---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Επιστολή ΠΟΣ στον Πρωθυπουργό

     Η Ομοσπονδία κοινοποιεί την επιστολή που επιδόθηκε την 4η Σεπτεμβρίου 2013 στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος στη συνέχεια την παρέδωσε στον Πρωθυπουργό, με συνημμένη την πρόταση της ΠΟΣ για νομοθετική αποτύπωση των εξαγγελιών περί μη μείωσης μισθών και συντάξεων έτους 2014. Σχετικά είχε εκδοθεί η υπ' αριθ' 26 ανακοίνωση από την ΠΟΣ (ΕΔΩ).


Αριθμ. Πρωτ.  36 /2013

  Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Κύριο

Αντώνιο Σαμαρά,                                                           Κοινοποίηση:

Πρωθυπουργό                                                                Κύριο  Σίμο Κεδίκογλου

                                                                                        Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Στρατιωτικών (ΠΟΣ), σας εύχεται καλή επιτυχία, με υγεία και δύναμη, ώστε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία το έργο που αναλάβατε ως Πρωθυπουργός της χώρας μας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη  περίοδο για τον Ελληνικό λαό και την πατρίδα μας γενικότερα.

Σε έναν κόσμο ταχύτατα εξελισσόμενο με πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις που διαμορφώνουν νέες πραγματικότητες, η Εθνική Ασφάλεια  και  η Εθνική Άμυνα, είναι οι βασικοί πυλώνες σταθερότητας για τη Χώρα μας στο σύγχρονο γεωστρατηγικό και πολιτικό περιβάλλον  και θα πρέπει να αποτελούν κύριες προτεραιότητες και αντικείμενο ιδιαίτερης μέριμνας για κάθε κράτος. Η προστασία και στήριξη του Στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (και κατ΄ επέκταση μεγάλου μέρους των αποστράτων που αποτελούν την ενταγμένη στα σχέδια εφεδρεία), θα πρέπει ν’ αποτελούν κατά την άποψή μας θέμα βασικής προτεραιότητας  για την Κυβέρνηση, διαφυλάσσοντας τη συνοχή και εξυψώνοντας το ηθικό των ε.ε. στελεχών.

Η ΠΟΣ είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο όργανο (ΝΠΙΔ) στο χώρο των φορέων στρατιωτικών, εγκεκριμένο απ’ το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθ. 5188/2012 απόφαση αναγνώρισης, που ιδρύθηκε την 21/12/2010 με πρωταρχικό σκοπό, τη συνεργασία των φορέων-μελών, για την προστασία των δικαιωμάτων των στελεχών του Στρατού Ξηράς και την υπεράσπιση των Εθνικών και ηθικών αξιών, χωρίς κομματικές προσεγγίσεις ή εξαρτήσεις. Σήμερα τα σωματεία-μέλη της είναι  18, με συνολική δύναμη πάνω από  9.000 μέλη.

Τα θέματα για τα οποία ζητάμε την παρέμβασή σας, χωρίς αυτά να επηρεάζουν άλλες κοινωνικές ομάδες είναι:

Νομοθετική ρύθμιση των μη περαιτέρω μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις ΕΔ και ΣΑ.

Η Ομοσπονδία μας έχει πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις  με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την 11η Φεβρ. και την 13η Ιουν. 2013, με αντικείμενο τις προβλέψεις του 4ετούς προγράμματος Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής - ΠΜΔΣ (2013-2016) για τα εν ενεργεία στελέχη και τους αποστράτους, ήτοι έναντι πρόβλεψης εξοικονόμησης για το έτος 2013 ποσού 66,4 εκατ. ευρώ από τους αποστράτους των ΕΔ και ΣΑ, η εξοικονόμηση ήταν της τάξης των 241 εκατ. (στοιχεία ΠΟΣ) συμπεριλαμβανομένων και των αναδρομικών του 2012 (ή 152,7  με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ). Ο Υπουργός συμφώνησε ότι υπάρχει υπέρβαση που έχει γίνει στους αποστράτους αλλά και στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο μισθολόγιο.

Με τις δημόσιες δηλώσεις σας κύριε Πρωθυπουργέ, πληροφορηθήκαμε την απόφαση πλέον της κυβέρνησης, να μην προβεί σε περαιτέρω μειώσεις των μισθών και συντάξεων των στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α. για το έτος 2014,  που είχαν σχεδιασθεί και προβλέπονταν στο 4ετές ΠΜΔΣ, αναγνωρίζοντας τις αδικίες που έχουμε υποστεί . Αυτή η ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποτυπωθεί  και νομοθετικά στο «Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής» και να περιληφθεί στην αναθεώρηση του 4ετούς προγράμματος Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Σχετική αναλυτική πρόταση υποβάλαμε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, την οποία σας επισυνάπτουμε.

Ο μη συνυπολογισμός της οικονομικής ενίσχυσης του ΕΚΟΕΜΣ στη σύνταξη.

Η παρεχόμενη από τον ΕΚΟΕΜΣ (Ειδικός Κλάδος Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού) προς του αποστράτους του ΣΞ οικονομική ενίσχυση, συνυπολογίζεται με τις συντάξιμες αποδοχές και το μέρισμα του ΜΤΣ, για τον καθορισμό του ποσοστού της κράτησης στις συντάξιμες αποδοχές που προβλέπονται από την υποπαράγραφο Β3 του Άρθρου 1 του ν. 4093/2012, αυξάνοντας άδικα το ύψος των περικοπών της σύνταξης. Ταυτόχρονα επιβάλλεται ποσοστό μείωσης 5-20% και επί της καταβαλλόμενης από τον ΕΚΟΕΜΣ ενίσχυσης.

Ως προς τη νομική μορφή ο ΕΚΟΕΜΣ, δεν είναι Επικουρικό ή μετοχικό Ταμείο, αλλά σύμφωνα με τις Αρχές της Επαγγελματικής και γενικότερα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης των γενεών, αποτελεί συνεισφορά μιας επαγγελματικής τάξης υπέρ των απομάχων της ίδιας τάξης και τα κύρια έσοδά του προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από τους μετόχους και μερισματούχους του ΜΤΣ προελεύσεως Στρατού Ξηράς, χωρίς να επιβαρύνουν καθοιονδήποτε τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό και τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Μία όμως «διευρυμένη» ερμηνεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής χαρακτηρίζει τον ΕΚΟΕΜΣ ως «συμπληρωματικό ασφαλιστικό κλάδο του ΜΤΣ» σε αντίθεση με την υπ’ αριθ. 384/2012 γνωμοδότηση του ΝΣΚ που γνωμοδότησε ότι  «ο ΕΚΟΕΜΣ δεν αποτελεί φορέα κοινωνικής ασφάλισης». Το θέμα αφορά μόνο τους αποστράτους των τριών κλάδων των ΕΔ και ζητούμε να μην ισχύσει ο συνυπολογισμός του στη σύνταξη.

Χρέος Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Με το άρθρο 20, παράγραφ.7 του Ν. 4058/2012, ρυθμίστηκε η οφειλή του ΜΤΣ προς το Ελληνικό Δημόσιο (περίπου 165 εκατ. ευρώ), να εξοφληθεί τμηματικά εντός 15 ετών αρχής γενομένης από το έτος 2013 με παρακράτηση των ετησίων ποσών από τις μηνιαίες υπέρ ΜΤΣ εισφορές επί της μισθοδοσίας των εν ενεργεία υπαλλήλων (5 εκατ. ετησίως τα 3 πρώτα έτη, 8 εκατ. ετησίως τα επόμενα 5 έτη κλπ). Τα ποσά αυτά ενώ για το Ελληνικό Δημόσιο σε ετήσια βάση δεν αποτελούν ιδιαίτερο έσοδο, για το ΜΤΣ αποτελούν σοβαρή υποχρέωση που θα επιβαρύνει σταδιακά σημαντικά τον προϋπολογισμό του. Αυτό το χρέος ως γνωστό δημιουργήθηκε από τις επιλογές των πολιτικών προϊσταμένων του Ταμείου διαχρονικά, σε συνδυασμό με τις διοριζόμενες διοικήσεις του και την κακοδιοίκηση. Είναι απαράδεκτο το κράτος να διαγράφει χρέη εταιρειών ή φορέων (πχ ΠΑΕ, Μεγάρου Μουσικής κλπ) μη κοινωνικού χαρακτήρα και να μην γίνεται αντίστοιχη ενέργεια για το ΜΤΣ, που η αποστολή του είναι καθαρά κοινωνική και αφορά πάνω από 66.000 οικογένειες.

Προτείνουμε τη διαγραφή του υπόλοιπου του χρέους ή σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε το απαιτούμενο κατ’ έτος ποσό να προέρχεται από την καταβαλλόμενη από τους μερισματούχους του ΜΤΣ Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), όπως ανάλογη θέση είχε περιληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Εναλλακτικά προτείνουμε κατά τις παραχωρήσεις εκτάσεων ΤΕΘΑ προς την τοπική αυτοδιοίκηση, να γίνεται απομείωση του χρέους του ΜΤΣ με ισόποσο της αντικειμενικής αξίας της παραχωρούμενης έκτασης.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Πιστεύοντας στην αποφασιστικότητα και τη  θέληση που σας διακρίνει, προσδοκούμε στη θετική αντιμετώπιση των παραπάνω αναφερθέντων συνοπτικά θεμάτων και θα είμαστε στη διάθεση των αρμοδίων υπουργείων για συνεργασία και παροχή συμπληρωματικών στοιχείων.
            Διατελούμε  με τιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: