---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Διπλή γιορτή για το 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως παρουσία του Δκτου της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ {πλήρες φωτορεπορτάζ}

     Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013, το 303 ΠΕΒ γιόρτασε δύο γεγονότα. Τον προστάτη του Εργοστασίου τον Άγιο Νικόλαο στο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εμπρός από το Διοικητήριο του και τα πεντηκοστά όγδοα γενέθλια του, αφού συμπλήρωσε από τη συγκρότηση του 58 χρόνια συνεχούς και παραγωγικής λειτουργίας. Το εργοστάσιο τίμησαν με την παρουσία τους ο Δκτης της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ Αντγος κ. Μανωλάς Χρίστος (πρώτη φορά που Δκτης ΣΤΡΑΤΙΑΣ την ημέρα αυτή βρέθηκε στο Εργοστάσιο), ο Β'ΒΕ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ Ταξχος κ. Ασμίνης Γεώργιος, ο Δκτης της Διοίκησης των Στρατιωτικών Εργοστασίων της ΑΣΔΥΣ Ταξχος κ. Λεράκης Κων-νος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι παλαιοί Δκτες του Εργοστασίου Υπτγος ε.α. Ντζιαχρήστος Δημήτιος, Υπτγος ε.α. Τζιαμούρας Βασίλειος, Ταξχος ε.α. Ρόμπολας Σωτήριος, ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Λάρισας Σχης ε.α. Παπαπαρίσης Απόστολος, ο πρόεδρος του ΣΑΑΤΧΣ Λάρισας Ανχης ε.α. Καραβίδας Θεοδόσιος, απόστρατοι του ΤΧ Σώματος και συνταξιούχοι μόνιμοι υπάλληλοι που υπηρέτησαν στο παρελθόν στο 303 ΠΕΒ και φυσικά το Στρατιωτικό, πολιτικό προσωπικό και οι μαθητευόμενοι από τον ΟΑΕΔ του 303 ΠΕΒ. 
     Ακολουθεί η Ημερήσια Διαταγή του Διοικητού του Εργοστασίου του Σχη (ΤΧ)  Ζώη Σπυρίδωνα.
Κύριε Διοικητά της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ,
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Εργοστάσιο  η παρουσία σας στην τελετή εορτασμού του προστάτη του Εργοστασίου, Αγίου Νικολάου, καθώς επίσης και του εορτασμού της γενέθλιας ημέρας του, καθόσον αδιάλειπτα και παραγωγικά συμπλήρωσε 58 έτη λειτουργίας από τη συγκρότησή του.
Ο Άγιος Νικόλαος (250 – 330 μχ.), προστάτης των ναυτικών, αποτελεί εξέχουσα θρησκευτική προσωπικότητα της εκκλησίας του Χριστού μας. Η μορφή του...
παραπέμπει σε υπόδειγμα πραότητας και εγκράτειας, σε μαχητή υπέρ της χριστιανικής πίστεως τόσο κατά την περίοδο των διωγμών και της Α’ Οικουμενικής Συνόδου όσο και κατά τον υπόλοιπο βίο του, σε μέγα ελεήμονα φιλάνθρωπο με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και σε πιστό θεματοφύλακα της αγάπης και δικαιοσύνης που δίδαξε ο Θεός. Τα πολλά θαύματά του προ και μετά της «κοίμησής» του, ακόμα και αυτό της επί 58 έτη λειτουργίας του Εργοστασίου χωρίς σοβαρά εργατικά ατυχήματα, κάνουν το προσωπικό του 303 ΠΕΒ να αισθάνεται ασφαλές κάτω από τα φτερά της προστασίας του και να νιώθει καθημερινά την ανάγκη να τον τιμά.
Παράλληλα με την εορτή του μεγάλου μας Αγίου, η σημερινή ημέρα επαναφέρει στη μνήμη μας την 3η Αυγούστου του 1955, ημέρα ορόσημο, κατά την οποία ιδρύθηκε το Εργοστάσιο με την Φ.418.4/32/431014 διαταγή του ΓΕΣ και στεγάσθηκε στο τότε Δ’ Στρδο και τώρα Στρδο «Σχη (ΠΖ) Γ. ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ», καταλαμβάνοντας τον χώρο του 314 Συνεργείου Περιοχής και ενσωματώνοντας το υλικό και το προσωπικό του.
Επιχειρώντας μια ιστορική αναδρομή μπορούμε να πούμε ότι η απόφαση του ΓΕΣ για την ίδρυση του Εργοστασίου βασίστηκε στο διαμορφούμενο επιχειρησιακό περιβάλλον της εποχής, σύμφωνα με το οποίο, η νέα διάταξη του Ελληνικού Στρατού που εφαρμόσθηκε πριν το έτος 1955 επέβαλε την προώθηση των επισκευών βάσεως βορειότερα, προκειμένου να περιοριστούν οι μεταφορές αφ’ ενός και ο χρόνος αξιοποίησης αφ’ ετέρου.
Η αρχική οργάνωση του Εργοστασίου ήταν χωρισμένη σε τρεις Διευθύνσεις: (1) Στη Δνση Α στην οποία υπαγόντουσαν τα παραγωγικά συνεργεία, (2) Στη Δνση Β που ήταν το προσωπικό και (3) Στη Δνση Γ που ήταν οι Διαχειρίσεις.
Από τότε, το Εργοστάσιο μέσα στην πορεία των χρόνων υπέστη αρκετές αναβαθμίσεις με προσθήκες νέων εγκαταστάσεων και ενίσχυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό προκειμένου να υποστηρίζει τα νέα υλικά που εισέρχονταν στο Στράτευμα και να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες. Σήμερα η οργάνωση του Εργοστασίου, που είναι Μονάδα ισότιμη με συγκρότημα και υπάγεται Διοικητικά στην ΑΣΔΥΣ/ΔΙΣΕ, περιλαμβάνει:
· Τη Διοίκηση
· Το Επιτελείο
· Τη Διοίκηση Παραγωγικών Τμημάτων (ΔΠΤ) [στην οποία υπάγονται όλα τα παραγωγικά Συνεργεία]
· Τη Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας (ΔΔΜ) που υποστηρίζει το Εργοστάσιο από απόψεως ΔΜ και είναι ανεξάρτητη διοικητικά και οικονομικά Μονάδα.
· Τη Διεύθυνση Επιθεωρήσεως και Ποιοτικού Ελέγχου που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο ποιότητας των πάσης φύσεως υλικών.
· Τη Διεύθυνση Μελετών και Ερευνών (ΔΜΕ) που έχει την ευθύνη των Μελετών.
Το πολυδιάστατο έργο του Εργοστασίου περιλαμβάνει σήμερα τη συντήρηση 3ου κλιμακίου του πάσης φύσεως τεχνικού υλικού των Μονάδων που εδρεύουν στο Διοικητικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας και τους νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, τη συντήρηση 4ου και 5ου κλιμακίου ΤΘ οχημάτων, οχημάτων άνω των 2 ½ τον,  οπλισμού – πυροβόλων, μικρών – μεγάλων συγκροτημάτων και Η/Ζ και την κατασκευή συσσωρευτών και διαφόρων ανταλλακτικών. Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι δύναται να ανακατασκευάσει, σε ετήσια βάση,  315 οχήματα μη μάχης, 10 οχήματα μάχης, 80 κινητήρες, 100 μεγάλα συγκροτήματα, 18.000 συσσωρευτές, 2100 όπλα, 22 πυροβόλα και 25 Η/Ζ.
Φέτος  συμπληρώθηκαν 58 χρόνια συνεχούς και γόνιμης λειτουργίας του Εργοστασίου. Από τότε και μέχρι σήμερα το Εργοστάσιο λειτουργεί με επιτυχία στην παρούσα θέση αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα της πόλης της Λάρισας. Προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει υψηλής ποιότητας εργασιών συντήρησης –επισκευής των υλικών του Στρατού.
Το Εργοστάσιο καθ’ όλο το διάστημα λειτουργίας του με πληθώρα (σημαντικών) γεγονότων και αλλαγών ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις της κάθε ιστορικής περιόδου χάρις στις προσπάθειες των εκάστοτε διατελεσάντων Διοικητών, των Αξκών  του Στρατιωτικού και του Πολιτικού προσωπικού που αγόγγυστα, με υπεράνθρωπες πολλές φορές θυσίες μη φειδώμενοι κόπου και χρόνου προσέφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Εργοστάσιο.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ιστορικές μεταβολές που συνέβησαν ανά τον κόσμο, τους υφιστάμενους τοπικούς παράγοντες για την ασφάλεια , ειδικά στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, το διεθνές περιβάλλον αλλά κυρίως την συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία επιβάλλεται η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του Εργοστασίου για να μπορέσει να ανταπεξέλθει  στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών.
Με την ευκαιρία της σημερινής διπλής εορτής του Εργοστασίου σας προσκαλώ:
· Να αντλήσουμε πίστη και δύναμη από τον προστάτη του Στρατού μας Άγιο Γεώργιο και τον προστάτη του Στρατοπέδου μας Άγιο Νικόλαο.
· Να συνεχίσουμε με το ίδιο υψηλό φρόνημα και υπευθυνότητα την προσπάθεια για συνεχή βελτίωση του Εργοστασίου συνεισφέροντας στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των Μονάδων μας.
· Να παραμείνουμε ενωμένοι και δυνατοί σαν μία γροθιά, ώστε να είμαστε πάντοτε ισχυροί και έτοιμοι να υπερασπιστούμε την Πατρίδα.
Στρέφουμε ευλαβικά τη σκέψη μας προς τους ηρωικούς νεκρούς μας και τους διαβεβαιώνουμε, ότι με τη βοήθεια του προστάτη μας Αγίου Νικολάου, η θυσία τους θα μας φωτίζει και θα μας κατευθύνει στο δρόμο του καθήκοντος απέναντι στην Πατρίδα.  
Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα τη δύσκολη αυτή περίοδο που διέρχεται η πατρίδα μας το Εργοστάσιο καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε με το ελάχιστο κόστος να παρέχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, να συνεχίζει να εκτελεί την αποστολή του και να φανεί αντάξιο των προσδοκιών της Πατρίδας εκπληρώνοντας στο ακέραιο το χρέος του.
Σχης (ΤΧ) Σπυρίδων Ζώης
Διοικητής 303 ΠΕΒ

Ακολουθούν περισσότερες φωτογραφίες  (κλικ για μεγέθυνση)

 
 Ο Στρατιωτικός Ιερέας Πατήρ Δημήτριος Τζιαχρής με τους Ιεροψάλτες του
 Αριστερά και δεξιά του προέδρου των Μ.Υ. του 303 ΠΕΒ κ. Νικολάου Μπέη, οι εκπρόσωποι του Δήμου Λαρισαίαων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Αριστερά και δεξιά του προέδρου της ΕΑΑΣ Λάρισας Σχη ε.α. Απόστολου Παπαπαρίση, οι παλαιοί Δκτες του 303 ΠΕΒ Υπτγος ε.α. Βασίλειος Τζιαμούρας και Ταξχος ε.α. Σωτήριος Ρόμπολας. Ο Υπτγος ε.α. Ντζιαχρήστος Δημήτριος (παλαιός Δκτης) και ο πρόεδρος του ΣΑΑΤΧΣ Λάρισας Ανχης ε.α. Θεοδόσιος Καραβίδας που ήταν επίσης παρόντες δυστυχώς δε φαίνονται στη φωτογραφία
 Μέρος του Στρατιωτικού Προσωπικού του 303 ΠΕΒ
 Το Άγημα Αποδόσεως Τιμών του 303 ΠΕΒ
Μέρος του Πολιτικού Προσωπικού του 303 ΠΕΒ
Μέρος των Μαθητευομένων του 303 ΠΕΒ 

 
 
 
 
 
 




 


 
 

 

 Φωτογραφίες από άλλη φωτογραφική μηχανή

Δεν υπάρχουν σχόλια: