---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ «ΔΡΩΜΕΝΑ» ΤΟΥ ΜΤΣ του Αντγου ε.α. Λέκκα Ευσταθίου


            Ενώ σήμερα η προκαταρκτική εξέταση για τις «ατασθαλίες» στο ΜΤΣ έχει τελειώσει και ο φάκελος αποστέλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα για αναγγελία (ελπίζω μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα) σχετικών κατηγοριών, το ΥΠΕΘΑ (για πρώτη φορά ενδιαφερόμενο ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΩΣ εκ των άνω για την εξυγίανση και συνέχιση των υπηρεσιών του ΜΤΣ) περάτωσε (όπως πληροφορούμαι) τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις αποστράτων, μεταφέροντας τις προτάσεις των φορέων αυτών στην αρμόδια συσταθείσα προς τούτο (επίπεδο Υφυπουργού) επιτροπή.
            Ανατρέχοντας στην ηλεκτρονική ενημέρωση-διαφώτιση των παραπάνω φορέων στο διαδίκτυο, (αναφέρομαι σε ανακοινώσεις τύπου και δημοσιευθείσες προτάσεις αυτών κλπ) θα προσπαθήσω να διαμορφώσω με πολύ περιληπτικό λόγο και απλά λόγια τις εξελίξεις και μέχρι σήμερα συμπεράσματα: «Η κατάσταση του Μ.Τ.Σ. είναι πλέον γνωστή (και αναφέρεται κυρίως στη κυρίαρχη ευθύνη των διαχρονικά πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΕΘΑ, οι οποίες καθόριζαν και καθορίζουν, άμεσα ή έμμεσα, τις επιλογές για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ.) καθώς επίσης είναι γνωστές και οι προτάσεις-απόψεις των Προέδρων και των ΔΣ του Μ.Τ.Σ., (που ήδη βρίσκονται στον εισαγγελέα) που «αντιμετώπιζαν» το πρόβλημα χωρίς ευρύτητα, ρεαλισμό και μάλλον σε βάρος των συμφερόντων των μελών.
            Συμφωνώ ότι «για το Μ.Τ.Σ. υπάρχει λύση αρκεί αυτή να στηριχτεί σε βασικές αρχές και προϋποθέσεις όπως δικαιοσύνη, ανταποδοτικότητα, λογική, διαφάνεια, στο πλαίσιο ίσης μεταχείρισης και φυσικά μακριά από συντεχνιακές και άλλες πολιτικές-κομματικές εξαρτήσεις και σκοπιμότητες.»
            Πέρα από τους κατά καιρούς και γνωστούς πλέον αναλυθέντες λόγους και αιτίες (που η δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί) νομίζω ότι για την εξυγίανση του ΜΤΣ θα πρέπει να διευκρινισθούν κατά προτεραιότητα, εκτός των άλλων προτάσεων, η «ελλειμματική σχέση μετόχων και μερισματούχων της ΕΛΑΣ  που αποτελεί το πρωταρχικό και κύριο αίτιο-πρόβλημα το οποίο δημιουργεί το σοβαρό ετήσιο έλλειμμα της τάξης περίπου των 50 εκατ. ευρώ και κατ’ επέκταση της ανάγκης συνεχούς δανεισμού του Ταμείου, καθώς επίσης και η  άδικη κατανομή  στα ΜΤΣ- ΜΤΝ - ΜΤΑ των κοινωνικών πόρων του ΥΠΕΘΑ».
            Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα (blog) της ΕΑΑΣ Λάρισας http://eaaslarisas.blogspot.gr/2012/10/blog-post_9.html βλέπουμε τα Στατιστικά Στοιχεία Εσόδων ΜΤΣ, από τα οποία φαίνεται ότι οι μερισματούχοι προερχόμενοι από την ΕΛΑΣ συμβάλουν στα έσοδα του ΜΤΣ περίπου στο 30% (34.000 μέτοχοι ΕΛΑΣ έναντι 47.000 του ΣΞ). Ως εκ τούτου θα έπρεπε (εδώ και δεκαετίες) να λαμβάνουν αντίστοιχα 30% ανταποδοτικό μέρισμα αντί του 100% .
            Το γεγονός αυτό και μόνο δημιουργεί έλλειμμα το οποίο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν οι μερισματούχοι της ΕΛΑΣ είναι σχεδόν διπλάσιοι αυτών του ΣΞ (40.000 μερισματούχοι ΕΛΑΣ έναντι 23.000 του ΣΞ), συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στο αναφερθέν ετήσιο έλλειμμα του ΜΤΣ αποτελώντας κατά τη γνώμη μου τη δημιουργό αιτία των ελλειμμάτων και των ερασιτεχνικών (sic) ενεργειών των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών, συμπαραστατούντων των Προέδρων του ΜΤΣ για τη «δήθεν» όπως φαίνεται αντιμετώπιση των. Π.χ. για το 2011 τα έσοδα ανήλθαν σε 72 εκ. €  για το ΣΞ και 44 εκ. € για την ΕΛΑΣ. Αν το μέρισμα ήταν ανταποδοτικό τότε ο κάθε μερισματούχος του ΣΞ θα ελάμβανε π.χ. κατά μέσο όρο 260 € το μήνα και της ΕΛΑΣ 90 € το μήνα και δεν θα είχαμε έλλειμμα. Αυτό όμως δεν τηρείται και έτσι το ΜΤΣ δανείζεται συνεχώς όπως λέγεται από το 1988. Από τότε μοιράζουμε μέρισμα με δανεικά. Ίσως η εφαρμογή των διατάξεων των ισχυόντων νόμων (που δεν υλοποιήθηκαν) για το διαχωρισμό των ταμείων εντός του ΜΤΣ να είναι η έτοιμη λύση για τη μερική ανταποδοτική ανακατανομή των μερισμάτων, εκτός και εάν η ΕΛΑΣ φέρει και άλλους (πολλαπλάσιους) πόρους εσόδων στα ταμεία του ΜΤΣ. Οι συνάδελφοι της ΕΛΑΣ πρέπει να γνωρίζουν την πραγματικότητα και ότι συνιστάται οι εισφορές τους να ορθολογιστούν.
            Η ενίσχυση των εσόδων του ΜΤΣ, εκτός των άλλων σοβαρότατων και με επαγγελματικότητα προταθέντων από τους συλλογικούς φορείς, φαίνεται να αποβαίνει καταλυτική εάν οι καταβαλλόμενες κρατήσεις εισφοράς των μετόχων για τη καταπολέμηση της ανεργίας και οι κρατήσεις της εισφοράς Αλληλεγγύης των μερισματούχων, - ή έστω ένα μέρος αυτών- μεταφερθούν για ορισμένο χρόνο για την εξυγίανση του ΜΤΣ (απόσβεση χρέους).  Αυτό όμως απαιτεί Πρωθυπουργική παρέμβαση που εκτιμάται ότι είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του σύμφωνα και με τις προεκλογικές υποσχέσεις του Προέδρου της ΝΔ.
            Η προσπάθεια αν είναι αγνή θα αποδώσει. Η κυβέρνηση πρέπει να τολμήσει και να οδηγήσει με σωστές αποφάσεις στην εξυγίανση του ΜΤΣ. Αν καταρρεύσει σήμερα το ΜΤΣ θα καταρρεύσουν σε 2-3 χρόνια και τα άλλα ΜΤ. Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της σύμφωνα με τις επιλογές της.
            Ο άμεσος στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ θα πρέπει να είναι η συνέχιση της μερισματικής πολιτικής του Ταμείου με τα παραπάνω κατά προτεραιότητα (πλέον των άλλων) αναφερθέντα εξυγιαντικά μέτρα.
