---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Συνταξιοδοτικά Θέματα Στρατιωτικών από το www.mod.mil.gr [Υπουργείο Εθνικής Άμυνας]

      Σύμφωνα με την παράγραφο 10γ του άρθρου 1 του αρχικού σχεδίου νόμου «Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο και άλλες Διατάξεις Εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», στις εξαιρέσεις από τη μείωση του 40% του τμήματος της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1000€, είχαν συμπεριληφθεί οι απόστρατοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αποστρατευτεί αυτεπάγγελτα.
     Μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, η οποία υιοθετήθηκε και κατατέθηκε τροπολογία του σχετικού άρθρου από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο και εν τέλει συμπεριλήφθηκε ανάλογη διάταξη στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή των Ελλήνων, προστέθηκαν και οι απόστρατοι που έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
     Με τα σημερινά δεδομένα ο συνολικός αριθμός των αποστράτων, που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους ανέρχεται σε 11.130 άτομα, από τους οποίους οι 2.717 είναι αυτεπάγγελτα αποστρατευθέντες και οι 2.951 έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
     Η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά συνολικά 5.668 άτομα, όπου συμπεριλαμβάνονται Ιπτάμενο προσωπικό, προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων/Κατηγοριών (Καταδρομείς, Αλεξιπτωτιστές, Βατραχάνθρωποι, Ναρκαλιευτές, Πυροτεχνουργοί, Μονάδων παραμεθορίου κ.λ.π.), και κρίθηκε αναγκαία προκειμένου αποφευχθεί αναιτιολόγητα άνιση μεταχείριση προσωπικού όμοιας υπηρεσιακής κατάστασης, ως προς την προέλευση, τη σταδιοδρομία και τα έτη υπηρεσίας τους.
     Πρόσφατα καθιερώθηκε ειδική εισφορά 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων των Δημοσίων Υπαλλήλων υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισής τους (ΤΠΔΥ), ενώ για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ η εισφορά αποδίδεται στον ΟΑΕΔ. Με ανάλογη πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο σχετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία η προαναφερθείσα ειδική εισφορά των στρατιωτικών, αντί του ΟΑΕΔ, θα αποδίδεται πλέον στα Μετοχικά Ταμεία.
     Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου αποφευχθεί διάκριση των στρατιωτικών σε σχέση με τους ασφαλισμένους Δημοσίους Υπαλλήλους στο ΤΠΔΥ, καθότι ανάλογα προβλήματα βιωσιμότητας και ρευστότητας αντιμετωπίζουν και τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, με κυριότερα αυτά του Μετοχικού Ταμείο Στρατού. Η εν λόγω ρύθμιση θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 20.000.000 ετησίως.
     Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχοντας υπόψη τις ιδιομορφίες και τις δυσμενέστερες συνθήκες της προγενέστερης απασχόλησης και προσφοράς των αποστράτων, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον  Υπουργό Οικονομικών, με σκοπό την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους στο βαθμό των δυνατοτήτων της τρέχουσας Δημοσιονομικής κρίσης.

Σχόλιο: Ας μας εξηγήσει κάποιος ποιο είναι το έγκλημα των συναδέλφων που έχουν 31, 32, 33, και 34 συντάξιμα έτη. 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς είναι καλό που έστω κάποιοι συνάδερφοι διασώζονται.
Προσωπικά έχω 32/35 (27 πραγματικά) και είμαι απ' έξω, αλλά δεν πειράζει. Χαίρομαι που τουλάχιστον αναγνωρίζεται μέρος του δίκιου μας.
Εξ' άλλου υπάρχει κρίση και ως εκ τούτου δεν μπορούμε όλοι να εξαιρεθούμε.
Ξέρετε κάτι κ. Παπαπαρίση ; Ίσως είναι καλύτερα έτσι.....
Υπάρχει όμως αναγνώριση. Κάποιοι δεν ξέχασαν τον αριθμό των μεταθέσεων μας, ούτε τις ατέλειωτες υπερωρίες μας, ούτε τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας μας, ούτε την έμμεση "κακοποίηση" των οικογενειών μας.
Τα ξέχασε βέβαια ο κ. Βενιζέλος αν κρίνω από την ομιλία του.
Τα είπε όμως ο κ. Ροντούλης , τα είπανε κι όλα (σχεδόν) τα άλλα κόμματα με δελτία τύπου.
Να 'μαστε καλά λοιπόν.
Ας σωθεί η Χώρα.

Φ. Αττάρδ
Σχης (ΤΘ) ε.α.

Apostolos είπε...

Φανούρη, αν και είμαι από τους εξαιρεθέντες δεν έχω την ίδια άποψη. Όλοι οι συνάδελφοι αποστρατεύθηκαν νόμιμα και ήδη τιμωρήθηκαν γι' αυτό, όπως εσύ (μικρότερη σύνταξη, μικρότερο εφάπαξ, μικρότερα μερίσματα). Το μόνο καλό για τους συναδέλφους αυτούς κατά την άποψη μου είναι ότι η δικαστική διεκδίκηση θα έχει ακόμα ένα επιχείρημα. Είναι το ίδιο άδικο όπως και η περικοπή των επιδοματων (Ν. 3847/2010) και η επιπλέον μηνιαία εισφορά 6 έως 10% (Ν. 3986/2011).
Αποστόλης Παπαπαρίσης

dim είπε...

Δυστυχώς κάποιοι βγάλανε τον ευατούλη τους απ'εξω, χωρίς να υπερασπιστούν τα συμέφροντα του συνόλου!Το ίδιο έργο το έχουμε ζήσει, πολλά χρόνια με τους ανωτέρους μας και την συμπεριφορά τους, πολύ καλά μέσα στο πετσί μας.Αντε εύχομαι να μην σας κοπεί ούτε και το 20%,,,,,,,,
Γραμμένος Δημήτρης

Apostolos είπε...

Ένας ανώνυμος έγραψε ή μάλλον ρώτησε: ΚΥΡΙΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕ ΑΝ Η ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΓΡΑΦΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 34 ΧΡΟΝΙΑ 9 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ 27 ΗΜΕΡΕΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕ?
Απάντηση: Η προσωπική μου άποψη είναι ναι, αλλά καλύτερο είναι να δούμε τις διευκρινήσεις που θα δώσουν.

Apostolos είπε...

Ευχαριστώ έναν ανώνυμο φίλο που μας έστειλε το παρακάτω:

ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - Α Ρ Θ Ρ Ο 14

΄Εναρξη - τερματισμός - απόδειξη υπηρεσίας

2. Κατά τη συνάθροιση του συντάξιμου χρόνου το χρονικό διάστημα που είναι μικρότερο από 12 μήνες λογίζεται σαν ολόκληρο έτος αν είναι τουλάχιστον ίσο με έξι μήνες. Αυτό εφαρμόζεται στον υπολογισμό τόσο της πραγματικής όσο και της πλασματικής υπηρεσίας.

ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΜ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ

Γιάννης Γκαλιούρης είπε...

Δεν πιστεύω ότι οι πολιτικοί γνωρίζουν ακριβώς το τι συμβαίνει , ούτε γνωρίζουν όλες τις υποπεριπτώσεις αδικίας , όπως αυτές το τελευταίο διάστημα έχουν αναφερθεί στα blogs. Ετσι λοιπόν περιμένουν από τους συμβούλους τους τοποθέτηση για να έχουν όσο γίνεται πιο καθαρή εικόνα. Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα : οι σύμβουλοι του Μπεγλίτη , του ανέλυσαν τις δεκάδες περιπτώσεις αδικίας και τις υποστήριξαν με το ανάλογο σθένος;;Προσωπικά πιστεύω πως όχι , για λόγους που δεν θέλω να αναφέρω. Πιστεύω όμως ότι ακόμα και τώρα ο ΥΠΕΘΑ και ο Βενιζέλος (παρά την σκληρή και αρνητική θέση του) πρέπει να κατακλειστούν από καλογραμμένες επιστολές (τόσο με email, όσο και ταχυδρομικώς) που να αναλύουν με κάθε λεπτομέρεια όλες τις υποπεριπτώσεις των οποίων η άγνοια οδήγησε σε αυτή την άδικη απόφαση. Καλό αγώνα . Από την Λήμνο Γιάννης Γκαλιούρης.