---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η αντίδραση των Φαρμακοποιών για το Στρατιωτικό Φαρμακείο Λάρισας και η απάντηση των Αποστράτων

   ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ

«Πόλεμος» για το Στρατιωτικό φαρμακείο

*«Απαραίτητη η λειτουργία του» λένε οι απόστρατοι * «Δεν είναι εποχές για χάρες» υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

     Του Νίκου Ρουμπή
     Την έντονη αντίδραση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας προκάλεσε το αίτημα των απόστρατων αξιωματικών στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, για λειτουργία στρατιωτικού φαρμακείου στη Λάρισα. Οι πρόεδροι των Ενώσεων Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας και Στρατού, παρέδωσαν από κοινού υπόμνημα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στο οποίο υποστήριζαν ότι η λειτουργία ενός τέτοιου φαρμακείου «θα ανακουφίσει τους εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφους».
     Από την πλευρά των φαρμακοποιών, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε υπόμνημα που είχε στείλει πριν από 15 ημέρες στον πρώην υπηρεσιακό υπουργό Εθικής Άμυνας, Φράγκο Φραγκούλη, αμφισβητούσε τη νομιμότητα των στρατιωτικών φαρμακείων και καλούσε τον πρώην υπουργό να μην προχωρήσει στην ίδρυση τέτοιου φαρμακείου στη Λάρισα.
     Ωστόσο, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 11ης Ιουνίου 2012, δημοσιεύεται απόφαση του κ. Φραγκούλη σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται «η ίδρυση και λειτουργία υποκαταστημάτων «Στρατιωτικού Φαρμακείου Αθηνών» στην Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, με οργανική υπαγωγή στο στρατό ξηράς». Επίσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ τ. Β’ 1346/25-04-2012, δικαούχοι παροχής υπηρεσιών από τα στρατιωτικά φαρμακεία ορίζονται οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι στρατιωτικοί όλων των βαθμών των ενόπλων δυνάμεων καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, που είναι ασφαλισμένα από αυτούς.
Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
     Με αφορμή το αίτημα των απόστρατων για τη λειτουργία στρατιωτικού φαρμακείου στη Λάρισα, φαρμακοποιοί του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου τόνισαν στην «Ε» ότι «σε μια εποχή όπου συνταξιούχοι, αγρότες και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληρώνουν τα φάρμακα υψηλού κόστους σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν ενώ αυξήθηκε η συμμετοχή τους στο κόστος φαρμάκων διάφορων παθήσεων, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε χαριστικές πράξεις για τους απόστρατους. Ναι μεν οι απόστρατοι μπορεί να έχουν οικονομικά προβλήματα αλλά δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες με κάποιον που παίρνει 400-500 ευρώ το μήνα».
     Υπόμνημα προς τον κ. Φραγκούλη είχε αποστείλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνοντας ότι «η λειτουργία των στρατιωτικών φαρμακείων αντιμετωπίζει μείζονα νομικά προβλήματα». Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι «η δραστική επέκταση των δικαιούχων οι οποίοι μπορούν να προμηθεύονται φαρμακευτικά προϊόντα από τα εν λόγω φαρμακεία σε χαμηλότερες τιμές (σ.σ. έως και 20% πιο χαμηλές) σε πρόσωπα άλλα, εκτός των εν ενεργεία στρατιωτικών, συγκρούεται με διατάξεις του Συντάγματος και του Κοινοτικού Δικαίου. Συγκεκριμένα, η λειτουργία τους αντίκειται προεχόντως στις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την επαγγελματική ελευθερία και την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς και σε διατάξεις της κοινής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό».
     Με βάση αυτά τα δεδομένα, έχει ήδη υποβληθεί καταγγελία προς την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στην Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το υπόμνημα καταλήγει καλώντας τον υπουργό να μην προχωρήσει στην ίδρυση νέων στρατιωτικών φαρμακείων στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, τουλάχιστον μέχρι να αποφανθούν τα αρμόδια όργανα της διοίκησης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νομιμότητα της λειτουργίας τους. Τέλος, επισημαίνεται ότι «σε διαφορετική περίπτωση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι υποχρεωμένος να ασκήσει τις προβλεπόμενες από τον νόμο αρμοδιότητές του και να καταθέσει άμεσα αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση κάθε πράξης που αφορά την ίδρυση και τη λειτουργία νέων Στρατιωτικών Φαρμακείων».
Η ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
     Αναφορικά με την αντίδραση του ΦΣΛ στη λειτουργία στρατιωτικού φαρμακείου στη Λάρισα, ο Απόστολος Παπαπαρίσης, πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, έκανε στην «Ε» την εξής δήλωση: «Είναι κρίμα να αντιδρούν μέσω δικαστηρίων οι φίλοι μας οι φαρμακοποιοί- που έχουν ένα καθαρό και σχεδόν κληρονομικό επάγγελμα, με άριστες συνθήκες εργασίας, σίγουρη πελατεία και σίγουρο κέρδος- εναντίον ανθρώπων που κρατούσαμε ομπρέλα όταν σχεδόν όλος ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, εκμεταλλευόμενος το συνδικαλισμό, αυγάτιζε την περιουσία του. Τη συγκεκριμένη αυτή περίοδο που διανύουμε, οι αποδοχές των δικαιούχων υπέστησαν και αναμένεται να υποστούν περαιτέρω, μια άνευ προηγουμένου μείωση, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί ένα μεγάλο βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό μας. Συνεπώς, η λειτουργία των Στρατιωτικών Φαρμακείων κρίνεται άκρως απαραίτητη».
     Εξάλλου, ο κ. Παπαπαρίσης τόνισε πως έχει ήδη ληφθεί απόφαση υπέρ της λειτουργίας στρατιωτικών φαρμακείων και υπογράμμισε πως «κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, θα μπορούσαμε να προτείνουμε τα στρατιωτικά εργαστήρια που παράγουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, να πάρουν εντολή να αυξήσουν την παραγωγή τους με την κατάλληλη υποστήριξη, προκειμένου το κράτος- δηλαδή οι πολίτες του- να αγοράζουν μέρος των φαρμάκων σε πολύ χαμηλότερες τιμές».

2 σχόλια:

Apostolos είπε...

Είπα κι άλλα πολλά, αλλά ο αρθρογράφος έβαλε αυτά που θεώρησε πιο ενδιαφέροντα.
ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Επίλαρχος ε.α. Καρυπίδης Σίμος είπε...

«Δεν είναι εποχές για χάρες» υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί !! Συγγνώμη κύριοι αλλά όταν ο Στρατός ανοίγει ενα νοσοκομείο ή ένα φαρμακείο ΔΕΝ του κάνετε καμμία χάρη ούτε και είναι υποχρεωμένος να σας ζητήσει την άδεια . Τέτοια κάνετε (ευτυχώς όχι όλοι σας) και αναμένουμε όλοι να δούμε την ΠΛΗΡΗ απελευθέρωση του επαγγέλματός σας .