            Όσον αφορά τώρα στη τρέχουσα πρόταση του ΔΣ του ΜΤΣ προς τον αρμόδιο υφυπουργό για αναδρομική μείωση του μερίσματος από 1-1-12 με 25%, από ότι πληροφορούμαι εγκρίθηκε, (ενώ δεν ενεκρίθησαν οι προτάσεις του για το ΕΚΟΕΜΣ) για τους παρακάτω κυρίως λόγους:
-                      Να δυνηθεί το ΜΤΣ να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του απόδοσης του ΒΟΕΑ ως και του έτους 2009 (2000 αιτήσεις περίπου).
-                      Να αποδώσει μέρος του χρέους του στο ΕΚΟΕΜΣ με ανά τρίμηνο δόση  ώστε να συνεχίσει αυτό να καταβάλλεται αμείωτο.
-                      Να συνεχίσει να λειτουργεί το ΜΤΣ (χωρίς να κλείσει) ως μετοχικό και όχι επικουρικό έστω και με προσωρινά μειωμένα μερίσματα.
            Έτσι την επόμενη εβδομάδα ελπίζω να καταβληθεί το μέρισμα τρίτου τριμήνου μειωμένο περίπου μέχρι και 150 Ευρώ από προηγούμενο ύψος καταβολής καθώς το ίδιο θα επαναληφθεί και τον Δεκέμβριο.
            Μερίσματα με δανεικά σε βάρος των επόμενων γενεών φαίνεται να «έχουν τελειώσει».
            Τελειώνοντας θα ήθελα να απευθυνθώ (εκ μέρους όλων των μερισματούχων πιστεύω) προσωπικά στο Υφυπουργό αρμόδιο για τα θέματα των ΜΤ των ΕΔ, Αντγο εα Καράμπελα Παναγιώτη και τον κ. Πρωθυπουργό:
            Στρατηγέ, κύριε Υφυπουργέ, αγαπητέ Συμμαθητή και φίλε. Ήρθε η ώρα της ολοκλήρωσής σου σαν αξιωματικός, να εξυψώσεις ταυτόχρονα και τους νέους συνεργάτες σου σε πολιτικό επίπεδο (του Πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου) και να τους δώσεις πίσω την χαμένη αξιοπιστία και φιλότιμο που λείπει χρόνια τώρα από τη πολιτική ζωή. Σου έχουμε εμπιστοσύνη για τις γνώσεις σου και για τη πολύτιμη εμπειρία σου. Προχώρα με εντιμότητα και δικαιοσύνη όπως γαλουχήθηκες στη ΣΣΕ. Μη διστάσεις δε να παραιτηθείς αν σκοπιμότητες σε εμποδίσουν στο έργο σου και την υλοποίηση του προγράμματος του κόμματος που υπηρετείς. Οι 144.000 οικογένειες μετόχων (34.000 + 47.000 = 81.000) και μερισματούχων (40.000 + 23.000 = 63.000) προσβλέπουν και προσδοκούν με ανυπομονησία στο πρόσωπό και στις ικανότητές σου. Στην προσπάθειά σου αυτή θεωρούμε με δεδομένη την ήδη δεδηλωμένη προεκλογικά σταθερά εκπεφρασμένη συμπαράσταση του πρωθυπουργού για ορθολογική εξέταση των προβλημάτων που απασχολούν τις διάφορες κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα των στελεχών των ΕΔ (εε και εα) και την αναζήτηση όχι πρόσκαιρων αλλά δίκαιων και βιώσιμων λύσεων, ότι η προσωπική του παρέμβαση και οι κατευθύνσεις του προς τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΘΑ, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη) θα είναι ο καταλύτης για την οριστική λύση του προβλήματος.»
            Με εκτίμηση και σεβασμό προς όλους
            Ευστάθιος Λέκκας - Αντγος εα – ΣΣΕ 1971
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα εντός εισαγωγικών κείμενα έχουν παρθεί σχεδόν αυτούσια από κείμενα προτάσεων, υπομνημάτων και δελτίων τύπου, συλλογικών φορέων επί του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: