---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Τούρκος δημοσιογράφος για τον Τούρκικο Στρατό

Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 08 ΣΕΠ 2011 Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης

Το Στρατηγό Οζέλ τον περιμένει μια μεγάλη δοκιμασία

            Από πλευράς Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) ξεκινάει μια τελείως νέα διαδικασία. Το παρελθόν πλέον ας το αφήσουμε σε μια άκρη. Όλοι γνωρίζουμε τις παλιές εφαρμογές και τους λόγους για τα λάθη που έγιναν. Ας μην ανοίξουμε εκτός τόπου εκστρατεία κατηγοριών. Και αυτούς τους Αξιωματικούς σήμερα ας μην τους πετάξουμε κάτω. Και να μην ξεχνάμε, αυτούς τους Αξκούς που κατακρίνουμε σήμερα, παλαιότερα τους χειροκροτούσαμε, ακόμα και τους ενθαρρύναμε. Επειδή μας συνέφερε. Για να συνοψίσουμε, εάν μπούμε στη διαδικασία ζητώντας έναν λογαριασμό, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις αμαρτίες των πολιτών. Εγώ σήμερα θέλω να κοιτάξω μπροστά και όχι στο παρελθόν.
            Να πάρουμε μαθήματα από τα παλιά μας λάθη, να μην τα επαναλάβουμε και να εξασφαλίσουμε μια νέα δομή. Αρχίζοντας από την ανατροφή των Αξκών, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ΤΕΔ και να αρχίσουμε από μια εκ βάθρων αναδιοργάνωση. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Οι ΤΕΔ αποτελούν τον πιο σημαντικό θεσμό αυτής της χώρας και στην περιοχή την οποία ζούμε, τις χρειαζόμαστε περισσότερο από το κάθε τι. Αυτόν τον θεσμό αντί τον ρίχνουμε κάτω (τον ποδοπατούμε), αντί να τον επικρίνουμε ως άχρηστο για να τον αποδυναμώσουμε, θα πρέπει μάλλον να τον ενισχύσουμε με «μια νέα προσέγγιση». Η μεγαλύτερη ευθύνη στο θέμα αυτό, πέφτει στο νέο Α/ΓΕΕΘΑ Στγό Οζέλ. Μέχρι σήμερα κανένας Α/ΓΕΕΘΑ δεν ήρθε αντιμέτωπος με μια τέτοια δοκιμασία.

Παίρνοντας τη θέση (Α/ΓΕΕΘΑ), υπάρχουν πολλοί που αναμένουν την αλλαγή του ανέμου…
            Από τη μια πλευρά υπάρχουν Διοικητές της παλιάς Σχολής (παλαιών αντιλήψεων). Αν και ο λόγος του Νο 1 Δκτού (Α/ΓΕΕΘΑ) είναι διαταγή, υπάρχουν ακόμα στελέχη που λαχταρούν το παρελθόν και δεν θρέφουν πολύ μεγάλη συμπάθεια για το Στρατηγό Οζέλ. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα, υπάρχουν σήμερα (άτομα) που περιμένουν την αλλαγή του πνέοντος ανέμου. Ακόμα μπορεί να πουν: «Αλλάξτε και το άρθρο 35 μέχρι εκεί που θέλετε. Εμείς πάλι θα κάνουμε του κεφαλιού μας. Αν χρειαστεί θα παρέμβουμε και πάλι. Εμείς είμαστε Στρατός του λαού». Παρόλο που δεν το λένε ανοιχτά, μεταξύ τους υπάρχουν και εκείνοι που λένε: «Πως θα γίνει ν’ αλλάξει αυτή η κυβέρνηση μια μέρα και τότε θα έρθει η ώρα για να ρωτήσετε για το λογαριασμό μας».
            Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει, αυτή η συνήθεια πρέπει να αλλάξει και αυτό είναι και το πιο δύσκολο. Ο Στρατηγός Οζέλ έχει δύο επιλογές: Ή και αυτός να καθίσει στη θέση του ή να πυροδοτήσει πραγματικές αλλαγές. Μπορούμε να πούμε ότι τα βήματα που θα κάνει το ΓΕΕΘΑ, θα είναι στο σωστό δρόμο και στο δρόμο των αλλαγών, από τις αποφάσεις που θα πάρει εφεξής αλλά και από τις χειρονομίες που θα πραγματοποιήσει. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Στρατηγού Οζέλ, είναι ότι έχει μπροστά του τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Στην περίπτωση που τα διαθέσει κατά τον καλύτερο τρόπο, μέσα σ’ αυτό το διάστημα μπορεί να αλλάξει και τη νοοτροπία αλλά και τη δομή των ΤΕΔ. Διαθέτει και την προσωπικότητα και τις γνώσεις για να το επιτύχει σ’ αυτό το βαθμό. Την μεγαλύτερη υποστήριξη στο Στρατηγό Οζέλ, θα τη δώσουν τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση. Και εμείς αυτό δεν θα το τσιγκουνευτούμε. Αυτή την ευκαιρία πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Και πάλι να μην επαναλάβουμε τα παλιά μας λάθη.

Ένας Αξκός δεν είναι τόσο εύκολο να ανατραφεί (μεγαλώσει)
            Είμαι ένας απ’ αυτούς που γνωρίζουν πως δεν είναι ένα εύκολο πράγμα να αλλάξεις τη δομή, τη νοοτροπία και τις συνήθειες των ΤΕΔ και πως θα απαιτηθούν πολλά χρόνια. Ως εκ τούτου, μπορώ να δω καθαρά τη δυσκολία της υπόθεσης. Ο Κοσανέρ στην ομιλία του (προφανώς εννοεί αυτή που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο) έκανε λόγο για διοικητές που δεν διοικούσαν και που αναγκάστηκαν να πάρουν αποφάσεις. Και μου ήρθαν στο μυαλό οι συνομιλίες που είχα κάνει με δυτικούς Αξκούς, όσον αφορά το πεδίο εκπαίδευσης στις Σχολές Πολέμου και τις Ακαδημίες. Σε ερώτησή μου προς αυτούς, για τις διαφορές που υπάρχουν στο Τουρκικό στρατιωτικό σύστημα εκπαίδευσης και στο δικό τους, μου έδωσαν την ακόλουθη σημαντική απάντηση: «…Οι Τούρκοι το κάθε τι το αποστηθίζουν. Δεν έχουν δυνατότητα να εξασφαλίσουν την δική τους απόφαση. Οι ερωτήσεις τους δίνονται μαζί με τις απαντήσεις. Δεν θέλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες…»
            Και να, για τα παράπονα του Κοσανέρ και αυτό ήταν μια από τις αδυναμίες μας. Σαν αυτό, υπάρχουν πολλά περισσότερα σημεία που πρέπει να διορθωθούν. Ένας Αξκός δεν ανατρέφεται εύκολα. Το σημαντικό είναι οι γνώσεις που του παρέχονται, να μπορεί καλά να τις χωνέψει.

Εάν δεν αλλάξει η εκπαίδευση, δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα.
            Πριν απ’ όλα θα πρέπει να αλλάξει η εκπαίδευση που παρέχεται στα στρατιωτικά σχολεία. Οι Αξκοί για να καταλάβουν ότι το πραξικόπημα δεν είναι ένα φυσιολογικό πράγμα, θα πρέπει να ζήσουν με την κοινωνία των πολιτών… Οι πολίτες δεν είναι θέμα περιφρόνησης, αλλά όλα τα τμήματα της κοινωνίας να ζουν ειρηνικά… Αντί να κάνουν αγώνα και να καταναλώνουν το χρόνο τους στην πολιτική, να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους… Όταν βγαίνουν από τα στρατόπεδα και από τις Λέσχες, να συναναστρέφονται με το λαό… Δεν υπάρχει κανένα άλλο καθεστώς πιο υγιές από τη Δημοκρατία… Θα πρέπει να διδαχθούν ότι το δημοκρατικό και το λαϊκό σύστημα δεν προστατεύεται με τα όπλα, αλλά μπορεί να προστατευθεί με την ψήφο στην κάλπη.
            Εάν σήμερα στις πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις ζούμε μια δυσφορία, ένα μεγάλο μέρος αυτού του πράγματος, πηγάζει από την εκπαίδευση που ξεκίνησε στα στρατιωτικά λύκεια. Στο όνομα της αγάπης για τον Ατατούρκ ή στο όνομα των ιδανικών του Ατατούρκ, στα κεφάλια των υποψηφίων Αξκών, είμαστε υποχρεωμένοι να τους βάλουμε την ιδέα να εγκαταλείψουν την άποψη ότι «αν απαιτείται στρατιωτική επέμβαση, να μπορεί να γίνει». Ο Στρατηγός Οζέλ,  με την επικύρωση της απόφασης, ανέλαβε πρόσφατα την εξουσία της θέσης για μια περίοδο. Είναι γεγονός ότι για την δημιουργία ισχυρού Τουρκικού Στρατού ξεκινά μια διαδικασία, που θα δημιουργήσει την επόμενη γενιά και που επιφορτίζεται να μεταφέρει στους ώμους του (ο Οζέλ). Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: