---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Φώφης Γεννηματά στο ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM» και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ καλημέρα σας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι ακριβώς η τελική λύση που δίνετε στο θέμα των Ελληνικών Αμυντικών συστημάτων;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η τελική λύση κύριε Χατζηνικολάου είναι ότι προχωράμε σε αναδιάρθρωση με την εταιρεία σε λειτουργία, κρατάμε τρία εργοστάσια τα οποία είναι βασικά και συμπληρωματικά σε λειτουργία, 500 εργαζόμενους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 500 από τους πόσους συνολικά;...

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Από τους 818, αυτοί που θα αποχωρήσουν, θα αποχωρήσουν με ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου το οποίο βέβαια δεν είναι πάρα πολύ φιλόδοξο και δε συγκρίνεται με προγράμματα του παρελθόντος αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε καθόλου εικόνα να μας δώσετε για αυτό, πώς θα είναι;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι αυτή τη στιγμή δε θα μπορέσω γιατί πρέπει να γίνει εξατομικευμένος σχεδιασμός, θα ήθελα να το αποφύγω αυτή την ώρα. Αυτό που έχει όμως σημασία είναι να καταλάβουμε ότι μέσα από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και επιμονή, από το Αύγουστο μέχρι σήμερα, και συλλογική προσπάθεια καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία που δείχνει, κύριε Χατζηνικολάου, ότι υπάρχουν περιθώρια για διαφορετικές πολιτικές. Πολιτικές που μπορούν να εξασφαλίσουν μια δεύτερη ευκαιρία και σε επιχειρήσεις όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και στους εργαζόμενους και τελικά στην ίδια τη χώρα. Νομίζω ότι κερδίσαμε μια πολύ σημαντική μάχη, μια πολύ δύσκολη μάχη, έχουμε όμως μπροστά μας ένα δύσκολο δρόμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με 318 θύματα όμως, να μην το ξεχνάμε αυτό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως, βεβαίως και γι’ αυτό είμαι πάρα πολύ προσεκτική σε αυτά που λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το επισημαίνω γιατί πολύ συχνά μιλούμε για ανθρώπους που είναι με ώριμα εργασιακά δικαιώματα και δυσκολεύονται πολύ να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ακριβώς γι’ αυτό προσπαθήσαμε με τις λίγες δυνάμεις που έχουμε να εξασφαλίσουμε αυτό το πρόγραμμα και έγινε αποδεκτό ακριβώς γιατί πρέπει να πετύχει η εταιρεία πολύ συγκεκριμένους και δύσκολους οικονομικούς στόχους μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα σε 12 μήνες.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μέσα σε 12μήνες. Εμείς είχαμε ζητήσει 24, πήγαμε στους 18, συμβιβαστήκαμε με τους 12 αλλά παρόλα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι είναι οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Οι στόχοι είναι συγκεκριμένα συμβόλαια εξαγωγικά αλλά και παραγγελίες του Ελληνικού Στρατού που θα επιβεβαιώνουν αυτό που εμείς έχουμε πει σε όλα τα χαρτιά και σε όλες τις συζητήσεις, ότι δηλαδή η εταιρεία είναι βιώσιμη χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει από εδώ και πέρα ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης. Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, θέλω να το ξεκαθαρίσω γιατί άκουσα και διάφορα σχόλια. Δε θα επιβαρυνθεί από εδώ και πέρα ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης για να διατηρηθεί αυτή η εταιρεία εν ζωή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω επίσης αν υπάρχουν συμβόλαια ήδη τα οποία παραμένουν ανεκτέλεστα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούω μια έντονη τέτοια φημολογία ότι υπάρχουν μεγάλα συμβόλαια τα οποία θα μπορούσαν τώρα να τεθούν σε εφαρμογή.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ακούστε, υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια ανεκτέλεστα γιατί η εταιρεία τους προηγούμενους μήνες ήταν σε επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι και παραμένουν για 7 και παραπάνω μήνες. Καταφέραμε κύριε Χατζηνικολάου από το Σεπτέμβριο να έρθουμε σε συνεννόηση, νομίζω ότι έχουμε χτίσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους οι οποίοι επέστρεψαν και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό, γιατί, ενώ παίρνουν μόνο έναντι από τα οφειλόμενα, όλες οι γραμμές παραγωγής των εργοστασίων λειτουργούν. Και έτσι έχουμε καταφέρει να την κρατήσουμε ζωντανή ενώ δεν μπορούμε να τη χρηματοδοτήσουμε γιατί έχουμε περιορισμούς από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Η εταιρεία όπως ίσως γνωρίζετε ελέγχεται και για 1 δις παράνομες κρατικές ενισχύσεις, άρα δεν μπορούμε να της δώσουμε ούτε ένα ευρώ μέχρι να προχωρήσει η διάσπαση και να δημιουργηθεί η νέα στρατιωτική εταιρεία η ΕΑΣ 2 όπως θα λέγεται. Επομένως έχουμε 40 εκατομμύρια ανεκτέλεστα συμβόλαια τα οποία έχουν ξεκινήσει τώρα και δουλεύονται και καταφέραμε με τη διοίκηση η οποία δούλεψε πάρα πολύ σκληρά τους τελευταίους μήνες να κλείσουμε μέσα σε αυτό το διάστημα με αυτό το κλίμα 3 εξαγωγικά συμβόλαια, το ένα με πολύ μεγάλη αμερικάνικη εταιρεία που δείχνει αν θέλετε την ποιότητα και την τεχνογνωσία αυτής της εταιρείας. Γιατί δε σε παίρνει συμπαραγωγό η μεγαλύτερη αμερικάνικη εταιρεία αν δεν έχεις αξία. Όλα αυτά βάρυναν, πιστεύω, στη συζήτηση και έδειξαν ότι είναι μια εταιρεία με δυνατότητες, με πολλά λάθη στο παρελθόν, όμως με δυνατότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ αυτό ετοιμαζόμουν να πάω. Στο τι έφταιξε και έφτασε η εταιρεία ως εδώ και θέλω να τοποθετηθείτε επ’ αυτού;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κύριε Χατζηνικολάου, δεν έχω κάνει ενδελεχή έλεγχο, αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την άποψή σας θέλω, δε θέλω διευθύνσεις και ονόματα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα σας πω. Πιστεύω ότι υπήρχε μια απίστευτη εσωστρέφεια και αδράνεια όλα τα προηγούμενα χρόνια ακριβώς επειδή ήταν πολύ σημαντική για τις ανάγκες εφοδιασμού των ενόπλων δυνάμεων, οι εκάστοτε υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών που εποπτεύουν την εταιρεία έδιναν αφειδώς όλα τα χρήματα που χρειαζόταν για να μπορέσει να λειτουργήσει, δεν υπήρχε κατεύθυνση εξαγωγικών δραστηριοτήτων και συμβολαίων, επαναπαύονταν στα χρήματα που υπήρχαν, υπήρχαν υψηλοί μισθοί στο παρελθόν, γιατί θέλω να επισημάνω ότι τώρα αυτά δεν υπάρχουν πια στην εταιρεία, μιλάμε για μέσους μισθούς της τάξεως των 1000 ευρώ. Στο παρελθόν όμως υπήρχαν και ασφαλιστήρια συμβόλαια, υπήρχαν υψηλοί μισθοί, όλα αυτά οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, θέλω να σας ρωτήσω αν οι αντιστάσεις που βρήκατε στη διαπραγμάτευση αυτή ήταν μόνο από την Τρόικα ή και μέσα από την κυβέρνηση. Και θέλω επίσης μια ειλικρινή απάντηση γιατί έχω καλό ρεπορτάζ, αν δεν τα πείτε εσείς θα τα πω εγώ όταν κλείσουμε το τηλέφωνο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αντιστάσεις βρήκα πολύ σκληρές από την Τρόικα, διαφορετικές απόψεις βεβαίως βρήκα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μην ξεχνάτε ότι τον Ιούνιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νιώθετε δικαιωμένη που επιμείνατε; Θέλω να πω ήταν πολλοί αυτοί που έλεγαν τι μας λέει τώρα η Γεννηματά; Δεν το αφήνουμε να κλείσει να τελειώνουμε αντί να μπούμε στην περιπέτεια;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τον Ιούνιο που ανέλαβα ήταν ότι αυτή η εταιρεία δεν τραβάει, δεν έχει δυνατότητες και πρέπει να μπει σε εκκαθάριση. Όταν όμως αρχίσαμε να φέρνουμε στοιχεία και να τεκμηριώνουμε αυτή την πρόταση, ειδικά ο υπουργός Οικονομικών ο κύριος Στουρνάρας στήριξε αμέσως το σχέδιό μας, το συνυπογράψαμε, από κοινού το στείλαμε και το στηρίξαμε σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και νομίζω ότι η συλλογική προσπάθεια πάντα αποδίδει καρπούς. Σε πείσμα όλων και στις Κασσάνδρες που βιάστηκαν να πουν με επίσημες ανακοινώσεις ότι ξεπουλάμε φτηνά την αμυντική βιομηχανία. Δεν έχουμε πρόθεση να την ξεπουλήσουμε, έχουμε πρόθεση να τη στηρίξουμε. Πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο σημαντική για τον εφοδιασμό του ελληνικού στρατού, άλλα είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο για την άσκηση της εθνικής αμυντικής πολιτικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Γεννηματά φαντάζομαι ότι δε χρειάζεστε τα δικά μου εύσημα για την διαπραγμάτευση που κάνατε. Σας τα έδωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το πρωί από το real fm δια του προέδρου τους και νομίζω ότι αυτά είναι πολύ πιο σημαντικά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πρέπει να σας πω ότι αυτή ήταν η πιο συγκινητική στιγμή, όταν οι εργαζόμενοι μου έστειλαν τα δικά τους μηνύματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα και συγχαρητήρια.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχουν και καλές στιγμές αλλά ελπίζω να δικαιωθούμε όλοι το Δεκέμβριο του ’14 όταν θα έχουμε πετύχει.  Να είστε καλά, γεια σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα και συγχαρητήρια. Όπως κάνουμε κριτική πρέπει να λέμε και τα θετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: