---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Στον εισαγγελέα, το πόρισμα για την κατάρρευση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού


Στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών διαβιβάζεται με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το πόρισμα της οικονομικής επιθεώρησης που διενεργήθηκε επί εξαμήνου για τη διαχρονική κακοδιαχείριση στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Παράλληλα, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες με στόχο την εξυγίανση των τριών Μετοχικών Ταμείων (Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας), με την πρόταση της ενοποίησής τους να παραμένει ενεργή, ενώ αποφασίστηκε ο διαχωρισμός του λογαριασμού του Βοηθήματος Οικονομικής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ).
Η σημερινή εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού οφείλεται κυρίως σε επιζήμιες αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια και αφορούσαν στη διαχείριση των περιουσιακών του στοιχείων. Από τις ύποπτες κινήσεις και τα προεκλογικά «ξεπουλήματα» του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας και των ακινήτων του Ταμείου έως τις αδικαιολόγητες και απανωτές αυξήσεις των μερισμάτων τη στιγμή που τα έσοδα είχαν πάρει την κατιούσα. Για την κατάσταση αυτή ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος διέταξε τη διενέργεια οικονομικής επιθεώρησης στο ΜΤΣ, η οποία τώρα με εντολή του αρμόδιου υφυπουργού κ. Παναγιώτη Καράμπελα διαβιβάζεται στη στρατιωτική Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα.
Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του κ. Καράμπελα διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο έτερος υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Λιμενικού και οι πρόεδροι και γενικοί διευθυντές των Μετοχικών Ταμείων.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να κινηθούν οι διαδικασίες με σκοπό το διαχωρισμό του ΒΟΕΑ, ιδιαίτερα του ΜΤΣ, και καταβολή του εντός των δυνατοτήτων των Ταμείων. Το ΒΟΕΑ είναι επί της ουσίας «κουμπαράς», που γεμίζει με εισφορές των εν ενεργεία στελεχών. Για κάθε παιδί παρακρατείται (από τη γέννησή του) ένα ποσό από το μισθό του στρατιωτικού και αποδίδεται με την ενηλικίωση του τέκνου.
Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, από τα 400 εκατομμύρια ευρώ που είναι το συνολικό του χρέος, οφείλει στο λογαριασμό του ΒΟΕΑ 180 εκατ. ευρώ. Αυτό έχει ως συνέπεια να αδυνατεί να ικανοποιήσει 12.500 αιτήσεις στελεχών για την καταβολή του βοηθήματος από τη στιγμή που τα τέκνα τους συμπλήρωσαν το αποδεκτό όριο ηλικίας. «Για περισσότερα από 20 χρόνια μού παρακρατούσαν χρήματα, τα οποία υπολόγιζα για να σπουδάσω το παιδί μου και τώρα δεν μπορώ να τα πάρω», ήταν η κραυγή απελπισίας ενός στρατιωτικού. Να σημειωθεί ότι αυτό γίνεται την ώρα που η οικονομική κατάσταση και των στρατιωτικών είναι δραματική από τα συνεχιζόμενα μέτρα της κυβέρνησης. Το υπόλοιπο χρέος του ΜΤΣ οφείλεται στο Δημόσιο, 137 εκατ. ευρώ (έγινε επί υπουργίας Αβραμόπουλου ρύθμιση για την αποπληρωμή του έως το 2027) και στους φορείς ΕΚΟΕΜΣ και ΕΑΑΣ.
Προβλήματα υπάρχουν και στα άλλα δύο Ταμεία, κυρίως λόγω των ελλειμμάτων που προκάλεσε το «κούρεμα» των ομολόγων τους, ωστόσο η οικονομική τους κατάσταση είναι καλύτερη από αυτή του ΜΤΣ. Πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν ότι «οι διοικήσεις των Μετοχικών Ταμείων Ναυτικού και Αεροπορίας αντέδρασαν άμεσα, με τη λήψη οδυνηρών μέτρων μεν για όλους τους μερισματούχους, στη σωστή κατεύθυνση δε για τη διάσωση των Ταμείων και τη συνέχιση της καταβολής του μερίσματος όχι μόνο σε όσους το δικαιούνται σήμερα, αλλά με πρόνοια και γι’ αυτούς που καταβάλλουν εισφορές». Σημειώνεται πως η περικοπή του μερίσματος για το ΜΤΝ ήταν πάνω από 40% και για το ΜΤΑ πάνω από 30%. Αντίστοιχα μέτρα δεν ελήφθησαν από το ΜΤΣ, όπως οι ίδιες πηγές σημείωσαν, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα του εν λόγω Ταμείου είναι τεράστια.
Για όλα αυτά τα ζητήματα αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε στο Πεντάγωνο η συγκρότηση ομάδας εργασίας υπό ανώτατο αξιωματικό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Μετοχικών Ταμείων, των Γενικών Επιτελείων, εκπροσώπων από την Αστυνομία και το Λιμενικό και των Ενώσεων Αποστράτων. Η επιτροπή αυτή θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να καταθέσει πλήρως τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες θα καταρτιστεί ένα σχέδιο εξυγίανσης των Μετοχικών Ταμείων που θα διασφαλίζει και τις επόμενες γενιές μερισματούχων. Το σενάριο ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων παραμένει ενεργό, όπως και ο διαχωρισμός των Ενόπλων Δυνάμεων από τα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία και Λιμενικό). Αστυνομικοί και λιμενικοί λαμβάνουν το ίδιο μέρισμα με τα στελέχη του Στρατού και του Ναυτικού, ενώ η προσφορά των πρώτων στα Ταμεία δεν είναι ανάλογη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αποστόλη καλησπέρα , θα ήθελα να ήξερα ποιές είναι άραγε αυτές πο πηγές του Πενταγώνου που σημείωναν το πόσο σωστά μέτρα πήραν οι διοικήσεις των ΜΤΝ και ΜΤΑ ενώ το ΜΤΣ συνεχίζει να δίνει "πλουσιοπάροχα" (τρομάρα τους) μερίσματα. Φαίνεται δεν τους είπε κάποιος ότι το ,ήδη κατά πολύ μικρότερο των άλλων Ταμείων, μέρισμα που διένεμε το ΜΤΣ είναι μειωμένο κατά 25 % εδώ και καιρό. Αυτό για μένα θεωρείται αλητεία εκ μέρους των "πηγών" και προετοιμασία για κόψιμο έως μηδενισμό του μερίσματος. Για το λόγο αυτό ο κος Καράμπελας καλά θα κάνει , αντί να συγκαλεί "ευρείες" συσκέψεις με τους διορισμένους (κατά το σαλπίστε νομή στο πιο ανέξοδο) για τα μάτια του κόσμου και κατευνασμό των πνευμάτων να φροντίσει:
α. Να πεί στις "πηγές" , γιατί τις ξέρει αν δεν τις κατευθύνει , να βγάλουν το σκασμό και να μη λασπολογούν εις βάρος των αποστράτων Αξκων του Στρατού Ξηράς.
β. Να δόσει εντολή για ΑΜΕΣΗ συνένωση των μετοχικών Ταμείων των ΕΔ και οπωσδήποτε την κατ' αναλογία με τη δύναμη ενός εκάστου ΜΤ κατανομή του συνόλου των κοινωνικών πόρων , όποιοι και όσοι είναι αυτοί. Όλα τα άλλα είναι για να λέμε , να μην χρησιμοποιήσω βαρύτερες αλλά καταλληλότερες εκφράσεις.
Στάθης Δερμεντζόγλου
ΥΓ Για να αποδείξω ότι δεν είμαι ρομπότ πρέεπι να προσλάβω ένα ρομπότ για να "βγάζει" τα γράμματα.

Thanasis είπε...

"Στον εισαγγελέα, το πόρισμα για την κατάρρευση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού"
Δηλαδή το θέμα της κατάρευσης γίνεται
επίσημο κι άρα να περιμένουμε τα πάντα...Ωραίο κόλπο για να το πάρουμε απόφαση...περιέχει μέχρι και εισαγγελέα...