---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

1η ΣΤΡΑΤΙΑ - Παράδοση- παραλαβή και προβληματισμός για το μέλλον

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΕΛΑΒΕ ΧΘΕΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ

* Με επισημότητα, παρουσία του Α’ ΓΕΣ αντιστρατήγου Κ. Ζιαζιά η αλλαγή φρουράς. Του Δημήτρη Βάλλα

     Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και μιας διάχυτης αγωνίας για το μέλλον του σχηματισμού πραγματοποιήθηκε χθες στην 1η Στρατιά η καθιερωμένη τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης.
     Παρουσία του νέου αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Ζαζιά αλλά και του εν αποστρατεία πλέον παλιού αρχηγού κ. Φράγκου Φραγκούλη ανέλαβε καθήκοντα Δ/κτού ο αντιστράτηγος Κ. Γκίνης από τον απερχόμενο αντιστράτηγο Δημ. Αγγελούδη.
     Αμέσως μετά την άφιξη των επισήμων και την απόδοση τιμών στη σημαία ξεκίνησε η δέηση από τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο.
Ο ΑΝΤ/ΓΟΣ ΔΗΜ. ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ
     Μετά το πέρας της δέησης ο απερχόμενος Δ/κτής αντιστράτηγος Δημ. Αγγελούδης με την Ημερήσια Διαταγή του ευχαρίστησε όλους όσοι υπηρέτησαν αυτό το διάστημα μαζί του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ παραδίδω σήμερα τη διοίκηση της 1ης Στρατιάς, τερματίζοντας ευδοκίμως τη σταδιοδρομία μου, μετά από 39 και πλέον έτη.
....Ανέλαβα τη Διοίκηση της 1ης Στρατιάς του μείζονα των Μειζόνων Επιχειρησιακών Σχηματισμών που έχει την ευθύνη του συνόλου των χερσαίων συνόρων της χώρας με Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία με πλήρη επίγνωση της τιμής που μου έγινε, αλλά και υπερηφάνεια. Δεν θεωρώ σκόπιμο να κάνω αυτή τη στιγμή τον απολογισμό του έργου, που η 1η Στρατιά επέτυχε κατά το διάστημα της διοίκησής μου. Αυτό θα το κάνετε όλοι εσείς, που νομίζω είστε άριστοι κριτές και σας παρακαλώ να το κάνετε πάντοτε με καλή πίστη. Θεωρώ όμως υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω όλους τους αξιωματικούς, στρατιώτες, εθνοφύλακες και πολιτικό προσωπικό, που υπηρέτησαν υπό τις διαταγές μου, καταβάλλοντας σκληρή προσπάθεια πέρα από κάθε επαγγελματική υποχρέωση και καθήκον, μη σκεπτόμενοι κόπο και χρόνο εργαζόμενοι πολλές φορές κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Στη διάρκεια αυτού του τελευταίου έτους πιστεύω ότι η 1η Στρατιά επιτέλεσε σημαντικότατο έργο όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και με το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό επετεύχθη με συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ώστε να αποτελεί όχι απλά τη δύναμη της αποτροπής, αλλά και τη δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι βέβαιο, στις σημερινές ραγδαίες εξελίξεις, σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ότι ποτέ δεν είναι αρκετά για αύριο όσα σήμερα επιτυγχάνουμε. Χρειάζεται συνεχώς προσπάθεια. Έγιναν πολλά με μόχθο και την αφοσίωσή σας, αλλά μπορεί να γίνουν ακόμη περισσότερα. Είμαι βέβαιος ότι με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος υπό τη νέα διοίκησή σας, όχι μόνο θα διατηρήσετε ό,τι μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί, αλλά και θα βελτιώσετε όπου απαιτείται, ώστε η 1η Στρατιά να συνεχίσει το έργο της με επιτυχίες. Σας αποχωρίζομαι αλλά δεν σας εγκαταλείπω. Παίρνω μαζί μου την υπερηφάνεια το ότι υπήρξα Διοικητής σας και αφήνω ένα μέρος του εαυτού μου στην 1η Στρατιά. Σας αποχαιρετώ με αγάπη ευχόμενος σε όλους υγεία, ατομική και οικογενειακή ευτυχία. Στα μόνιμα στελέχη λαμπρή σταδιοδρομία και στους κληρωτούς καλό υπόλοιπο θητείας και καλή επαγγελματική αποκατάσταση με την απόλυσή τους. Στο νέο Διοικητή της 1ης Στρατιάς, τον αγαπητό φίλο αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Γκίνη απευθύνω θερμά συγχαρητήρια για την πολύ τιμητική τοποθέτησή του και του εύχομαι ο Θεός να του δίνει δύναμη, να έχει καλή επιτυχία στο έργο του και να ανέβει στα ανώτατα κλιμάκια της Ιεραρχίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων».
     Επακολούθησε η υποστολή του θυρεού του Σχηματισμού και η παράδοσή του στον απερχόμενο Διοικητή.
Ο ΑΝΤ/ΓΟΣ ΚΩΝ. ΓΚΙΝΗΣ
     Αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση ο αντιστράτηγος Κων/νος Γκίνης στην πρώτη του Ημερήσια Διαταγή τόνισε ότι ακόμα είναι υπαρκτός για τη χώρα μας ο εξ ανατολών κίνδυνος και μεταξύ άλλων θα αναφέρει: «Γνωρίζω πολύ καλά το έργο που έχει επιτελεστεί σε όλα τα επίπεδα στην 1η Στρατιά, αισθάνομαι ευτυχής αλλά παράλληλα και με αυξημένες ευθύνες, παραλαμβάνοντας από τον αντιστράτηγο Αγγελούδη Δημήτριο έναν εξαιρετικό, καταξιωμένο συνάδελφο και στρατιώτη στον όποιο εύχομαι υγεία, οικογενειακή και ατομική ευτυχία. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου μου, θεωρώ την αμέριστη βοήθεια, συμπαράσταση και συνεργασία όλων, του επιτελείου μου, των διοικητών, αξιωματικών, υπαξιωματικών, στρατιωτών, εθνοφυλάκων και πολιτικού προσωπικού από τους οποίους ζητώ να δείξουν πίστη και αφοσίωση στο καθήκον, απόλυτο σεβασμό στις παραδόσεις του Στρατού μας, ενσυνείδητη πειθαρχία, υπευθυνότητα, υψηλό ηθικό, σεμνότητα, συναδελφικότητα και ενθουσιασμό. Είναι γνωστό σε όλους ότι το εγγύς και ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αστάθεια και ρευστότητα. Ο εξ ανατολών κίνδυνος εξακολουθεί αμείωτος. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Απαιτείται να έχουμε όραμα, πάθος, ενθουσιασμό και επιμονή για την εκπλήρωση της αποστολής μας, δηλαδή τη διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδος. Για την εκπλήρωση αυτών πρωταρχικές μου επιδιώξεις θα αποτελέσουν:
- Η ενάσκηση χρηστής διοικήσεως με όραμα, στόχους και άξονα τον άνθρωπο.
- Η συνέχιση της προσπάθειας για ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού με δικαιοσύνη και αξιοκρατία.
- Η άρτια επιχειρησιακή εκπαίδευση, η οποία αποτελεί τη βάση για την απόκτηση από κάθε στρατιωτικό οιουδήποτε βαθμού γνώσεων και εμπειρίας για την εκπλήρωση της αποστολής του.
- Η διαφύλαξη και η συντήρηση του πάσης φύσεως τεχνικού και μη υλικού, με σκοπό τη διατήρηση της διαθεσιμότητας και λειτουργικότητας σε υψηλά επίπεδα.
- Η επαύξηση της ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας, με δυνατότητα άμεσου επεμβάσεως όπου και όταν απαιτείται.
- Η ασφάλεια του προσωπικού, υλικού, εγκαταστάσεων και πληροφοριών, ένα πεδίο ιδιαίτερα ευαίσθητο που άπτεται της τιμής των Μονάδων και το οποίο εξασφαλίζει την ελευθερία ενέργειας σε ειρήνη, κρίση και πόλεμο.
- Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η περιφρούρηση της υγείας του προσωπικού και των οικογενειών τους.
- Η διατήρηση πνεύματος ομοψυχίας, συνεργασίας με τις αρχές και τον πληθυσμό της περιοχής της Στρατιάς, των οποίων τη συμπαράσταση θεωρώ δεδομένη.
- Η εργασία με επιμονή, μεθοδικότητα, επαγγελματισμό, στόχους, σχέδιο και η ανάπτυξη πνεύματος Μονάδος και Σχηματισμού.
Είμαι βέβαιος ότι όλο το προσωπικό της Στρατιάς θα επιτελέσει με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση το έργο του. Εξάλλου η μακραίωνη και ένδοξη ιστορία του Στρατού μας είναι ο φάρος που μας καθοδηγεί και δεν αφήνει περιθώρια αποκλίσεων. Επιβάλλεται να κρατηθούμε ψηλά στην εκτίμηση των συμπατριωτών μας. Η πατρίδα μας έχει εμπιστευθεί την τιμή της σημαίας της και την υπεράσπισή της. Εναπόκειται σε εμάς να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας του Στρατού μας αλλά και της Στρατιάς και να καταδείξουμε ότι οι αμυντικές δαπάνες και στη δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδα μας, συνιστούν αποτελεσματική επένδυση στην εθνική μας άμυνα και ασφάλεια και όχι περιττό έξοδο. Επιθυμώ να τονίσω ότι ο μαχητής πρέπει να είναι οπλισμένος με ηθικές αξίες, αρχές και δυνάμεις, να έχει σφυρηλατημένη την εθνική του συνείδηση, έχοντας αδιαπραγμάτευτα επιλέξει ότι δεν θα χάσει ποτέ τον αυτοσεβασμό του. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το να ξεπερνάμε τα όρια των δυνάμεων μας για να επιτελέσουμε την αποστολή μας δεν είναι ούτε ρομαντικό ούτε παρωχημένο, είναι επιβεβλημένο προκειμένου να επιτύχουμε την υπέρβαση, την ποιοτική διαφορά και υπεροχή που θα μας οδηγήσει στη ΝΙΚΗ».
     Μετά την κατάθεση στεφάνου και την αποχώρηση των τμημάτων παρατέθηκε μικρή δεξίωση στην αίθουσα τελετών με προσφωνήσεις, αντιφωνήσεις αλλά και χαιρετισμούς στους οποίους εκφράστηκε η αγωνία για μία πιθανή κατάργηση-συγχώνευση του σχηματισμού και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της ύπαρξής της...
«ΑΙΧΜΕΣ» ΦΡΑΓΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
     Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα και επακολούθησαν προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις αλλά και σύντομοι χαιρετισμοί.
     Τον λόγο προσκλήθηκε και έλαβε και ο απελθών αρχηγός του ΓΕΣ κ. Φράγκος Φραγκούλης που αφού μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις ικανότητες του νέου αρχηγού ΓΕΣ και του νέου Δ/κτή της 1ης Στρατιάς.
     Αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του Στρατού που έχει επιτελεστεί μέχρι τώρα και μίλησε για την τάφρο μήκους 130 χιλιομέτρων που υλοποιείται στον Έβρο και που θεωρείται μεγάλο αντιπλημμυρικό και αρδευτικό έργο και που μελλοντικά θα μπορούσε ως πλωτός ποταμός να συνδεθεί ακόμα και με τον Δούναβη! «Για αυτό το έργο, είπε δουλεύουν με βάρδιες νύχτα και ημέρα χωρίς διακοπή αξιωματικοί και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό το αναφέρω γιατί ελέχθη ότι ο Στρατός δεν είναι παραγωγικός».
     Σαφώς εδώ έγινε αναφορά σε παλιότερες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου που είχε κάνει λόγο για «παραγωγικότητα στον Στρατό».
     Ο παλιός αρχηγός του ΓΕΣ υπεραμύνθηκε της άποψής του «ότι με την παρούσα εχθρική απειλή επιβάλλεται να υπάρχει η 1η Στρατιά» μια άποψη που όπως λέγεται τον έφερε σε «κόντρα» με τον υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη που είχε διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων.
     Στην ανάγκη ύπαρξης τόσο της 1ης Στρατιάς, όσο και του ΑΤΑ και της 110 Π.Μ. αναφέρθηκαν τόσο ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης , όσο και ο Περφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός που είπαν χαρακτηριστικά ότι «θα δώσουν μάχη για να μείνουν αυτοί οι σχηματισμοί και οι μονάδες στη Λάρισα».
Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ
    Μεγάλη ήταν η έκπληξη όταν σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε. ο νέος αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος κ. Ζαζιάς δήλωσε «βέρος Θεσσαλός» και μας υπενθύμισε ότι η καταγωγή του είναι από την Καρυά Ολύμπου. «Αυτό το στρατηγείο, θα μας πει, είναι το χερσαίο στρατηγείο του Στρατού μας που επί χρόνια έχει γαλουχήσει γενιές αξιωματικών και οφείλουμε να το τιμάμε και να βλέπουμε την ιστορία του. ...Εύχομαι σαν βέρος Θεσσαλός που είμαι από μάνα και πατέρα εξ Ελασσόνος, σαρακατσάνος την καταγωγή, σε όλο τον θεσσαλικό λαό υγεία, ευτυχία και χαμόγελο σε αυτές τις δύσκολες εποχές που περνά ο τόπος μας. Διαβεβαιώνω ότι ο Στρατός μας είναι έτοιμος και θα είναι έτοιμος..»
     Στην τελετή παρέστησαν ακόμα μεταξύ άλλων, ο βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης, ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο αρχηγός Τ.Α αντιπτέραρχος Φ. Κρεβάικας, ο γενικός αστυνομικός Δ/ντής Θεσσαλίας κ. Β. Χαλάτσης, ο αστυνομικός Δ/ντής Λάρισας κ. Σ. Οφείδης, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Θεσσαλίας, ο Διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Κ. Τόπης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ κ. Π. Χαρβάλας, η εκδότης- διευθυντής της «Ελευθερίας» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου και πολλοί προσκεκλημένοι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: