---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η κατάληψη των Αθηνών από τους Γερμανούς


«Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι… 
Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών. 
Έλληνες! Ψηλά τις καρδιές!»
Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, εκφωνητής του ραδιοφωνικού Σταθμού των Αθηνών.
Η έπαρση της σβάστικας
Την 08:45 το πρωί της 27 Απριλίου του 1941, την Κυριακή του Θωμά, δύο γερμανοί αξιωματικοί  της 6ης Ορεινής Μεραρχίας, ύψωσαν την γερμανική σημαία στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως. Στην πόλη η κίνηση ήταν ελάχιστη και επικρατούσε μια παράξενη σιωπή. Η μακρά νύχτα της κατοχής άρχιζε. Διήρκησε 1.625 ημέρες, στο διάστημα των οποίων οι Έλληνες υπέμειναν το απάνθρωπο πρόσωπο της νέας εποχής που επαγγέλλονταν  ο Χίτλερ. Το επεισόδιο του Δεκανέα Κουκκίδη Κωνσταντίνου, ο οποίος τυλίχθηκε την ελληνική σημαία και κρημνίσθηκε από τα τείχη της Ακροπόλεως αποτελεί αντικείμενο έρευνας, όσον αφορά την αυθεντικότητα του. Λίγο μετά οι Γερμανοί ύψωσαν και την Ελληνική σημαία σαν μια χειρονομία καλής θελήσεως εκ μέρους τους.
Η παράδοση της πόλεως
Την 10:15 στο καφενείο «ΛΟΥΞ» στην γωνία των οδών Φειδιππίδου και Κηφισίας, υπογράφηκε το πρωτόκολλο
παράδοσης της πόλεως των Αθηνών. Εκ μέρους των Ελλήνων το υπέγραψαν, ο Στρατιωτικός Διοικητής Αττικοβοιωτίας υποστράτηγος Χρήστος  Καβράκος, ο Νομάρχης αντιναύαρχος Κ. Πεζόπουλος, οι Δήμαρχοι Αθηνών και Πειραιώς Αμβρόσιος Πλυτάς και Μιχάλης Μανούσος.   Ο γερμανός Αντισυνταγματάρχης Φον Σέυμπεν της 6ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας το παρέλαβε ως εκπρόσωπος του Γερμανικού Στρατού. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο: «Αι πόλεις των Αθηνών και του Πειραιώς και ανοχύρωτοι είναι και ουδεμία  προτίθενται να αναπτύξουν αντίστασιν εις την κατοχήν». Ο Σέυμπεν διαχυτικός και ευγενής είπε : «Κύριοι εξ ονόματος του Φύρερ σας δηλώνω ότι ερχόμαστε ως φίλοι και όχι ως εχθροί, όλες οι εξουσίες της πόλεως ανατίθενται στον Δήμαρχο Αθηναίων Αμβρόσιο Πλυτά». Την ίδια ώρα η Πηνελόπη Δέλτα έθετε τέρμα στην ζωή της στην Κηφισιά.
Η τελευταία εκπομπή
Ο Δημήτριος Σβολόπουλος, διευθυντής του υπουργείου τύπου, είχε οργανώσει την τελευταία εκπομπή λίγο πριν την κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού από τους Γερμανούς. Ο εκφωνητής Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, με την πάλλουσα από συγκίνηση φωνή του, εμψύχωνε τους σαστισμένους συμπατριώτες μας, με συνθήματα και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Την 12:30, η φωνή του κατακτητή ακούσθηκε για πρώτη φορά από τον σταθμό των Αθηνών : «Άχτουγκ !, Άχτουγκ !(προσοχή)». Ακολούθησαν τρία υπόκωφα χτυπήματα σε χάλκινο τύμπανο και η φωνή ενός άγνωστου εκφωνητή να μεταδίδει στα γερμανικά τις πρώτες ανακοινώσεις της Βέρμαχτ.
Η τριπλή κατοχή
Με την παράδοση των Αθηνών, άρχισε η δοκιμασία της τριπλής κατοχής της πατρίδος μας, η οποία διήρκησε 3,5 χρόνια. Δυστυχώς έλειψε η ηγετική φυσιογνωμία η οποία έπρεπε να παραμείνει στην Ελλάδα  μαζί με τον δοκιμαζόμενο λαό. Να  απαλύνει τον πόνο του, να κρατήσει την ελπίδα του, να δυναμώσει την θέληση του, μα πάνω από όλα να διατηρήσει την ενότητα του μέχρι την απελευθέρωση. Η περίοδος αυτή, με κύριο χαρακτηριστικό την εθνική αντίσταση εναντίον των κατακτητών, καθόρισε την θέση της Ελλάδος  στο μεταπολεμικό συσχετισμό δυνάμεων. Τα βιώματα της κατοχής έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα μας  και εξακολουθούν να επηρεάζουν την συμπεριφορά μας 70 χρόνια μετά.
Αντιστράτηγος εα Ιωάννης Κρασσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: