---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Απόστρατοι κάτω των 60 ετών με αίτηση τους


          Αγαπητοί συμμαθητές - συνάδελφοι, με το 1ο μνημόνιο, τα στελέχη των ΕΔ που αποστρατεύθηκαν με αίτηση τους και είναι κάτω των 60 ετών έχασαν άδικα τη 13η και τη 14η σύνταξη. Με το 2ο μνημόνιο (μεσοπρόθεσμο) υπόκεινται σε νέα μηνιαία παρακράτηση (ποινή) 6 έως 10% ανάλογα του ύψους της σύνταξης των. Τα δεδομένα όπως προσπάθησα να καταγράψω, έχουν όπως παρακάτω:
1.     Αν και κατά την άποψη μου, το ηλικιακό κριτήριο μείωσης των αποδοχών στερείται κάθε λογικής και νομιμότητας, η εφαρμογή του στο σύνολο των συνταξιούχων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα κάτω των 60 ετών είναι τελείως άδικο να εφαρμοσθεί και στους απόστρατους λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος των.
2.     Οι αιτήσεις αποστρατείας υποβλήθηκαν σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους του κράτους και οι αποστρατείες εγκρίθηκαν από την Πολιτεία.
3.     Το στέλεχος των ΕΔ ξεκινά τον επαγγελματικό του βίο στην ηλικία των 18 ετών. Το 95% των στελεχών των ΕΔ αποστρατεύεται μετά από 35 έτη υπηρεσίας ή στην ηλικία των 53 ετών. Εάν αποστρατευόμασταν στην ηλικία των 60 ετών θα εργαζόμασταν επί 42 ημερολογιακά έτη. Τα έτη αυτά αυξάνονται δραματικά αν προστεθούν επιπλέον έτη λόγω του διευρυμένου και μη αμειβόμενου ωραρίου του στρατιωτικού. Αρκετοί συμμαθητές μου αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας σε ηλικία μόλις 50 ετών.
4.     Το στέλεχος των ΕΔ που αποστρατεύθηκε με αίτηση του, σε σχέση με αυτό που αποστρατεύθηκε με πρωτοβουλία της υπηρεσίας «ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία»: (1) Αποστρατεύεται συνήθως με μικρότερο βαθμό. (2) Παίρνει μικρότερη σύνταξη. (3) Παίρνει μικρότερο εφάπαξ. (4) Πληρώνει υψηλό τίμημα αν θελήσει να πάρει μέρισμα ανωτέρου βαθμού.
5.     Η επιχειρηματολογία της ΝΔ επί του θέματος για άρση της νέας άδικης «ποινής», παρά την καλή της πρόθεση, είναι πολύ γενική και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα, αφού: (1) Δεν αφορά δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους. (2) Όσοι αποστρατεύονται για λόγους υγείας αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.
6.     Η απάντηση του ΥΠΕΘΑ φαντάζει τουλάχιστον ατυχής, αφού: (1) Οι απόστρατοι, αν και ουδέποτε ήταν μέρος του προβλήματος, δε ζήτησαν την εξαίρεση τους αλλά απαιτούν δίκαιη μεταχείριση. Σίγουρα όχι, όπως αυτή του ΜΤΣ, που εφαρμόστηκε μόνο για τα στελέχη των ΕΔ. (2) Αν το θεωρεί αντικίνητρο γιατί συμπεριλαμβάνει κι αυτούς που ήδη έχουν φύγει. Πρόκειται να ξαναγυρίσουν; (3) Σκοπίμως μιλά για την «πιασάρικη» ηλικία των 45 ετών όταν γνωρίζει (αν γνωρίζει) ότι μόνο ειδικής κατηγορίας στελέχη (ιπτάμενοι, καταδρομείς) αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία τόσο νωρίς ή ορισμένοι που είτε ήρθαν κατά λάθος στην οικογένεια των ΕΔ ή απρόβλεπτες οικογενειακές καταστάσεις τους το επέβαλαν.
           Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα η άδικη και τολμώ να ισχυριστώ εκδικητική συμπεριφορά της πολιτείας προς τα στελέχη των ΕΔ που τόλμησαν για δικούς τους λόγους (ευθιξίας, οικογενειακούς, στεγαστικούς, οικονομικούς, κλπ) να αιτηθούν την αποστρατεία τους πριν τη συμπλήρωση των 53 ετών
και προτείνω
την με κάθε νόμιμο τρόπο (μη αποκλειόμενης της δικαστικής οδού) προσπάθειας μη εφαρμογής των μέτρων αυτών (επιδόματα και μηνιαία παρακράτηση) για όλους τους απόστρατους ανεξαρτήτως ηλικίας.
Αν διαπιστωθεί ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί να ζητηθεί η εφαρμογή των μέτρων για τους απόστρατους ηλικίας κάτω των 53 ετών και όχι κάτω των 60 ετών. Εκτιμώ ότι σε αυτή την περίπτωση η απόφαση τυχόν δικαστικής μάχης συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.
Παρακαλώ όποιος συμφωνεί και επιθυμεί τη συμμετοχή του στην προσπάθεια αυτή να με ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν στέλνοντας μου τα στοιχεία (Βαθμός, Ονοματεπώνυμο, Ημερομηνία γέννησης, Τηλέφωνο, e-mail, Πόλη μόνιμης κατοικίας).
Όποιος γνωρίζει ή μπορεί να βρει δικηγόρο Αθηνών που θα δεχθεί να μας εκπροσωπήσει με ποσοστό επί του θετικού αποτελέσματος να με ενημερώσει επίσης.
Παρακαλώ για την προώθηση του παρόντος και την καθολική συμμετοχή.
Εννοείται ότι αφορά όλα τα στελέχη των ΕΔ, ανεξαρτήτου προέλευσης.
Με εκτίμηση
Αποστόλης Παπαπαρίσης
e-mail: apostolos.papaparisis@gmail.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μία σύγχυση όσον αφορά την αίτηση αποστρατείας και την αίτηση παραιτήσεως ενός στρατιωτικού. Σύμφωνα με το ν.1400)73 «Περί Καταστάσεων Αξιωματικών Ε.Δ.» (ο οποίος ισχύει και σήμερα) αναφέρει στις παραγράφους 4, 5, 9, 10 και 11 του άρθρου 34 τα εξής:

«Αίτησις αποστρατείας ή παραιτήσεως:

4. Οι μόνιμοι εν ενεργεία αξιωματικοί, εάν συνεπλήρωσαν τον προς απόληψιν συντάξεως νενομισμένον χρόνον και εξεπλήρωσαν τας βάσει των κειμένων διατάξεων ανειλημμένας υποχρεώσεις παραμονής των εις το Στράτευμα, δύνανται να υποβάλουν αίτησιν αποστρατείας.

5. Εάν εξεπλήρωσαν μόνον τας ανειλλημένας υποχρεώσεις παραμονής των εις το Στράτευμα, δύνανται να υποβάλουν αίτησιν παραιτήσεως.

9. Εν καιρώ ειρήνης η αποδοχή της μεν αιτήσεως αποστρατείας είναι υποχρεωτική διά τον Υπουργόν Εθνικής Αμύνης δυναμένη ν' αναβληθή επί τρίμηνον από της υποβολής της λόγω υπηρεσιακών αναγκών, της δε παραιτήσεως δυνητική.

10. Αίτησις αποστρατείας άπαξ υποβληθείσα δεν δύναται ν' ανακληθή. Η υποβολή θεωρείται συντελεσθείσα από της πρωτοκολλήσεως της σχετικής αιτήσεως.

11. Υποβληθείσα αίτησις παραιτήσεως δύναται ν' ανακληθή δι' αναφοράς του υποβαλόντος αξιωματικού εντός ανατρεπτικής προθεσμίας δέκα πέντε (15) ημερών από της υποβολής της.»

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι όσοι στρατιωτικοί έκαναν αίτηση αποστρατείας (σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 34 του ν.1400/73) πρέπει να τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης με τους στρατιωτικούς που αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, δηλαδή να εξαιρεθούν και αυτοί από την καταβολή της συγκεκριμένης εισφοράς. Επίσης το Γ.Λ.Κ. πρέπει στις συνταξιοδοτικές πράξεις να αναγράφει ως αιτία εξόδου: «ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑΣ» και όχι το εσφαλμένο «ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ».

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε τον ν.1400/73: http://goo.gl/LMmB8