---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

17 Ιουλίου 2012 - Μία διαφορετική προσέγγιση Δικηγορικού Γραφείου κ. Κοντού

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Κοντού Βασιλείου (τ. Στρατιωτικού Δικαστή) και συνεργατών
Στουρνάρη 28, Αθήνα, T.K. 10433, Τηλ.: 210-5241507, Fax: 210-5228151,
Κιν. 6945392850, e-mail: kontosbil@yahoo.gr, kontosblaw@gmail.com

Αξιότιμοι κύριοι,


Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στο γραφείο μας από ε.α. συναδέλφους που μας έχουν αναθέσει την σχετική υπόθεση, όσον αφορά την προβλεπόμενη διαδικασία και τις προβλεπόμενες προθεσμίες για την επιστροφή των παρακρατήσεων (ΕΑΣ κλπ) και άρση των μειώσεων (40% κλπ) που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

1. Οι ανωτέρω παρακρατήσεις – μειώσεις των συντάξεων δεν πραγματοποιήθηκαν με έκδοση ή τροποποίηση της Συνταξιοδοτικής Πράξης (που προσβάλλεται με έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο) από το ΓΛΚ με την οποία κανονίσθηκε η σύνταξη σε κάθε συνταξιούχο, αλλά έλαβαν χώρα κατά την εκτέλεση των πράξεων ή αποφάσεων κανονισμού συντάξεων γενικά για όλους τους συνταξιούχους από το ΓΛΚ (που προσβάλλονται με ένσταση στο Ελεγκτικό Συνέδριο).

Όπως σας είχα αναφέρει και με την προσφορά που υπέβαλα τον Οκτώβριο 2011, η απάντηση ή η σιωπηρά άρνηση επί της αιτήσεως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις ως άνω παρακρατήσεις – μειώσεις, προσβάλλονται παραδεκτά μόνο με Ένσταση ενώπιον του Α’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (ΠΔ 169/2007) (βλ. ενδεικτικώς: υπ’ αριθμ. 1217/2007 απόφαση Ι’ Τμήματος Ελεγκτικού Συνεδρίου).  Τούτο δε εύκολα μπορείτε να το διαπιστώσετε και εσείς από την ενημέρωση που έχετε από το ΓΛΚ, δηλαδή από το από 5/8/2010 έγγραφο του Β΄ Τμήματος της 46ης Διεύθυνσης / Γενικής Διεύθυνσης Μισθών και Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αφορά την έναρξη παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και από τα υπόλοιπα έγγραφα που σας εστάλησαν από το ΓΛΚ σχετικά με τις εν λόγω μειώσεις των συντάξεων σας, στα οποία αναφέρεται ρητά ότι μπορείτε να ασκήσετε ένσταση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με το άρθρο 67 του ως άνω Κώδικα. Σας επισημαίνω ότι και εγώ ως στρατιωτικός συνταξιούχος (για την ΕΑΣ και για τα δώρα) έχω ασκήσει Ένσταση στο Α΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον Ιούλιο του 2011. Το ίδιο έχω κάνει και για  όλους τους  ε.α. συναδέλφους που μου ανέθεσαν την υπόθεση από το 2010.  

Το κόστος για την άσκηση της ως άνω Ένστασης ανέρχεται σε 55 ευρώ, ήτοι 35 ευρώ έξοδα του γραφείου (+ ΦΠΑ 23%) και 20 ευρώ για την κατάθεση παραβόλου υπέρ Δημοσίου, το οποίο επιβλήθηκε με το άρθρο 83 παρ. 1  του ν. 4055/2012.

Επομένως, τονίζω πάλι ότι στο παρόν στάδιο της διαδικασίας για τις ως άνω παρακρατήσεις – μειώσεις είναι εσφαλμένη η άσκηση Έφεσης ενώπιον του ΙΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή η άσκηση ένστασης ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου Πράξεων Κανονισμού Συντάξεων, που προβλέπονται στο άρθρο 66 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (ΠΔ 169/2007).

Έφεση ενώπιον του ΙΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα απαιτηθεί να ασκηθεί εφόσον υπάρξει αρνητική πράξη από το Α’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από δύο έτη περίπου. Το κόστος που θα υπάρχει τότε, με τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται σε: 100 ευρώ, δηλαδή για σύνταξη έφεσης: 35 ευρώ (+ΦΠΑ 23%), παράβολο έφεσης: 20 ευρώ, ένσημο ΤΑΧΔΙΚ: 15 ευρώ και επίδοση έφεσης: 30 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αν η έφεση υπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο, δεν απαιτείται να εκδοθεί κατά την κατάθεση της, γραμμάτιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά θα απαιτηθεί να παρασταθεί ο πληρεξούσιος δικηγόρος κατά τη συζήτηση της έφεσης μετά από τρία (3) έως πέντε (5) έτη περίπου, όπως επίσης σας είχα αναφέρει τον Οκτώβριο 2011. Η νόμιμη αμοιβή για την εν λόγω παράσταση (με βάση το γραμμάτιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) θα ανέρχεται τότε σε 198 ευρώ + ΦΠΑ 23%, ήτοι συνολικά 243,54 ευρώ. Περαιτέρω, θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά την τελεσιδικία, πιθανόν η υπόθεση να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και τότε θα παρασταθώ χωρίς κόστος για τους ενδιαφερόμενους σε ορισμένες υποθέσεις.

2. Σχετικά τις προθεσμίες άσκησης ένστασης, αλλά και έφεσης ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πράγματι με τις διατάξεις του άρθρου 68 παρ. 8 και 9 του ν. 4055/2012 έχουν συντμηθεί από ένα (1) έτος σε δύο (2) μήνες. Όμως οι νέες συντετμημένες προθεσμίες ισχύουν από την 16.9.2012, και εφαρμόζονται στις πράξεις και στις δικαστικές αποφάσεις που θα εκδοθούν από την ημερομηνία αυτή και εφεξής, σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη της παραγράφου 16 του άρθρου 110 του ως άνω ν. 4055/2012.  Σε κάθε περίπτωση και οι προθεσμίες άσκησης έφεσης ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναστέλλονται κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών από 1/7 έως 16/9. (Άρθρο 11 Κώδικα Δικών Δημοσίου, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 του ν. 3514/2006 ΦΕΚ Α 266/6.12.2006, σε συνδ. με το άρθρο 22 παρ. 4 ν.1868/1989).

Επομένως, για όσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί στο ΓΛΚ το πρώτο τρίμηνο του 2012, οι προθεσμίες για την άσκηση τόσο της ένστασης όσο και της έφεσης δεν λήγουν πριν την 16/9/2012. 

Στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία και διευκρίνιση. 

Αθήνα, 12.7.2012
Με τιμή
Κοντός Βασίλειος

6 σχόλια:

Γιάννης Γκαλιούρης είπε...

Mήπως θα πρέπει να δούμε σοβαρά αυτή την τοποθέτηση , γιατί από τα μέχρι σημερα δεδομένα προσωπικά μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση έλλειψης βασικών γνώσεων αλλά και τελικά μου έχει μείνει μια δυσάρεστη γεύση από το ύφος και τις αμετακίνητες θέσεις του επιλεχθέντος γραφείου.

tampakiotis είπε...

συμφωνω απολυτα.μαλλον πρεπει να γινει μαζικη μετακινηση δικη μας σε αυτον.η κυρια μας αρμεγει.....αλλα εμεις δεν ειμαστε αγελαδες....

Γιάννης Ελαφρός είπε...

Η θέση του συγκεκριμένου γραφείου μου φαίνεται εγκυρότερη αλλά και φθηνότερη απο της κυρίας που διαλέξαμε που πιστεύω οτι μας κοροϊδεύει για να μας φάει οσα περισσότερα μπορεί. Δεν ξέρω αν στο σημείο που είμαστε, για όσους απο εμάς τα χαρτιά έχουν πάει ήδη στο ΓΛΚ, είναι δυνατή η αλλαγή δικηγόρου, αλλά εγω είμαι υπέρ. Αρκεί βέβαια να δεσμευθεί για τα λεγόμενά του, αν τελικά επιλεγεί...

saligkaria makryneias είπε...

Και μονο την απαντηση που μου εδωσε το συγκεκριμενο γραφειο της κυριας οτι πρεπει να παω να Διαμαρτυρηθώ σε εκεινους που ψηφισαν τα νομοσχεδια...προσωπικα ουτε συζητηση να συνεχισω με το συγκεκριμενο γραφειο...παντως πολυ καλη η συγκεκριμενη προταση...

Ιωάννης Γιαννακάκης είπε...

Μετά και την επιστολή-παρέμβαση του δικηγορικού γραφείου κ. Κοντού εγείρονται ευλόγως πολλά ερωτηματικά.
1. Η κα Τζούλη - σε αντίθεση με τον κο Κοντό- προτείνει (κι επιμένει) να ακολουθηθεί η διαδικασία της έφεσης διότι όπως υποστηρίζει η υποβολή ενστάσεως δεν είναι υποχρεωτική. Ούτως ή άλλως είναι πάγια πρακτική να απορρίπτονται συλλήβδην όσες ενστάσεις κατατίθενται. Άρα γλυτώνουμε χρόνο και χρήμα(67,65) εφόσον έχει δίκιο η κα Τζούλη. Ενώ σύμφωνα με τα τιμολόγια, η πρόταση του κου Κοντού όσον αφορά την διαδικασία έφεσης, είναι πιο συμφέρουσα 343,54(100+243,54) έναντι 388,52€ και τα 243,54 να είναι απαιτητά μετά από 3-5 χρόνια. Άρα τελικά είμαστε περίπου στα ίδια οικονομικά, αλλά ποιός έχει δίκιο περί της διαδικασίας;

2. Όσον αφορά τέλος στον συνολικό χρόνο της όλης της διαδικασίας που αναφέρει ο κος Κοντός (και παραλείπει η κα Τζούλη), απαιτούνται τουλάχιστον 3-5 χρόνια και ότι μετά την τελεσιδικία στο ελεγκτικό συνέδριο η υπόθεση μπορεί να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και μετά;
3. Ως εκ τούτου κοι συνάδελφοι θεωρώ πως μάλλον είναι χαμένος χρόνος και χρήμα γιατί μέχρι τότε κάποιοι θα συμπληρώσουμε τα 55 κι άλλοι τα 60 με ότι μισθολογική αναπροσαρμογή αυτό συνεπάγεται.

Ανώνυμος είπε...

Σε απάντηση του Κυρίου Γιαννακάκη: και εγώ έτσι το σκέφθηκα στην αρχή ότι δηλαδή είναι χαμένος χρόνος και χρήμα, όμως μέχρι να κλείσουμε τα 60 θα μας έχουν παρακρατηθεί από δώρα και εισφορές πάνω από 10.000 ευρώ. Αυτά τουλάχιστον να διεκδικήσουμε.