---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Θέσεις Ενώσεως Αποστράτων Στρατού Ξηράς για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (Μ.Τ.Σ)



ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ - Ν. Π. Δ. Δ.
Χαριλάου Τρικούπη 18 Α, 106 79,  Αθήνα
Τηλ :  210 36 33 797  -  Τηλεομοιότυπο :  210 362 14 10
www.eaas.gr, eaasgr@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 10 Μαρ 2012

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ (Μ.Τ.Σ)

Α. ΣΚΟΠΟΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ Μ.Τ.Σ 
     Η αποστολή του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ) είναι η οικονομική ενίσχυση των Μετόχων και Μερισματούχων με την παροχή Μερίσματος, Βοηθήματος Επαγγελματικής Αυτοτέλειας, Εφάπαξ Βοηθήματος λόγω Θανάτου καθώς και η Άσκηση Κοινωνικής Πρόνοιας με την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ειδικών αναγκών. 
Β.  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
1. Μη τήρηση βάση της κείμενης νομοθεσίας, της προβλεπόμενης διαδικασίας καταβολής του μερίσματος βάση του διανεμητικού συστήματος, δηλαδή τα έσοδα του Ταμείου όπως αυτά διαμορφώνονται τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ κάθε έτους καθορίζουν ενδεικτικά την τιμή του δικαιούμενου μεριδίου για το επόμενο έτος. Η μη τήρηση της υπόψη διαδικασίας στα παρελθόντα έτη σε συνδυασμό με κακοδιαχείριση των περιουσιακών στοιχείων συνετέλεσε σημαντικά στην δυσχερή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει το Μ.Τ.Σ.
2. Μείωση του χορηγούμενου μερίσματος σε ποσοστό 25 %, από 01 Ιαν 2011
3. Μετάθεση των ημερομηνιών καταβολής του μερίσματος, κατά ένα τρίμηνο και υιοθέτηση καταβολής του δεδουλευμένα, δηλαδή καταβολή μετά το τέλος κάθε τριμήνου. 
4. Δημιουργία θολού τοπίου ως προς το μέλλον του Ταμείου και τη συνέχιση καταβολής του μερίσματος.
5. Πλήρη ανασφάλεια για τη συνέχιση - διατήρηση και ενίσχυση του εισοδήματος των μερισματούχων από το μέρισμα, στο οποίο έχουν αντίστοιχα στηρίξει την κάλυψη ορισμένων εκ των βασικών αναγκών επιβίωσής τους και σε συνδυασμό με τις λοιπές μειώσεις του εισοδήματος τους, καθίσταται σαφής η μεγάλη σημασία της τύχης – βιωσιμότητας καταβολής του μερίσματος.
Γ. ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ Ε.Α.Α.Σ
1. Εξυγίανση του Ταμείου, στην οποία είναι υποχρεωτική η συμμετοχή της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, τα οποία με παρελθούσες διαχειριστικές και χρηματοοικονομικές επιλογές τους έχουν συντελέσει στην οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει το ΜΤΣ. Η υπόψη εξυγίανση δύναται να γίνει:
(α)  Με τη διαγραφή του οφειλομένου, από συμψηφισμό, χρέους στο Υπ. Οικονομικών, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 138 εκατομμυρίων ευρώ περίπου (εφόσον δεν γίνει αποδεκτή η υπόψη διαγραφή, το ποσό του χρέους να ενταχθεί και προσαυξήσει ισόποσα το ύψος του δανείου της παρακάτω παραγράφου).
(β) Με τη σύναψη, από το Μ.Τ.Σ ή το Ελληνικό Δημόσιο, δανείου 275 εκατομμυρίων ευρώ (η 413 εκατομμυρίων €) διάρκειας 5 ετών από Ελληνική Κρατική Τράπεζα - Φορέα με το χαμηλότερο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με εγγύηση το ίδιο το μέρισμα (άνω των 110 εκατομμυρίων € ετησίως), προκειμένου το Μ.Τ.Σ να καταβάλλει:
(1) Τα οφειλόμενα 170 εκατομμύρια ευρώ περίπου στα τέκνα των μετόχων – μερισματούχων του, ως Βοήθημα Οικογενειακής - Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (Β.Ο.Ε.Α).
(2) Τα οφειλόμενα 44 εκατομμύρια ευρώ περίπου στον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης  (Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Σ).
(3) Τα οφειλόμενα  σε Ε.Α.Α.Σ, Ν.Ι.Μ.Τ.Σ, Ε.Λ.Ο.Α.Σ, κλπ. 4 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
(4) Το μέρισμα στο διαμορφωθέν σήμερα ύψος του, για τα Α΄ και Β΄ τρίμηνα 2012, ποσό των 56 εκατομμυρίων € περίπου.
(γ) Με την αποπληρωμή των δόσεων του δανείου της παραπάνω παραγράφου (60 ή 86 εκατομμυρίων ετησίως περίπου για 5 έτη) μέχρι τη λήξη τους από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (πρώην ΛΑΦΚΑ) που παρακρατείται από τις συντάξεις των μερισματούχων του, η οποία ΕΙΣΦΟΡΑ ανέρχεται στο ποσό των 130 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως περίπου. Δηλαδή η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει από τους ίδιους τους μερισματούχους οι οποίοι πλην της διασώσεως του Ταμείου τους θα συνεισφέρουν στην δημοσιονομική και οικονομική εξυγίανση - βελτίωση της κατάστασης της χώρας κατά 70 ή 44 εκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως.
 (δ) Με την αξιοποίηση του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ υπέρ του Μ.Τ.Σ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθόσον το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ αποτελεί περιουσιακό, από απαλλοτρίωση, στοιχείο του Μ.Τ.Σ. Η περίθαλψη των μερισματούχων - Μελών της Ε.Α.Α.Σ θα γίνεται στο 401 Γ.Σ.Ν, όπως και με τους λοιπούς Κλάδους και η οποία περίθαλψη εκτιμάται ότι θα είναι βελτιωμένη, καθόσον το Μέλος θα περιθάλπεται σε αμιγώς στρατιωτικό περιβάλλον.
2. Τήρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας προσδιορισμού και διαμόρφωσης του ύψους της τιμής του μεριδίου κάθε έτους, με βάση το διανεμητικό σύστημα και καταβολή του μερίσματος σύμφωνα με την υπόψη διαμορφωθείσα τιμή μεριδίου.
3. Διαχωρισμός του τραπεζικού λογαριασμού του Β.Ο.Ε.Α από αυτόν του Μ.Τ.Σ.
4. Ενοποίηση των τριών Μετοχικών Ταμείων, η οποία δύναται να επιτευχθεί:
 (α) Μετά την εν λόγω παραπάνω εξυγίανση.
 (β) Με την κατανομή των εκάστοτε συνολικών κοινωνικών πόρων, βάση του ποσοστού του αριθμού των μερισματούχων κάθε Κλάδου.
 (γ) Με την κατηγοριοποίηση καταβολής μερίσματος (υποταμεία ή υπολογαριασμοί), βάση του Κλάδου προελεύσεως του μερισματούχου εντός του ενοποιημένου Ταμείου (Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό, ΕΛ.ΑΣ), μέχρι την δημιουργία συνθηκών εξομοίωσης των μερισμάτων και την πλήρη ενοποίησή του ως το Ενιαίο Μετοχικό Ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων.
 5. Χρησιμοποίηση, κατόπιν διαφανών διαγωνιστικών διαδικασιών, νομικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων για την πλήρη και επικερδέστερη εκάστοτε αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ενοποιημένου Ταμείου.
6. Πλήρη εφαρμογή της προβλεπόμενης λογιστικής διαδικασίας για τα Ν.Π.Δ.Δ (διπλογραφικό σύστημα, διεθνή λογιστικά πρότυπα, ανάληψη υποχρέωσης, κλπ), προκειμένου να αποτυπώνονται με ακρίβεια τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του Ταμείου, τα οποία θα είναι προσβάσιμα, μέσω διαδικτύου στον κάθε μερισματούχο – ενδιαφερόμενο.
7. Ουσιαστική συμμετοχή των Ενώσεων Αποστράτων στην Διοίκηση και Διαχείριση του Ταμείου.
 Δ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ
1. Συνέχιση καταβολής του μερίσματος, με τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και καταβολής του σε δεδουλευμένη βάση και με τιμή μεριδίου όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε τέλος έτους σε πλήρη αντιστοιχία με τα ετήσια έσοδα του Μ.Τ.Σ.
2. Ικανοποίηση όλων των αιτήσεων καταβολής του ΒΟ.Ε.Α και συνέχιση καταβολής των νέων αιτήσεων, μέσω του ιδιαίτερου διαχωρισμένου από το Μ.Τ.Σ τραπεζικού λογαριασμού.
3. Σημαντική αύξηση των ετήσιων εσόδων του Μ.Τ.Σ, μέσω της αξιοποίησης του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.
4. Δημιουργία ενός ενιαίου Μετοχικού Ταμείου των Ενόπλων Δυνάμεων με 120.000 περίπου μέλη, το οποίο μέσω της ενοποίησης θα αυξήσει σημαντικά την ισχύ επιρροής του στους εκάστοτε στρατιωτικούς και πολιτικοκοινωνικούς παράγοντες της χώρας που θα αποφασίζουν για την τύχη του.
5. Σταδιακή μείωση των λειτουργικών - διοικητικών εξόδων, μέσω της ενοποίησης των τριών Μετοχικών Ταμείων.
 Ε.  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
 Το Δ.Σ της Ε.Α.Α.Σ, εκτιμά ότι το πρόβλημα του Μ.Τ.Σ είναι αντίστοιχο βαριάς ασθένειας η ίαση της οποίας δεν δύναται να γίνει μέσω χαμηλής εντάσεως φαρμακευτικής αγωγής, καθόσον απαιτείται ιατρική παρέμβαση χειρουργικής μορφής, η οποία στην παραπάνω ανάλυση της πρότασης εξυγίανσης του Μ.Τ.Σ αντιστοιχεί στην έντονη παρέμβαση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, προκειμένου με αποφασιστικότητα να εξαγάγουν το Μ.Τ.Σ από το τέλμα και τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει κυρίως από Πολιτικές παρεμβάσεις.                              

Για το ΔΣ/ΕΑΑΣ – Ο Πρόεδρος - Παντελής  Χ. Μαυροδόπουλος - Αντγος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: