---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΌΧΙ πειραματισμούς και ψηφοθηρία πάλι με το ΒΟΕΑ

Στο site onalert είδα την ανάρτηση «Βοήθημα στα παιδιά στρατιωτικών στα 18 "χωρίς προϋποθέσεις" - Οδηγία Γενημματά Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι βοήθημα αλλά δικά μας χρήματα που μας παρακρατά η υπηρεσία (Μετοχικά Ταμεία) μέχρι το παιδί μας να γίνει 25 ετών, είτε είμαστε εν ενεργεία, είτε απόστρατοι, λειτουργώντας ως τράπεζα αποταμίευσης. Επί της ουσίας τώρα, επειδή το ΒΟΕΑ είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά στα παιδιά μας, πρέπει να αντιμετωπισθεί με την πρέπουσα προσοχή - σεβασμό και προς τις επόμενες γενεές. Μόλις φέτος το ΜΤΣ μετά από συντονισμένες ενέργειες, τριών περίπου ετών, της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ, κατάφερε να το αποδώσει σε 12.5000 χιλιάδες παιδιά που είχαν κάνει αίτηση από τον Οκτώβριο του 2008 έως και το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ λόγω του παραπάνω συνεχίζεται πλέον ομαλά να δίδεται σε όσα παιδιά συμπληρώνουν τα 25 έτη με μια μικρή καθυστέρηση και μειωμένο κατά 25% ενώ το μερίδιο του μερίσματος μειώθηκε κατά 48,81%. Εξαιρέσεις γίνονται σε όσα παιδιά είναι ΑΜΕΑ ή έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω.
 
Αμέσως έγραψα το εξής σχόλιο, πριν να είναι αργά: «Φτου κι απ' την αρχή με τους μαθητευόμενους μάγους!!! Ποιος συμβουλεύει την ΑΝΥΕΘΑ; Που θα βρεθούν τα χρήματα; Τρόμαξε το ΜΤΣ να φέρει σε μια ρότα το θέμα των ΒΟΕΑ και αρχίσαμε πάλι ψηφοθηρικές βλακείες;». Δυστυχώς και χωρίς να έχουν γνώση του θέματος, ορισμένοι συνάδελφοι έτρεξαν να πάρουν θέση υπέρ αυτής της πρότασης. Μάλιστα μία συνάδελφος έχοντας εκ των έσω πληροφόρηση έγραψε περίπου (το περίπου γιατί λίγο μετά την απάντηση μου αντιλαμβανόμενη το λάθος της, που προέκυπτε από τα δικά της στοιχεία, απλώς έσβησε το σχόλιο της και μαζί με αυτό και το δικό μου) τα εξής: «Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται στο ΜΤΣ 22 εκατ ευρώ από εισφορές για το ΒΟΕΑ, ενώ από Ιανουάριο έως Ιούνιο 2013 υπήρξαν μόλις 691 αιτήσεις παιδιών, που συμπλήρωσαν τα 25 έτη. Θα μπορούσαν λοιπόν να ικανοποιηθούν 1.000 έως 2.000 αιτήσεις. Αρκεί βέβαια να μην τα πάρουν και τα μοιράσουν μέρισμα.» Η απάντηση μου, την οποία είχα φροντίσει να σώσω όπως κάνω σχεδόν πάντα, είχε ως εξής: «Κυρία ......, συμφωνώ με την τελευταία πρόταση με την προσθήκη ότι τα χρήματα σύμφωνα με το πόρισμα δόθηκαν και για αγορά μετοχών και για δάνεια που δεν επιστράφηκαν ποτέ κλπ, κλπ. Περιμένουμε να δούμε τι "ψάρια" θα πιάσει ο εισαγγελέας. Υπόψη ότι ακόμα η υπόσχεση για ξεχωριστό λογαριασμό ΒΟΕΑ (με νόμο) που καταργήθηκε το 2001 δεν έχει υλοποιηθεί. Επίσης αν υποθέσουμε ότι τα στοιχεία που παραθέτετε αφού είστε σύζυγος του κ. ......., είναι σωστά, θα πρέπει να υπολογίσετε το εξής: Αν οι αιτήσεις σε ένα εξάμηνο είναι 691 παιδιά και αφορά μόνον τα παιδιά άνω των 25 ετών, μπορείτε να φανταστείτε πόσα θα είναι από την ηλικία των 18 μέχρι και 25 ετών; Θα σας πω εγώ. 691 Χ 2 Χ 7 = 9.674 παιδιά. Αν βάλουμε ως μέσο όρο 12.000 ευρώ ανά παιδί έχουμε. 9.674 Χ 12.000 = 116.088.000 ευρώ. Για να μαζευτούν αυτά τα χρήματα θα πρέπει να περάσουν 116 / 22 = Χ 5,27 χρόνια. Βλέπετε λοιπόν γιατί απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή όταν κάνουμε προτάσεις σε τόσο σοβαρά θέματα;» Όσοι είχατε την αντοχή να διαβάσετε το παρόν θα καταλάβετε ότι το πρώτο μου σχόλιο ήταν και έγκαιρο και ορθό και ότι οι σύμβουλοι της κ. ΑΝΥΕΘΑ θα έπρεπε να μην εισηγούνται στην κ. ΑΝΥΕΘΑ, ανεδαφικές ενέργειες αλλά να φροντίσουν, ώστε:
α. Οι εισφορές των συναδέλφων που κατατίθενται στον ξεχωριστό λογαριασμό να μην χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, όπως στο παρελθόν. Είναι ιερά, ανήκουν στα παιδιά μας.
β. Ο ξεχωριστός λογαριασμός να γίνει με νόμο όπως ίσχυε μέχρι το 2001 (τουλάχιστον για το ΜΤΣ) οπότε και καταργήθηκε με αποτέλεσμα τα χρήματα του ΒΟΕΑ να κατευθυνθούν σε αγορά μετοχών, σε μερίσματα, σε χορήγηση δανείων κλπ.
γ. Να γίνει προσπάθεια προκειμένου ο υπολογισμός του ΒΟΕΑ να μην είναι απολύτως συνυφασμένος με την τιμή μεριδίου του μερίσματος, όπως πολύ σωστά πάρθηκε η πρόσφατη απόφαση για μείωση 25% και όχι 48,81%, όπως προέβλεπε ο υπολογισμός του ΒΟΕΑ.
Αποστόλης Παπαπαρίσης 

Το επίμαχο έγγραφο της ΑΝΥΕΘΑ που μας έδωσε ο πρόεδρος των αποφοίτων της ΣΣΑΣ
 





3 σχόλια:

Κωνσταντίνος είπε...

Πολύ σωστά Απόστολε. Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει νέες στρατιές δικαιούχων, που δεν θα μπορούν να ικανοποιηθούν και θα διαταράξει τις λεπτές και εύθραυστες ισσοροπίες του ταμείου σε δύσκολες εποχές. Στο τέλος δε η συσσώρευση θα είναι τόσο μεγάλη, που οι δικαιούχοι θα παίρνουν τα χρήματα όχι στα 25 τους αλλά πολύ αργότερα.
Ένας κακοπροαίρετος θα σκεφτόταν μήπως αυτοί είναι οι στόχοι...

Billy είπε...

Βρε παιδιά η κοπέλα είπε να το εξετάσουμε το θέμα! Οπως θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το θέμα του διορισμού όλων των Ελλήνων στο δημόσιο και τον κατώτερο μισθό να τον ανεβάσουμε στα 2 χιλιάρικα. Απλή εξέταση ζητάει το κορίτσι.

Apostolos είπε...

Κώστα συμφωνώ. Αν εφαρμοστεί θα έχουμε νέες στρατιές δικαιούχων!!!