---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Τον πρόεδρο του ΜΤΣ επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΕΑΑΣ

 
Την Τρίτη 30 Ιουλίου 2013, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της Ένωσης Αποστράτων Αξκων Στρατού κ. Απόστολος Παπαπαρίσης έλαβε την πρωτοβουλία και επισκέφθηκε τον πρόεδρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού κ. Μιχάλη Σιδηρόπουλο με τον οποίο είχε μακρά συζήτηση σε μία μεγάλη γκάμα θεμάτων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ΜΤΣ. Όταν απαιτήθηκε προσήλθε και έλαβε μέρος στη συζήτηση και ο Γενικός Διευθυντής του ΜΤΣ Ταξχος κ. Νικόλαος Τσελεκίδης. Τα κυριότερα θέματα που τους απασχόλησαν έχουν όπως παρακάτω:
Είναι αναγκαίο οι μέτοχοι (εν ενεργεία) και οι μερισματούχοι (απόστρατοι) να μάθουν την αλήθεια για την πορεία του ΜΤΣ με πραγματικούς αριθμούς και σωστούς προϋπολογισμούς - ισολογισμούς. Είναι μονόδρομος για τη νέα ηγεσία του ΜΤΣ, η εξυγίανση που έχει γίνει μέχρι σήμερα να οδηγήσει στην επιβίωση του ταμείου, προκειμένου να δίνει μέρισμα και στις μελλοντικές γενεές.
Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διαφάνεια και στην ενημέρωση. Το site θα αναμορφωθεί προκειμένου όσοι χρησιμοποιούν το internet να ενημερώνονται άμεσα, ενώ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των παλαιών ΒΟΕΑ θα αποκατασταθεί σταδιακά και η τηλεφωνική επικοινωνία. Υπόψη ότι απαιτήθηκε τεράστια προσπάθεια και η βοήθεια του ΓΕΣ, προκειμένου να βρεθούν, ελεγχθούν και διορθωθούν οι 12,5 χιλιάδες και πλέον φάκελοι των δικαιούμενων τέκνων ΒΟΕΑ.
Τα έσοδα δεν μπορούν να καλύψουν το ίδιο ποσό μερίσματος που δίδεται αυτή τη στιγμή.  Τα αίτια του παρελθόντος γνωστά και περιμένουμε το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας για απόδοση ευθυνών. Τα σημερινά αίτια που ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση οφείλονται κυρίως στην υποχρέωση της σταδιακής αποπληρωμής του δανείου 159 εκατ ευρώ, την υποχρέωση για δημιουργία αποθεματικού και την αλματώδη αύξηση των μερισματούχων (αποστράτων) με ταυτόχρονη μείωση των μετόχων (εν ενεργεία). Το μήνα Σεπτέμβριο, αφού καταγραφούν και εξετασθούν με λεπτομέρεια όλα τα οικονομικά δεδομένα και εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ενεργειών άμεσης αύξησης των εσόδων με νομοθετήματα που ήδη προωθούνται προς ψήφιση, θα αποφασισθεί αν θα υπάρξει και νέα μείωση του μερίσματος του ΜΤΣ. Θα εξετασθεί επίσης η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Το ίδιο προφανώς θα ισχύσει και για το ΕΚΟΕΜΣ, αφού τα προβλήματα είναι κοινά. Το ύψος του μερίσματος του ΜΤΣ στις 5 Αυγούστου (μηνός Ιουλίου) και στις 5 Σεπτεμβρίου (μηνός Αυγούστου) θα είναι το ίδιο με τους προηγούμενους μήνες. Το ύψος του βοηθήματος ΕΚΟΕΜΣ στις 5 Αυγούστου (μηνός Ιουλίου) και στις 5 Σεπτεμβρίου (μηνός Αυγούστου) θα είναι μειωμένο κατά το ποσοστό της ΗΔΙΚΑ (5 ή 10 ή 15%).
Ζητήθηκε από αρμόδιους φορείς (Γενικό Επιτελείο Στρατού, Ελληνική Αστυνομία, Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, κλπ) να συμβάλουν με ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του ΜΤΣ.
Για το επίκαιρο θέμα της τυχόν ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας (ΜΤΣ, ΜΤΝ και ΜΤΑ) λέχθηκαν σχεδόν τα ίδια με αυτά που συζητήθηκαν την προηγουμένη με τον ΥΦΕΘΑ κ. Αθανάσιο Δαβάκη.


Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΕΑΑΣ, υποστήριξε ότι:
(1) Η προνομιακή σχέση της ΓΕΝΙΚΗΣ τράπεζας με το ΜΤΣ, είχε νόημα στο παρελθόν που το ΜΤΣ ήταν μεγαλομέτοχος της τράπεζας. Τώρα θα πρέπει να γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός προκειμένου να επιλεγεί τράπεζα ή τράπεζες, που θα εκδώσουν κάρτες για όλα τα στελέχη με τον όρο μικρό ποσοστό από τις αγορές να κατευθύνεται στο ταμείο για αύξηση εσόδων.
(2) Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ τράπεζα καθυστερεί αδικαιολογήτως να καταθέτει τα ΒΟΕΑ στους δικαιούμενους. Από εξέταση του θέματος διαπιστώθηκε στην πράξη ότι όντως η ΑΓΡΟΤΙΚΗ τράπεζα ενώ έχει πάρει εντολή κατάθεσης των ΒΟΕΑ την 12η Ιουλίου 2013 μέχρι και την 30η Ιουλίου δεν το είχε πράξει. Ο κ. πρόεδρος έδωσε εντολή να βρεθεί αρμόδιο διευθυντικό στέλεχος της ΠΕΙΡΑΙΩΣ τράπεζας (εκεί ανήκει πλέον η ΑΓΡΟΤΙΚΗ) προκειμένου να επιληφθεί ο ίδιος του θέματος. Το θέμα διευθετήθηκε.
(3) Απαιτείται ενημέρωση από την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ αν και ποια τέκνα μετοχομερισματούχων του ΜΤΣ έχουν προσληφθεί στην τράπεζα σύμφωνα με σχετική συμφωνία. Αναμένεται απάντηση από την τράπεζα σε έγγραφη ενέργεια του ΜΤΣ.

Τέλος ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΕΑΑΣ προσκάλεσε τον πρόεδρο του ΜΤΣ όπως επισκεφθεί την πόλη της Λάρισας προκειμένου να είναι ο κύριος ομιλητής σε ημερίδα με θέμα το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Στην ημερίδα θα μπορούσαν να προσκληθούν να συμμετάσχουν εν ενεργεία και απόστρατοι συνάδελφοι από τους όμορους νομούς. Ο πρόεδρος του ΜΤΣ συμφώνησε και απομένει να καθορισθεί η ακριβής ημερομηνία που δε μπορεί να είναι πριν από τις 20 Σεπτεμβρίου 2013.

του Απόστολου Παπαπαρίση


Παλαιότερες σχετικές αναρτήσεις:

30 Ιουλ 2013: Συνάντηση Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Λάρισας της ΕΑΑΣ

7 Ιουλ 2013: 50% περαιτέρω μείωση του μερίσματος του ΜΤΣ απαιτείται σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο Υπτγο (Ο) ε.α. Σωτηρόπουλο Χαράλαμπο

24 Μαίου 2013: Άμεση ενέργεια από την ΕΑΑΣ προς το ΜΤΣ για το θέμα των Χορηγιών της Τράπεζας Πειραιώς 

18 Μαίου 2013: Αναζητείται διαφάνεια για τις προσλήψεις στην Τράπεζα Πειραιώς

2 σχόλια:

Thanasis είπε...

Αγαπητέ Απόστολε, γράψεις στο παραπάνω αλλά και σε σχόλιο σου, ότι το μέρισμα του ΜΤΣ είναι (θα είναι) το ίδιο με τους προηγούμενους μήνες…! ?
Εγώ για το προηγούμενο τρίμηνο πήρα μέρισμα ΜΤΣ €204,77 και για τον μήνα Ιούλιο (5 Αυγ) € 59.13.
Όμως 59,13 Χ 3=177,39 κι αν μου έχουν αφήσει ακόμα μυαλό στο κεφάλι…204,77-177,39 υπάρχει μία διαφορά €27.38 δηλαδή περίπου €10 /μήνα, μείωση στο μέρισμα του ΜΤΣ….
Που κάνω λάθος….
Ευχαριστώ

Apostolos είπε...

Θανάση, δυστυχώς δε μπορώ να σου απαντήσω. Κι εγώ έπρεπε να πάρω 38,46 και πήρα 35,53. Γνωρίζω μόνο ότι ΗΔΙΚΑ το ΜΤΣ άρχισε να κρατάει από Φεβ 2013. Ίσως να είναι ο μήνας Ιαν που λείπει. Θα κάνω ερώτηση.