μόνο το οικόπεδο 12 με το περίφημο κοίτασμα Αφροδίτη έρχονται άλλα τέσσερα οικόπεδα να συμπληρώσουν αυτήν την πρώτη επιτυχία. Αυτά τα οικόπεδα έχουν επιπλέον την ιδιότητα να βρίσκονται κοντά στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα το οικόπεδο 11 εφάπτεται με την αιγυπτιακή ΑΟΖ και το οικόπεδο 3 εφάπτεται με τη λιβανέζικη ΑΟΖ. Συμπληρωματικά λειτουργούν τα οικόπεδα 2 και 9 που επιτρέπουν ένα ενιαίο πλαίσιο, με την τοπολογική έννοια, μεταξύ των 5 οικοπέδων. Τώρα πια το οικόπεδο 12 δεν είναι απομακρυσμένο από την Κύπρο αλλά ενώνεται με αυτή μέσω των οικοπέδων 9 και 2. Από την ενεργειακή πλευρά δεν είναι τυχαίο ότι τα οικόπεδα 9 και 11 αγγίζουν το οικόπεδο 12 όπου η ύπαρξη φυσικού αερίου είναι δεδομένη. Πιο αναλυτικά η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου σημαίνει ότι συνεχίζουν οι τελικές διαπραγματεύσεις για τα τεμάχια 2, 3, 9 και 11. Η διαδικασία αυτή αφορά πλέον την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ και την κορεατική εταιρεία Gogas για το οικόπεδο 2 και 3, την γαλλο-ρωσική κοινοπραξία για το οικόπεδο 9 και τη γαλλική εταιρεία TOTAL για το οικόπεδο 11. Πιο συγκεκριμένα, η κοινοπραξία αποτελείται από τη γαλλική Total E&P Activities και τις δύο ρωσικές εταιρείες Novatec και GP Global Resources. Γίνεται λοιπόν κατανοητό σε όλους ότι αυτή η νέα επιτυχία της Κυπριακής ΑΟΖ έχει και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Δύο από τις εταιρείες είναι ευρωπαϊκές με μεγάλη παράδοση στον τομέα των υδρογονανθράκων και δύο ρωσικές και μια ασιατική. Η Κύπρος κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να συγκεντρώσει ξένες χώρες στην ΑΟΖ της, πράγμα το οποίο την ενισχύει ουσιαστικά. Επιπλέον πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι αυτά τα 4 νέα οικόπεδα αποτελούν την πρώτη φάση αυτού του δεύτερου γύρου παραχώρησης που συνεχίζεται βέβαια με άλλα 5 οικόπεδα: 5,6,7,8 και 13. Η Κύπρος ακολουθεί τη διεθνή πρακτική και δίνει σταδιακές αδειοδοτήσεις. Σε κάθε περίπτωση με αυτήν την πρώτη φάση, ο ενεργειακός της τομέας αποκτά μια συνεκτικότητα, η οποία είναι τοποστρατηγικά πάρα πολύ σημαντική αφού ενώνει την Κύπρο άμεσα με το περίφημο οικόπεδο 12. Ένα άλλο σημαντικό παράγοντα που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι το ποσοστό της Κύπρου μετά τα ανακτήσιμα έξοδα θα προσεγγίζει το 70%. Επιπλέον λόγω του συμβολαίου, οι εταιρείες πρέπει να καταβάλουν bonus υπογραφών, που σημαίνει πρακτικά ότι η Κύπρος θα έχει άμεσα έσοδα με την υπογραφή. Το όλο πλαίσιο δείχνει όχι μόνο τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά δικαιώνει και τη μνήμη του Τάσου Παπαδόπουλου που τόσο προώθησε το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016

     Οι προτεινόμενες συγκεντρωτικές παρεμβάσεις (κατά την κυβέρνηση) ή καλύτερα προτεινόμενες (πιθανόν συμφωνημένες) περικοπές φαίνονται στην 1η εικόνα. Οι μεγάλοι χαμένοι (ποιοι άλλοι) οι συνταξιούχοι, οι "στημένες λεμονόκουπες". (Τα ποσά είναι σε εκατομμύρια ευρώ)

     Μειώσεις ειδικών μισθολογίων ΕΔ και ΣΑ για το 2013 + μειώσεις από το νέο μισθολόγιο των ΕΔ για το 2014 + την κατάργηση των δώρων το 2013. {Αίσχος}

     Προτεινόμενες μειώσεις συντάξεων όσων υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ μικτά για το 2013 - 2014 - 2015 και 2016 + (;) μείωση συντάξεων στελεχών ΕΔ και ΣΑ λόγω του νέου μισθολογίου για το 2014 + (;) μείωση συντάξεων λόγω ειδικών μισθολογίων για το 2013 + κατάργηση δώρων συντάξεων. {Αίσχος} 
Άλλες προτεινόμενες περικοπές Δαπανών
Και τέλος οι προτεινόμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα


Εδώ μπορείτε να δείτε όλο το προτεινόμενο ΜΠΔΣ 2013-2016 Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016

ΔΙΜΟΙΡΙΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΩΝ ΣΤΥΑ (Διαφημιστικό-Καλλιμάρμαρο)


"100 Χρόνια Αεροδρόμιο Λάρισας"

     Η Αεροπορική Βάση Λάρισας, συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυση της. Εκατό χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς στην επιχειρησιακή ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο πλαίσιο αυτής της ιστορικής επετείου, από την Τρίτη, 6 έως και το Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012, θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις στην 110 Πτέρυγα Μάχης και στην πόλη της Λάρισας.
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
      Από την Τρίτη, 06 έως και την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012 και από ώρα 09:00 έως 21:00, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και έκθεση ζωγραφικής μικρών παιδιών με θέμα "Αεροπλανάκια στην πόλη μας". Την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 19:00, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει:
  • Ιστορική αναδρομή 100 χρόνων Αεροδρομίου Λάρισας
  • Προβολή video
  • Συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων με λογοτεχνική επένδυση
  • Μουσικό Πρόγραμμα

Ρεπορτάζ (και βίντεο) από RafinaPikermiNews για τη συγκέντρωση της ΑΚΙΣ στο ΜΤΣ

     Με πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών, οργανώθηκε σήμερα διαμαρτυρία έξω απο το μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το οποίο απο νωρίς το πρωί φυλασσόταν απο άνδρες των ΜΑΤ. Οι απόστρατοι αξιωματικοί διαμαρτυρήθηκαν για τις ενέργειες, παραλείψεις, τους χειρισμούς και τις αποφάσεις όλων των εμπλεκομένων στη διαχείριση της περιουσίας του ΜΤΣ που δυστυχώς επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε μια φεουδαρχική τριτοκοσμική «μπανανία», όπου όλοι δρουν ανεξέλεγκτα υπό την ανοχή των πολιτικών και στρατιωτικών προϊσταμένων τους και πολλές φορές και υπό την καθοδηγησή τους. Σύμφωνα με έκθεση που διέρρευσε, οικονομικοί επιθεωρητές διαπίστωσαν σωρεία παραλείψεων και εγκληματικών οικονομικών πράξεων των εκάστοτε διοικήσεων του ΜΤΣ, που ζημίωσαν τους μετόχους του Ταμείου, με αποτέλεσμα το Ταμείο σήμερα να μην μπορεί να χορηγήσει ένα αξιοπρεπές μέρισμα και βοηθήματα για τα οποία όλοι οι μέτοχοι έχουν προ πολλού καταβάλλει τις αναλογούσες εισφορές τους.



586 MΠ-ΤΠ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

29 Οκτ 2012 - Δελτίο Τύπου ΕΑΑΣ - Ενέργειες παρόντος ΔΣ/ΕΑΑΣ, αναφορικά με το ΜΤΣ


Φωτογραφίες και βίντεο από τη συγκέντρωση συναδέλφων μας στο ΜΤΣ.

Ανησυχεί ο κ. Λυγερός - "Αργές κινήσεις και ΑΟΖ" και "Το γοργόν έχει χάρη"



 Αργές κινήσεις και ΑΟΖ
     Για το θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, βλέπουμε αργές κινήσεις και αναρωτιόμαστε όλοι για ποιο λόγο. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι το θέμα της Τουρκίας και της αρνητικής αντίδρασης αν θεσπίσουμε την ΑΟΖ μας απλά δεν στέκει. Η Κύπρος έχει θεσπίσει την ΑΟΖ της από το 2004 και η Τουρκία όχι μόνο δεν έκανε καμία ουσιαστική κίνηση εναντίον της, αλλά επιπλέον τώρα που βρέθηκε αντικειμενικά φυσικό αέριο στο κοίτασμα Αφροδίτη, προσπαθεί να την πείσει ότι ο μελλοντικός αγωγός φυσικού αερίου θα ήταν προτιμότερο να περάσει από την περιοχή της. Η Τουρκία μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Λόγω της Μαύρης Θάλασσας γνωρίζει πολύ καλά κάθε άρθρο του Δικαίου της Θάλασσας και το τηρεί, ακόμα και αν δεν το έχει υπογράψει. Παλεύει εναντίον του εδώ και δεκαετίες και τελικά δεν κατάφερε τίποτα, ειδικά όσον αφορά στη Μεσόγειο, την οποία ήθελε να χαρακτηρίσει ως κλειστή θάλασσα. Γιατί τώρα στη Μεσόγειο υπάρχουν επίσημες συμφωνίες οριοθέτησης και όχι μόνο θέσπισης ειδικά στην Ανατολική. Κατά συνέπεια, όλο το σούσουρο που γίνεται περί Τουρκίας είναι απλώς πολύς θόρυβος για το τίποτα όσον αφορά τις διακρατικές σχέσεις. Και αυτοί που χρησιμοποιούν τέτοιου τύπου επιχειρήματα έχουν ξεχάσει τη συμφωνία μας με την Ιταλία περί υφαλοκρηπίδας το 1977. Κατά συνέπεια πρέπει να αναλύσουμε διαφορετικά αυτήν την προσπάθεια για να καθυστερήσει η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Όταν εξετάζουμε τα στοιχεία που αφορούν στο επίσημο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα ξοδεύει σε καύσιμα 17 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτά τα έξοδα είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, αντικειμενικά κι αν εξαιρέσουμε την μικρή παραγωγή του Πρίνου, γίνεται αντιληπτό σε όλους ότι πρόκειται για κόστος περί υδρογονανθράκων από το οποίο θα μπορέσουμε ν’ απαλλαγούμε όταν θα παράγουμε από τα δικά μας αποθέματα. Και αυτό θα γίνει μόνο με το δικό μας εργατικό δυναμικό. Όταν όμως δεν υπάρχει ΑΟΖ και λόγω των μικρών εθνικών χωρικών υδάτων ουσιαστικά δεν γίνεται τίποτα στη θάλασσα, τότε μπορούν ακόμα και τοπικές εταιρείες δίχως διεθνή εμβέλεια να παίζουν μονοπωλιακά σε μια μικρή αγορά. Είναι καλό να το ξέρουμε για να μην προβληματιζόμαστε με προσπάθειες που καθυστερούν τη θέσπιση. Δεν έχουν βέβαια καμιά σχέση με πατριωτισμό και αφορούν αποκλειστικά οικονομικά συμφέροντα. Αυτές οι εταιρείες δεν έχουν καταλάβει ότι θα μπορέσουν και αυτές να παίξουν το ρόλο τους με την ελληνική ΑΟΖ και θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να μην ανοίξει αυτή η τεράστια αγορά για την πατρίδα μας. Έτσι αντιδρούν και προβάλλουν, λόγω έλλειψης στρατηγικής, επιχειρήματα όπως το προηγούμενο. Στην πραγματικότητα, επί του πρακτέου, η εθνική πολιτική θα πρέπει να τους πείσει για να σταθούν μαζί μας σε αυτήν την προσπάθεια, διότι η Ελλάδα μας πρέπει να ξεπεράσει τις φοβίες τους και να περάσει στο στάδιο της ανάπτυξης.
 Το γοργόν έχει χάρη
     Ακόμα και αν είναι εξωπραγματικό, υπάρχουν ακόμα άτομα στην πατρίδα μας που δεν έχουν καταλάβει ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δεν προσφέρει μόνο οικονομικές δυνατότητες. Η ελληνική ΑΟΖ είναι ένας τρόπος όχι μόνο ν’ αλλάξει η εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό, αλλά πράγμα το οποίο είναι ακόμα πιο σημαντικό, αλλάζει και την πατρίδα μας με την έννοια ότι την ισχυροποιεί. Με την ΑΟΖ μας, κανείς δεν θα μπορεί να μας θεωρεί σαν μια μικρή χώρα που δεν μπορεί να καθορίσει ούτε τη μοίρα της. Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις είναι ξεκάθαρες και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ξεφύγουμε από την κοινωνική μιζέρια που μας καταπλακώνει δίχως λόγο. Πρέπει επίσης να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε πλέον μικρή αγορά που ελέγχεται με μονοπωλιακές σχέσεις. Ενώ το παράδειγμα της Κύπρου υπάρχει και συνεχίζει την εξέλιξή του δίχως διακοπή, ενώ υπάρχει ήδη η επιλογή της PGS για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, υπάρχουν άτομα που ακόμα αναρωτιούνται για την αξία της ελληνικής ΑΟΖ. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι αυτά τα άτομα, κατά πάσα πιθανότητα, θα πιστεύουν ακόμα τα ίδια όταν θα θεσπίσουμε την ΑΟΖ μας. Κατά συνέπεια δεν έχει και μεγάλο νόημα ν’ ασχοληθούμε με αυτήν την άποψη. Σιγά-σιγά οι περισσότεροι από τους δικούς μας κατανόησαν ότι η θέσπιση είναι ένα από τα δικαιώματά μας και συνεπώς ανήκει μόνο σ’ εμάς η απόφαση να την υλοποιήσουμε. Κάθε καθυστέρηση σε αυτόν τον τομέα δεν θα οφείλεται σε κανέναν άλλο. Είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας αλλά και για την καθυστέρηση. Τώρα αν αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε άτομα που δεν ξέρουν τι εστί ΑΟΖ και πρέπει να το μάθουν, τότε είναι απλώς απαράδεκτο. Διότι μπορούν πολύ απλά να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και σε χαρακτηριστικά της ελληνικής ΑΟΖ. Επιπλέον στο ανώτερο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας υπάρχει επιστημονική ενημέρωση. Δεν είναι λοιπόν αναγκαίο να περιμένουμε περισσότερο για να πληροφορηθούν και άλλοι. Το μόνο που έχει νόημα είναι η ενημέρωση όλων των βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων διότι αυτοί είναι που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο της θέσπισης. Πρέπει λοιπόν ο καθένας τους να έχει μια άποψη για αυτό το εθνικό θέμα και δεν πρέπει να πιστεύει ότι δεν είναι της ειδικότητάς του λόγω της οικονομικής του υφής. Η ελληνική ΑΟΖ είναι το μέλλον της Ελλάδας και αφορά τον καθένα ως εκπρόσωπο του ελληνικού λαού. Η ενημέρωσή τους λοιπόν είναι πολιτικό καθήκον. Διότι θα ήταν αδιανόητο ένας βουλευτής μας να μην γνωρίζει την ουσία του θέματος, αλλιώς τι πολιτικό ον θα είναι. Η θέσπιση γίνεται πάντα μονομερώς. Με άλλα λόγια δεν αφορά κανένα άλλο κράτος. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καν πλαίσιο για πολιτική αντιπαράθεση. Αντιθέτως κράτη όπως είναι η Αλβανία, η Λιβύη, η Αίγυπτος και η Κύπρος δεν περιμένουν μόνο την θέσπιση αλλά και την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους μ’ έναν επίσημο τρόπο. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να επισπεύσουμε τη διαδικασία της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ για να μην έχουμε καθυστερήσεις και στο θέμα των οριοθετήσεων. Για να γίνει πιο δυνατή η πατρίδα μας πρέπει να κάνει και οριοθετήσεις. Τώρα μπορούμε και τώρα πρέπει.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Μελέτη Απασχόλησης Στρατιωτικών Συνταξιούχων του Δούλη Βασιλείου

     Όπως σας είχαμε υποσχεθεί αναρτούμε τη μελέτη του μέλους της ΕΑΑΣ Λάρισας Δούλη Βασιλείου, που ενδιαφέρει πολλούς συναδέλφους μας, που εργάζονται ή σκέφτονται να εργαστούν.





Ανακοίνωση Συντονιστικού Αποστράτων ΕΑΑΣ - ΕΑΑΝ - ΕΑΑΑ {26 Οκτ 2012}

Σχόλιο ΕΑΑΣ Λάρισας: Για ακόμα μια φορά ξεχάστηκαν οι συνάδελφοι απόστρατοι κάτω των 60 ετών που υπόκεινται σε επιπλέον ΕΑΣ 6 έως 10% σύμφωνα με τους νόμους 3986/2011 (ΦΕΚ-152-Α') και 4002/2011 (ΦΕΚ-180-Α'). Είμαστε σίγουροι όχι από πρόθεση, αφού συμπεριέλαβαν τους κάτω των 55 ετών. Προτείνουμε να σταλεί ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ενώ στο μέλλον να ζητείται και η άποψη συναδέλφων αυτής της ...κατηγορίας (που μας φθάσανε, ωρέ συνάδελφοι;).
 

 

Παρέλαση Ανθυπολοχαγών με τις Πολεμικές Σημαίες την 25η Μαρτίου 2012

Εδώ τα λόγια περιττεύουν

Ο έχων το γενικό πρόσταγμα παρέλασης ΕΔ - Οκτ 2012.wmv

Αναφορά πέρατος παρέλασης πολιτικών τμημάτων 2012.wmv

Παρέλαση Θεσσαλονίκης - Επίδειξη F-16 Block 52+

     28.10.12: Η ομάδα αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 "Ζευς" πάνω από τη παραλία της Θεασσαλονίκης, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσης της πόλης. Την επίδειξη πραγματοποίησε ο Σμηναγός Καραχάλιος με το "528" (337Μ), υποστηρικτικό ρόλο για την επίδειξη είχαν, ο Σμηναγός Νικόλαος Δανιάς (Αφηγητής), ο Σμηναγός Γεώργιος Παπαδάκης (Film Crew) και ο Σμηναγός Δασκαλομαρκάκης (Αξιωματικός Ασφάλειας Πτήσεων & Εδάφους).

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Έκθεση της Ειδικής Οικονομικής Επιθεώρησης στο ΜΤΣ για τα έτη 1988 - 2011

     Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την Έκθεση της Ειδικής Οικονομικής Επιθεώρησης χρήσης 2011, που διενεργήθηκε στο ΜΤΣ και αφορά τα έτη από το 1988 έως και το 2011.

Η ΑΚΙΣ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Στρατοδικείου Αθηνών για το ΜΤΣ



Η πορεία προς τη νίκη στο δρόμο των ηρώων - Επετειακή εκδήλωση με τίτλο "Τρόπαιο Βαλκανικών Πολέμων"

Την Πέμπτη 18 Οκτ 2012 ο Δκτης της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ Αντγος Σοφιανίδης Γεώργιος  κήρυξε την έναρξη του "Τροπαίου Βαλκανικών Πολέμων" μιας αγωνιστικής πορείας - δοκιμασίας πολύ υψηλών απαιτήσεων με κατώτατα όρια, επί ποινής αποκλεισμού. Η πορεία διήρκησε 9 ημέρες, το δρομολόγιο η νικηφόρα πορεία των μαχητών του 1912, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν διήνησαν με πλήρη φόρτο 269,5 (!) χιλιόμετρα και έκαναν 2 βολές.  Αγώνας πολύ υψηλών απαιτήσεων κάτω από δύσκολες συνθήκες, που όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τις κακουχίες του πολέμου, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Δκτης της 1ης Στρατιάς. Τα μετάλλια που φόρεσαν στο στήθος οι 3 πρώτοι άνδρες και οι 3 γυναίκες έχουν στη μία όψη τον Εύζωνο και στην άλλη το Θωρηκτό Αβέρωφ, ενώ υπερίπταται κι ένα αεροπλάνο της εποχής.

     Την 1η μέρα Πέμπτη 18 Οκτ 2012, ξεκίνησαν 71 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εκ των οποίων 4 ήταν γυναίκες. Απόσταση 1ης ημέρας 30 χλμ. Αφετηρία: Μάνδρα Λάρισας. Τερματισμός: Δομένικο Ελασσόνας.

      2η ημέρα, Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012: Απόσταση 30 χλμ. Αφετηρία: Δομένικο Ελασσόνας. Τερματισμός: Κρανιά Ελασσόνας. Συμμετέχοντες: 68 (64 άνδρες, 4 γυναίκες).

      3η ημέρα, Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012: Απόσταση 35 χλμ. Αφετηρία: Μικρόβαλτο Κοζάνης. Τερματισμός: Βαθύλακος Κοζάνης. Συμμετέχοντες: 51 (48 άνδρες, 3 γυναίκες). Δείτε εδώ σχετικό βίντεο -----> Βίντεο από την 3η μέρα του Τροπαίου Βαλκανικών Πολέμων

     4η ημέρα, Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012: Απόσταση 23 χλμ. Αφετηρία: Βαθύλακος Κοζάνης. Τερματισμός: Καπνοχώρι Ημαθίας. Βολή τυφεκίου G3A3 στο πεδίο βολής Μαυροδενδρίου Κοζάνης. Υπόψη ότι η βαθμολογία της βολής αφαιρεί λεπτά της ώρας από το χρόνο του κάθε στελέχους. Συμμετέχοντες: 44 (41 άνδρες, 3 γυναίκες).

     5η ημέρα, Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012: Απόσταση 30 χλμ. Αφετηρία: Καπνοχώρι Ημαθίας. Τερματισμός: Γεωργιανοί Ημαθίας. Συμμετέχοντες: 43 (40 άνδρες, 3 γυναίκες).

     6η ημέρα, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012: Απόσταση 30 χλμ. Αφετηρία: Βέροια Ημαθίας. Τερματισμός: Νάουσα Ημαθίας. Βολή τυφεκίου G3A3 στο πεδίο βολής φορητού οπλισμού Νάουσας. Συμμετέχοντες: 44 (41 άνδρες, 3 γυναίκες) Τελικά μήπως είναι αγώνας ταχύτητας; Εδώ όλοι τρέχουν!

     7η ημέρα, Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012: Απόσταση 30 χλμ. Αφετηρία: Κοπανός Ημαθίας. Τερματισμός: Γαλατάδες Γιαννιτσών. Συμμετέχοντες: 43 (40 άνδρες, 3 γυναίκες). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (άνδρες και γυναίκες), φέρουν πλήρη εξάρτηση, σακίδιο, όπλο, διπλό κράνος (επιτρέπεται να μην το φορούν) και άρβηλα υπηρεσίας(!).

     8η ημέρα, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012: Απόσταση 35 χλμ. Αφετηρία: Γαλατάδες Γιαννιτσών. Τερματισμός: Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Συμμετέχοντες: 43 (40 άνδρες, 3 γυναίκες). Έλα λίγο ακόμα και φθάσαμε! Διάβασα στο veteranos "Αναρωτιούνται οι κάτοικοι των χωριών, τους χειροκροτούν οι γέροντες και τους Σταυρώνουν οι γερόντισσες για καλή δύναμη!"

     9η ημέρα, Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012: Απόσταση 26,5 χλμ. Αφετηρία: Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Τερματισμός: Θεσσαλονίκη στο Λευκό Πύργο. Να μην ξεχάσουμε ότι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν το δρομολόγιο της νικηφόρας πορείας των μαχητών του 1912 μέχρι και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

     Στην τελετή τερματισμού παρευρέθησαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, ο Α/ΓΕΣ Κων-νος Γκίνης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Κοσμάς Χρηστίδης, ο Δκτης της 1ης Στρατιάς Γεώργιος Σοφιανίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπουτάρης και άλλοι πολλοί. Συμμετείχαν επίσης οι Φιλαρμονικές των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες προσήλθαν από την πλατεία Αριστοτέλους όπου είχαν πραγματοποιήσει κοινό πρόγραμμα διάρκειας 30 λεπτών, η Διμοιρία Επιδείξεων της ΣΣΑΣ, η οποία εκτέλεσε ασκήσεις ακριβείας καθώς και η αντίστοιχη της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ). Τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι παρακάτω: Άνδρες: 1ος ΕΠΟΠ Λοχίας (ΠΖ) Χρυσοστομίδης Γ., 2ος Επικελευστής (ΕΣΧ) Παπαδόπουλος Γ. και 3ος Υποπλοίαρχος (Μ) Λεκάκος Ε. Γυναίκες:  1η Επικελευστής (ΗΛ/ΗΤ) Νικολακοπούλου Σ., 2η Επικελευστής (ΣΗΜ) Παππά Μ. και 3η ΕΠΟΠ Δεκανέας (ΠΖ) Σαρρή Ε.



 

Η στρατηγική σημασία του Αιγαίου του Δρος Ιωάννη Παρίση


     Το Αιγαίο ανήκει στην ευρύτερη μεσογειακή περιοχή και κατά συνέπεια εξετάζεται ως τμήμα του ευρύτερου μεσογειακού στρατηγικού περιβάλλοντος. Το τελευταίο παρουσιάζει υψηλή πολιτισμική και θρησκευτική διαφοροποίηση ενώ χαρακτηρίζεται από πολλά πραγματικά και πιθανά σημεία ανάφλεξης, συγκρούσεων και κρίσεων.
     Στη διάρκεια της ιστορίας η Μεσόγειος Θάλασσα είχε καταστεί το κέντρο του κόσμου, ο χώρος όπου αναπτύχθηκαν οι μεγαλύτεροι πολιτισμοί και θρησκείες και οι σημαντικότερες αυτοκρατορίες, παράλληλα όμως και το θέατρο μεγάλων συγκρούσεων. Ευρισκόμενη στο κέντρο ενός σχετικά ασταθούς περιφερειακού πλαισίου, η Μεσόγειος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη μορφή του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος ολόκληρης της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής και ευρύτερα.
     Επιπλέον, το περιβάλλον αυτό επηρεάζεται από τις πολιτικές, τις φιλοδοξίες και τα συμφέροντα των μεγάλων παγκόσμιων παικτών που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι παρόντες στην περιοχή. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το Αιγαίο αποτέλεσε από τα αρχαία χρόνια κέντρο ανάπτυξης πολιτισμών αλλά και συνδετικό κρίκο μεταξύ δύο ηπείρων – Ευρώπης και Ασίας – και δύο θαλασσών – Μεσογείου και Ευξείνου Πόντου.
     Το πολυνησιακό περιβάλλον του Αιγαίου – μοναδικό στην μεσογειακή λεκάνη - διαμορφώνει ένα ξεχωριστό γεωστρατηγικό σκηνικό που είτε εξυπηρετεί, είτε αποκόπτει άξονες γεωστρατηγικής επιρροής. Παράλληλα όμως παρέχει εύκολη πρόσβαση στην παράνομη μετανάστευση από την Ασία προς την Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην Ελλάδα.
      Από το Αιγαίο διέρχονται δύο κύριοι άξονες:
• εκείνος που συνδέει την Κεντρική Ευρώπη με τη Μεσόγειο και την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή, διερχόμενος δια των Βαλκανίων και του λιμένα της Θεσσαλονίκης, και
• εκείνος που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με την ίδια περιοχή, διερχόμενος διά των Στενών Βοσπόρου-Δαρδανελλίων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Αιγαίο ελέγχει εκ των πραγμάτων κύριες εμπορικές οδούς, και κυρίως την διακίνηση της ενέργειας από τους χώρους παραγωγής της – που κατά βάση βρίσκονται στην Ανατολή – προς τους τόπους κατανάλωσης που βρίσκονται στη Δύση (Ευρώπη και Βόρεια Αμερική).
     Εκείνο όμως που αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο μέλλον, είναι η κατασκευή μεγάλου δικτύου αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που περιβάλλουν το Αιγαίο. Αγωγοί που θα κινούνται κυρίως από το τουρκικό έδαφος και τον Εύξεινο προς τα Βαλκάνια και εκείθεν προς Κεντρική Ευρώπη, ή προς την Ελλάδα και εκείθεν, διά της Αλβανίας και της Αδριατικής, προς την Ιταλία.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ «ΤΡΟΠΑΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ»


Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος παρέστη στην τελετή λήξης της εκδήλωσης «Τρόπαιο Βαλκανικών Αγώνων» που πραγματοποιήθηκε στην Προβλήτα 1 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων και την απελευθέρωση της πόλης. Η εκδήλωση «Τρόπαιο Βαλκανικών Αγώνων» ήταν μια δοκιμασία που διήρκησε 9 ημέρες κατά τη διάρκεια της οποίας, οι διαγωνιζόμενοι διήνυσαν απόσταση 269,5 χιλιομέτρων, ακολουθώντας έτσι τη νικηφόρα πορεία των μαχητών του 1912, ξεκινώντας από το χωριό Μάνδρα ν. Λαρίσης και συνεχίζοντας προς τα Σέρβια, την Κοζάνη, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά και τη Θεσσαλονίκη. Στην τελετή συμμετείχαν οι Φιλαρμονικές των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες προσήλθαν από την πλατεία Αριστοτέλους όπου είχαν πραγματοποιήσει κοινό πρόγραμμα διάρκειας 30 λεπτών, η Διμοιρία Επιδείξεων της ΣΣΑΣ, η οποία εκτέλεσε ασκήσεις ακριβείας καθώς και η αντίστοιχη της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ). Στη συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε το Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, το οποίο βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων.