---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η από 11 Οκτ 2011 ερώτηση στη Βουλή με τίτλο "Μετοχικό Ταμείο Στρατού" και η από 9 Νοε 2011 απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας


Η από 11 Οκτ 2011 ερώτηση Βουλευτού
            Τον Οκτώβριο του 2011 επαναλήφθηκε το φαινόμενο, που «καθιερώθηκε» εδώ και περίπου ένα χρόνο, η μη δηλαδή εμπρόθεσμη καταβολή του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στους δικαιούχους του Στρατού Ξηράς και της Ελληνικής Αστυνομίας. Με ανακοίνωσή του μάλιστα το Μ.Τ.Σ, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, αναφέρει ότι η ημερομηνία καταβολής του μερίσματος δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς και πιθανολογείται κατ' εκτίμηση για μετά την 17η Οκτωβρίου.
            Για πρώτη φορά όμως τον τρέχοντα Οκτώβριο δεν καταβλήθηκε έγκαιρα ούτε η οικονομική ενίσχυση, που καταβάλλει στους μερισματούχους του και το ΕΚΟΕΜΣ, η πληρωμή του οποίου έχει μεταφερθεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε χρόνο μετά την 21η Οκτωβρίου. Μάλιστα με απόφαση του κ. Α/ΓΕΣ, που υπεγράφη την 21-9-2011, αναπροσαρμόζεται-­απομειούται κατά 10% περίπου ο υπολογισμός της δικαιούμενης οικονομικής ενίσχυσης και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1-1-2011, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τον μηδενισμό σχεδόν του βοηθήματος του ΕΚΟΕΜΣ μηνός Οκτωβρίου 2011.
            Ερωτάται ο κ. Υπουργός
            1.         Για ποιόν λόγο καθυστερεί συστηματικά εδώ και ένα χρόνο περίπου η εμπρόθεσμη καταβολή του μερίσματος του Μ.Τ.Σ στους δικαιούχους του;
            2.         Ποιος λόγος επέβαλλε την απομείωση της οικονομικής ενισχύσεως του ΕΚΟΕΜΣ και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2011;
            3.         Τι σκέφτεται να πράξει το Υ.ΕΘ.Α για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος βιωσιμότητας του Μ.Τ.Σ., γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την μελλοντική καταβολή μερίσματος από το Μ,Τ.Σ. και της οικονομικής ενισχύσεως από το ΕΚΟΕΜΣ; Ο ερωτών Βουλευτής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Η από 9 Νοε 2011 απάντηση ΥΕΘΑ
            Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με θέμα «Μετοχικό Ταμείο Στρατού», σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μου:

            Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κλήθηκε να διαχειριστεί μία κατάσταση στον τομέα των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, με δομικά, διαρθρωτικά και κυρίως διαχειριστικά προβλήματα, που επιβάρυναν τη λειτουργία τους για πάρα πολλά χρόνια με ελλείμματα και παροχές χωρίς την ύπαρξη των ανάλογων πόρων.


            Ειδικότερα, οι απολογισμοί του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) τα τελευταία έτη είναι ελλειμματικοί, ενώ το λογιστικό έλλειμμα του Ταμείου με τον απολογισμό του 2010 ανήλθε σωρευτικά σε 294.231.015 €, με αποτέλεσμα το ΜΤΣ να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας αδυνατώντας να συγκεντρώσει έγκαιρα το απαιτούμενο ποσό για την καταβολή, κάθε τρίμηνο, του μερίσματος στους δικαιούχους του. Το Υπουργείο Οικονομικών ύστερα από σχετικό αίτημα του ΜΤΣ καλύπτει μέχρι σήμερα την καταβολή του μερίσματος αναμένοντας την όσο το δυνατόν συντομότερη εξόφληση από το ΜΤΣ του οφειλόμενου ποσού, το οποίο ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 132.801.870 €.

            Το ποσό που αφορά σε δικαιώματα του ΜΤΣ από ασφαλιστικές εισφορές των μετόχων του, κατόπιν Απόφασης του κ. Υφυπουργού Οικονομικών, συμψηφίζεται από 1-1-2010 με ισόποσο μέρος της οφειλής του ΜΤΣ μέχρι την οριστική εξόφλησή της. Το ποσό αυτό για το έτος 2010 ανήλθε σε 78.109.628,04 €.

            Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να σταματήσει η παρακράτηση των εισφορών των μετόχων του ΜΤΣ, έχει αποστείλει προς το Υπουργείο Οικονομικών προτάσεις για τη ρύθμιση των χρεών (του ΜΤΣ προς το Υπουργείο Οικονομικών) και συγκεκριμένα:

                        α.         Το τελικό ποσό της οφειλής του ΜΤΣ στο Υπουργείο Οικονομικών με 31-12-2011 να μην υπερβαίνει τα 190 εκ. Ευρώ.

                        β.         Ο χρόνος εξόφλησης του συνόλου της οφειλής να γίνει με 10ετή διακανονισμό. Για τα έτη 2012, 2013 και 2014, το ετήσιο ποσό που θα εξοφλεί το ΜΤΣ προς το Υπουργείο Οικονομικών να μην υπερβαίνει τα 6 εκ. Ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό να κατανεμηθεί με αυξητική τάση, στο επόμενο χρονικό διάστημα. Προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του ΜΤΣ, στο Πολυνομοσχέδιο "Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο, Εργασιακή Εφεδρεία και Άλλες Διατάξεις Εφαρμογής του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015" που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων την 25-10-2011, έχει ενσωματωθεί διάταξη με την οποία η εισφορά 1% θα αποδίδεται υπέρ Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ. (ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ), αντί του ΟΑΕΔ.

            Επιπλέον το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται και θα προωθήσει το προσεχές διάστημα την άμεση λήψη σειράς μέτρων για την περιστολή των ελλειμμάτων και τη σταδιακή εξόφληση των χρεών του ΜΤΣ με την δικαιότερη κατανομή των κοινωνικών πόρων μεταξύ των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, την ορθολογικοποίηση των μερισμαδοτικών βαθμών και τη σύσταση Ειδικού Λογαριασμού Βοηθήματος Οικογενειακής Επαγγελματικής Αυτοτέλειας.

            Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή του μερίσματος, οφείλονται αποκλειστικά στην αδυναμία του ΜΤΣ να καλύψει την εν λόγω δαπάνη από δικά του έσοδα και στις κατόπιν τούτου προβαίνουσες ενέργειες του, προκειμένου να εξασφαλισθεί το σχετικό ποσό από το Υπουργείο Οικονομικών. Η ανωτέρω διαδικασία ακολουθήθηκε και αυτή τη φορά έγκαιρα και αναμένονται οι ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καταβολή του μερίσματος.

            Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.2448/96 και της Υπουργικής Απόφασης υπό στοιχεία Φ.951.1/139/581534/Σ.5294/6-11-2003/ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ/ΔΟΙ, τα ετήσια έσοδα του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ), διανέμονται κατά τον επόμενο χρόνο, με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΣ στους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ), που προέρχονται αποκλειστικά από το Στρατό Ξηράς, κατόπιν εισηγήσεως τριμελούς επιτροπής, διοριζόμενης από το ΔΣ/ΜΤΣ. Επίσης, το προς διανομή ποσό δεν δύναται να είναι ανώτερο του 90% των ετήσιων καθαρών εσόδων της προηγούμενης χρήσης, αλλά μέχρι το 2009 ακολουθούνταν η πρακτική της διανομής μεγαλύτερου ποσού από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο σε βάρος των εσόδων των επόμενων ετών.

            Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο ο προσδιορισμός του μερίσματος προκύπτει από την διαίρεση των διαθέσιμων ετήσιων εσόδων με το μέρισμα (αποτελούμενο από μερίδια ανάλογα με το βαθμό και τα έτη Υπηρεσίας) των μερισματούχων. Όμως εξαρχής και κατά παραβίαση των περιοριστικών διατάξεων των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, ο υπολογισμός του μερίσματος διενεργήθηκε αντιστρόφως.  Ορίσθηκε υψηλό μερίδιο το οποίο επέφερε την διανομή μεγαλύτερου ποσού ετησίως, καθ’ υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου και εις βάρος των εσόδων των επόμενων ετών και εν τέλει του αποθεματικού. Επιπλέον:

                        α.         Η τιμή του μεριδίου σχεδόν τετραπλασιάστηκε σε διάστημα 9 ετών. Ειδικότερα :

                                    -           H τιμή του μεριδίου από το 1998 μέχρι το 2007 διαμορφώθηκε από 1,64 € σε 7,55 €, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2010, ήτοι συνολική αύξηση 358%.

                                    -           Ο μέσος όρος του μηνιαίου μερίσματος ανήλθε στο ποσό των 270 €, έναντι των 150 € του ΕΚΟΕΜΝ και των 130 € του ΕΚΟΕΜΑ (αντίστοιχα Ταμεία του ΠΝ και της ΠΑ).

                        β.         Η διανομή των μερισμάτων άρχισε με την έναρξη λειτουργίας του Κλάδου, χωρίς την προηγούμενη εξασφάλιση ικανού αποθεματικού.

                        γ.         Ο υπολογισμός του διανεμηθέντος μερίσματος διενεργήθηκε με βάση την μετοχική σχέση των μερισματούχων με το ΜΤΣ, χωρίς την επιβολή κάποιας αναδρομικής κράτησης, κατά παράβαση της αρχής της ανταποδοτικότητας και αναλογικότητας των εισφορών και εις βάρος των μελλοντικών μερισματούχων, η οποίοι καταβάλουν εισφορές ως μέτοχοι.

                        δ.         Το ΜΤΣ λόγω των προβλημάτων του οφείλει στο ΕΚΟΕΜΣ τις εισφορές των μερισματούχων του, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 41 εκ. €.

            Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει με νομοθετικές ρυθμίσεις, όλα τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης, μεταξύ των οποίων είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή του νομικού πλαισίου για τον προσδιορισμό του μερίσματος και του αποθεματικού, προς αποκατάσταση της νομιμότητας και η τμηματική απόδοση των οφειλών του ΜΤΣ, ανάλογα με τις δυνατότητές του όπως θα διαμορφωθούν μετά από τα νέα μέτρα εξυγίανσής του, με στόχο την αποπληρωμή του χρέους εντός των επομένων 3 ετών.

            Τα ανωτέρω μέτρα θα εφαρμοσθούν σε ανάλογο βάθος χρόνου, καθόσον στοχεύουν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας και στον εξορθολογισμό λειτουργίας του ΕΚΟΕΜΣ, χωρίς δραστικές μειώσεις του διανεμηθέντος μερίσματος και χωρίς δυσάρεστους αιφνιδιασμούς των μερισματούχων.
            Τέλος, σας γνωρίζω ότι η τιμή μεριδίου της οικονομικής ενίσχυσης που χορηγεί ο ΕΚΟΕΜΣ για το έτος 2011, καθορίστηκε με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΣ σε 6,795 Ευρώ, μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του έτους 2010 κατά 10%, λόγω μειώσεως των καθαρών εσόδων του Κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: