---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Συνάντηση της 12ης Ιουλίου 2011 με τον Πρόεδρο του Μ.Τ.Σ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Α.Κί.Σ πιστή στις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των μελών της αλλά και έναντι όλων των συναδέλφων του Στρατού Ξηράς και με αφορμή την εκδοθείσα ανακοίνωση για την καθυστέρηση καταβολής του μερίσματος του Γ’ τριμήνου 2011 αντιδρώντας άμεσα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του ΜΤΣ σήμερα 12 Ιουλίου 2011.
Η συνάντηση είχε ως θέμα την παραπάνω καθυστέρηση αλλά μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούμε  για την πορεία των επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν όλους τους ε.α και ε.ε  συναδέλφους του Στρατού Ξηράς που είναι:
α. Μέτρα  και ενέργειες που έχουν αναληφθεί για τη βιωσιμότητα και εξυγίανση του ΜΤΣ.
β. Κατάσταση και ενέργειες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος στην χορήγηση του ΒΕΑ. 
γ. Πορεία και βιωσιμότητα του ΕΚΟΕΜΣ.

Στον Πρόεδρο του ΜΤΣ τέθηκαν πληθώρα ερωτήσεων και πάρθηκαν οι απαντήσεις που θα σας παρατεθούν παρακάτω για την πληρέστερη και ακριβέστερη ενημέρωσή σας.
Ας ξεκινήσουμε με το  «μεγάλο ασθενή» το ΜΤΣ που μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών για την χορήγηση του μερίσματος του Γ’ Τριμήνου. Μάλιστα σήμερα και κατά τη διάρκεια της εκεί παρουσίας μας γινόταν «αγώνας δρόμου» για την εξασφάλιση των απαιτουμένων χρημάτων.
Είναι γνωστό ότι όλες οι εισφορές των ε.ε συναδέλφων μας παρακρατούνται από το Υπουργείο Οικονομικών για να αποπληρώνεται με τους μνημονιακού τύπου όρους του Υπουργείου το χρέος του ΜΤΣ προς αυτό, το οποίο ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ περίπου.
Η παρακράτηση των εισφορών αυτών θεωρείται νόμιμη από τη Διοίκηση του Ταμείου εμείς όμως διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.
Στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών καλύπτει με νέα χρηματοδότηση – υπό μορφή άτοκου δανεισμού- το Ταμείο για την κάλυψη του ποσού που υπολείπεται για τη χορήγηση του Μερίσματος. Και πάει λέγοντας……
Στην προσπάθεια του να αποκτήσει σχετική ρευστότητα ώστε ν’ αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος του προς το ΕΚΟΕΜΣ, και να χορηγεί έστω και μικρό αριθμό ΒΕΑ κατά μήνα,  το Ταμείο έκανε προσπάθεια να «διακανονίσει» το χρέος του προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Η πρόταση είχε τη θετική εισήγηση του ΥΕΘΑ και την αρνητική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών. Το μόνο που επετεύχθη είναι να αυξηθεί η οροφή της ικανότητας δανεισμού του Ταμείου από το Υπουργείο Οικονομικών και να φτάσει στο ύψος των 190 εκατ. ευρώ.
Και αυτό όμως τίποτα δεν μπορεί να προσφέρει στο Ταμείο παρά μερικούς μήνες ζωής ακόμη, αφού οι προερχόμενοι από τα εξοπλιστικά προγράμματα «κοινωνικοί πόροι» φέτος σημειώνουν πτώση κατά 25 εκατ. ευρώ περίπου. ΑΡΑ ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΟ.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι το μέρισμα του Δ΄ Τριμήνου 2011 μάλλον θα είναι και το τελευταίο.

Σε ότι αφορά τη ρευστότητα του Ταμείου για την εξυπηρέτηση του ΒΕΑ,  μας δόθηκε η απάντηση ότι δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να εξασφαλιστεί το ποσό εκείνο που θα επέτρεπε στο ΜΤΣ να αρχίσει να το χορηγεί και μάλιστα «στάγδην» με ρυθμό χελώνας.
Θα δοθούν κατ’ εξαίρεση 137 ΒΕΑ σε εκείνους που έχουν τέκνα με προβλήματα υγείας, οι οποίοι έχουν καταθέσει την αίτησή τους και πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.
Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Ταμείου της απόλυτης σειράς προτεραιότητας χορήγησης του ΒΕΑ, προκειμένου να υπηρετηθεί η διαφάνεια, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον και η κατάσταση  θα αναγράφει την ημερομηνία υποβολής και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης και τα ΑΡΧΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ του ονοματεπώνυμου του αιτούντος.
Η νομοθετική ρύθμιση που θα επέβαλλε το «κλείδωμα» του ιδιαίτερου λογαριασμού εξυπηρέτησης του ΒΕΑ ώστε τα χρήματα που παρακρατούνται για το σκοπό αυτό να μην χρησιμοποιούνται αλλού βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και ο Πρόεδρος ξαναδεσμεύτηκε, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, για την υλοποίηση του μέχρι το Σεπτέμβριο.

Το ΕΚΟΕΜΣ εντός των επόμενων 2 ετών θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από το ΜΤΣ. Ούτε τα οφειλόμενα 40 εκατ. ευρώ από το ΜΤΣ προς το ΕΚΟΕΜΣ έχουν αρχίσει να δίνονται και μέχρι σήμερα δεν έχει αποπληρωθεί κανένα ποσό από αυτό το χρέος.
Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί  όπως διατείνεται ο Πρόεδρος δια της «προκρούστειας κλίνης», δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2012 θα υπάρξει περικοπή του ΕΚΟΕΜΣ από 10% - 25% και βλέπουμε!!
Η μόνη ενθαρρυντική πληροφορία που μάθαμε σήμερα είναι ότι η ΓΔΟΣΥ ολοκληρώνει την πρόταση που επεξεργάζεται  για την ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ – επιτέλους - των κοινωνικών πόρων των Ενόπλων Δυνάμεων ανεξαρτήτως Κλάδου και προμήθειας,  και την ισοδιανομή του στη συνέχεια στα Μετοχικά Ταμεία μας ανάλογα με τον αριθμό των μερισματούχων.
 Ελπίζουμε ότι αν προχωρήσει η ενέργεια αυτή θα είναι και ο πρόδρομος της ενοποίησης των τριών Μετοχικών Ταμείων και το ερώτημα που παραμένει βασανιστικά αναπάντητο είναι : ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ;;;;;
Ο Πρόεδρος του ΜΤΣ εκτιμά ότι είναι στις προθέσεις του κου ΥΕΘΑ η ενοποίηση αλλά αυτή θα συντελεστεί σε ορίζοντα 3ετίας!!!!!!!!!!!!! Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι,  αλλά τουλάχιστον ελπίζουμε και συνεχίζουμε να πιέζουμε.

Τέλος προωθείται κατόπιν και της δικής μας προτάσεως από 9μήνου και πλέον, η αύξηση των μελών του ΔΣ του Ταμείου και η προσθήκη ενός συναδέλφου προερχομένου από τη ΣΜΥ ώστε να υπάρχει και εκπροσώπηση αυτών των μετόχων που μέχρι σήμερα αν και τακτικότατοι αιμοδότες δεν εκπροσωπούνταν.

Το τελικό συμπέρασμα και ταυτόχρονα η απάντηση στο γιατί καθυστερεί συνεχώς το μέρισμα, γιατί δεν πληρώνεται το ΒΕΑ, γιατί θα περικοπεί το ΕΚΟΕΜΣ είναι :
ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΑΣ ΕΊΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥΣ ΕΛΙΓΜΟΥΣ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΖΩΗ ΤΟΥ.
Ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης δεν υπάρχει και από ότι φαίνεται στις δύσκολες μέρες που διανύει η χώρα είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει.
Αγαπητοί συνάδελφοι κατά τη πάγια τακτική μας δεν σχολιάζουμε τα όσα ακούσαμε και φυσικά δεν τα υιοθετούμε σε καμία περίπτωση ως τρόπο σκέψης και δράσης. Τηρούμε επιφυλακτική και κριτική στάση ταυτόχρονα και επανερχόμαστε όπου και όπως απαιτείται.
Δεσμευόμαστε στο να συνεχίσουμε να αναζητούμε τους υπευθύνους γι’ αυτό το κατάντημα, να κάνουμε εποικοδομητικές προτάσεις και να πιέζουμε με κάθε τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις για την εξεύρεση λύσεων.
Πιστεύουμε ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ιδιαίτερα για τους νεότερους ε.ε  συναδέλφους μας  που έπονται καταβάλλοντας συνεχώς και αδιαλείπτως τις εισφορές τους χωρίς να γνωρίζουν αν θα απολάβουν ποτέ κάτι από αυτές. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε όλοι μας ότι πρέπει να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις και όχι να τρέχουμε πίσω από αυτές.
Καλούμε όλους τους φορείς και ιδιαίτερα την ΕΑΑΣ να συνεγερθούν και συνεργαζόμενοι να εκπονήσουν ένα κοινό σχέδιο αντίδρασης αντιστεκόμενοι στις όποιες μεθοδεύσεις, παραλείψεις  ή ολιγωρίες έχουν στόχο τη διάλυση του Ταμείου μας.



                                                                                     Αθήνα 12 Ιουλίου 2011
                                                                                          Για την Α.Κί.Σ
                                                                                      Ο Πρόεδρος της ΔΕ

                                                                             Ανχης ε.α Χρήστος Γ. Χρηστίδης

2 σχόλια:

Κωνσταντίνος είπε...

Η κατάσταση έχει αρχίσει και γίνεται δραματική. Μόνο μαζικές, αποφασιστικές και δυναμικές κινήσεις μπορούν, εδώ που φτάσαμε, να αλλάξουν την ροή των δυσμενέστατων εξελίξεων.

Π. Ασπροδίνης είπε...

Στην ακόλουθη διεύθυνση έχει αναρτηθεί επιστολή προς την ΓΔΟΣΥ σχετικά με σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που προωθείται και για την οποία καλόν είναι να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι. http://www.aneaed.gr/?p=2152