---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

5 Φεβ 2013 - Μια μέρα με πολλές προσδοκίες!!!

Άρθρο του Ταξχου εα Βασ. Νικολόπουλου
Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ)

Η 5η Φεβρουαρίου είναι μια σημαντική ημέρα για την ΠΟΣ, για την ανάδειξη του θέματος των υπερβολικών μειώσεων που επιβλήθηκαν στις συντάξεις των αποστράτων με την εφαρμογή του Ν. 4093/2012.  Δεν θα μπω στη διαδικασία αναλύσεων και υπολογισμών. Απλά να θυμηθούμε τους κύριους σταθμούς αυτής της προσπάθειας που μας δικαίωσε ένα χρόνο μετά!!!
Το θέμα αυτό παρουσίασα ως Πρόεδρος της ΠΟΣ για πρώτη φορά στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΕΑΑΣ την 5η Φεβρ. 2013, όπου συμμετείχε μεγάλος αριθμός φορέων αποστράτων και οι Πρόεδροι των τριών ΕΑΑ. Στην αρχή αμφισβητήθηκε!! Γρήγορα όμως το κλίμα άλλαξε, πείσθηκαν οι αμφισβητούντες, οι δε Πρόεδροι των τριών ΕΑΑ, κατόπιν συνεργασίας με την ΠΟΣ και περαιτέρω διευκρινήσεων χρησιμοποίησαν τα αρχικά αυτά στοιχεία, κατά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό την 11η Φεβ. 2013.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (11η Φεβ.) στη συνάντηση που είχε η ΠΟΣ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
Χρήστο Σταϊκούρα και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, η Ομοσπονδία παρουσίασε τα στοιχεία που διέθετε, τους υπολογισμούς και τη μεθοδολογία και διαπιστώσαμε ότι συμβάδιζαν με τους δικά τους, με αποκλείσεις που είχαν σχέση κυρίως με το πλήθος ανά συνταξιοδοτικό βαθμό, επιβεβαιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη βασιμότητα των εκτιμήσεών μας, δηλώνοντας έτσι ο Υπουργός «μακάρι να έχει γίνει λάθος για να το διορθώσουμε». Η συγκρατημένη από τότε αισιοδοξία αποτυπώθηκε στην υπ' αριθ' 20 ανακοίνωση της ΠΟΣ«Για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων ή δημιουργίας υπερβολικών προσδοκιών, διευκρινίζουμε ότι θα περιμένουμε τις απαντήσεις του Υπουργείου, ιδιαίτερα για το πρώτο θέμα που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση αποκατάστασης αδικιών και στη συνέχεια θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους αντίστοιχα.»
Χαρακτηριστική και προφητική η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Παραρτήματος της ΕΑΑΣ Λάρισας, του Προέδρου της συναδέλφου Απόστολου Παπαπαρίση: "Βόμβα" στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αν επαληθευτεί ο ισχυρισμός του προέδρου της ΠΟΣ για τις περικοπές των Συντάξεων των Αποστράτων των ΕΔ και των ΣΑ.
Η διαπίστωση των υπερβολικών μειώσεων και η παραδοχή τους τελικά από τον κ. Σταϊκούρα, κατά την τελευταία συνάντηση του με την ΠΟΣ, στις 13 Ιουν. 2013, ήταν ο καταλύτης και το διαπραγματευτικό χαρτί του Υπ. Οικονομικών απέναντι στην τρόικα, για τη μη περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων. Στις 7 Ιουλίου έγραψε το ΕΘΝΟΣ.gr : Διασώζονται οι συντάξεις των απόστρατων . Ξέραμε τι σήμαινε αυτό. Είχε ξεπερασθεί το μεγάλο εμπόδιο. Η τρόικα!!
Η ΠΟΣ γνώριζε από 13 Ιουνίου 2013, ότι δεν θα γίνουν οι μειώσεις του 2014, δεσμευόμενη όμως να το κοινοποιήσει δημοσίως, όπως και έπραξε, περνώντας όμως το μήνυμα στην ανακοίνωσή της υπ' αριθ. 24 : «....αναμένει την αποτύπωση των συζητήσεων στην πράξη και την έγκαιρη νομοθετική υλοποίηση με την ουσιαστική συμμετοχή πλέον και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.»
Έτσι οδηγηθήκαμε τελικά στις σχετικές επί του θέματος δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό σε συνέντευξη του στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της 28ης Ιουλ. 2013. «...ματαιώσαμε άλλα επώδυνα μέτρα ....όπως οι πρόσθετες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς των στρατιωτικών....... Τους είπαμε (στην τρόικα) ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να υλοποιηθούν και δεν θα υλοποιηθούν. Κι αυτό το θεωρώ επιτυχία ......και δεν είναι δυνατόν να τους αδικήσουμε άλλο....».  Θα προτιμούσαμε βέβαια οι δηλώσεις να σταμάταγαν στην αδικία που έχουμε υποστεί και να μην συνέδεαν την αποφυγή της τρίτης μείωσης με έναν νόμο ΜΟΝΟ σε μας, με λήψη άλλων μέτρων πχ φόρο πολυτελείας, παράταση εκτάκτων μέτρων κλπ συνεγείροντας έτσι τον κοινωνικό αυτοματισμό και προσπαθώντας να στρέψουν άλλες κοινωνικές ομάδες εναντίον των ε.ε. και ε.α. στελεχών των ΕΔ & ΣΑ.
Την 4η Σεπτ. 2013 στη συνάντηση της ΠΟΣ με τον με τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου γράφαμε στην ανακοίνωση ΠΟΣ υπ' αριθ. 26 «...μας ενημέρωσε ότι η Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι ο κλάδος των Στρατιωτικών έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, μας διαβεβαίωσε ότι είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η αποκατάσταση των αδικιών αυτών μόλις η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το καταστήσει εφικτό, που το προσδιορίζει στις αρχές του 2014, οπότε αναμένεται η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος».
Και φθάσαμε στις αρχές του 2014 έχοντας διεκδικήσει και πετύχει τα περισσότερα όσων επιδιώκαμε :
  •   Να μην γίνουν περαιτέρω μειώσεις το 2014.
  •   Να γίνει εξορθολογισμός του μισθολογίου (υπάρχει η δέσμευση να διατεθούν 150 εκατ. από το πρωτογενές πλεόνασμα για διόρθωση των αδικιών).
  •  Να γίνει νομοθετική αποτύπωση των υποσχέσεων (μέσω Π/Υ 2014).
     Εξακολουθεί να υπάρχει η μη άρση της απαίτησης της τρόικας περί «κατάργησης των μισθολογικών προαγωγών».
Κάνοντας μια αναδρομή σε αυτή τη χρονιά μπορούμε να πούμε ότι τα είχε όλα. Υπομνήματα, παρεμβάσεις, ψηφίσματα, προσφυγές, μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ερωτήσεις στη Βουλή, συμμετοχή σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, συνεργασίες και διαφωνίες, διεκδικήσεις, αμφισβητήσεις αλλά και αναγνώριση των προσπαθειών, των αγώνων θα έλεγα, που έκαναν πολλοί. Για πολλούς από εμάς έξω από την ιδιοσυγκρασία μας και πρωτόγνωρα. Μαθαίνουμε όμως γρήγορα. Ας μην επαναπαυτούμε όμως. Ένα χρόνο μετά, τίποτα δεν έχει τελειώσει!!!
Παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, μετά τη διαρροή για την απόφση του ΣτΕ μου είπε ότι η ληφθείσα από πέρυσι απόφαση να διορθωθεί η αδικία και να μην γίνουν οι μειώσεις του 2014 οδήγησε να συμπεριληφθούν στον Π/Υ τα 250 εκατ. ευρώ για ε.ε. και ε.α. Σε συνδιασμό με το πλεόνασμα κάνουν ευκολότερη την ανταπόκριση στην απόφαση του ΣτΕ, εφόσον τελικά αυτή είναι θετική.
Περιμένουμε τώρα την απόφαση του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ελπίζοντας στην πλήρη δικαίωση. Βέβαια πάλι ενεργοποίησαν τον κοινωνικό αυτοματισμό με διαρροές στα ΜΜΕ, για να στρέψουν την κοινωνία εναντίον μας, μιλώντας για ισοδύναμα μέτρα σε βάρος όλων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το «δημοσιονομικό κενό» που το ανέβασαν στο 1.1 δις ευρώ. Και εδώ τους έχουμε την απάντηση, με αριθμούς αν χρειασθεί, αναλυτικά για όλα τα ειδικά μισθολόγια. Περιμένουμε τις αποφάσεις για να μιλήσουν και πάλι οι αριθμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: