---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

«Έκανε τα δικά του» ο Έρογλου – Επιχείρησε να «μεταφράσει» το ανακοινωθέν, δεν συμφώνησαν…

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου επιχείρησε να προσγειώσει προσδοκίες και να σβήσει χαμόγελα χθες στην πρώτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Έρογλου ανέφερε, στη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ότι το ανακοινωθέν είναι γενικό και πως οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη συνέχεια, δίνοντας την εντύπωση πως ακύρωνε τη δέσμευσή του επί του περιεχομένου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε πως δεν μπορεί να συζητήσει αν δεν υπάρχει αποδοχή του ανακοινωθέντος. «Δεσμευόμαστε», είπε ο κατοχικός ηγέτης και η κουβέντα για αυτό το ζήτημα έκλεισε. 
Στη χθεσινή συνάντηση επιχειρήθηκε να συμπληρωθεί και όγδοη παράγραφος του ανακοινωθέντος, που σκοπίμως έμεινε κενή για να συζητηθεί. Αναφέρθηκε πως θα μπορούσε να γίνει αναφορά στους διαπραγματευτές και το ρόλο που θα έχουν αλλά και στα ταξίδια που θα πραγματοποιήσουν, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στην Άγκυρα και ο
Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα. Τελικά υπήρξε διαφωνία στο λεκτικό και έτσι το ανακοινωθέν παρέμεινε στις επτά παραγράφους. Αποφασίστηκε, ωστόσο, να αναφερθεί δημόσια η ειδική σύμβουλος του ΟΗΕ, Λίζα Μπάντεχαϊμ, μετά την ανάγνωση του ανακοινωθέντος. Είπε πως «οι δυο διαπραγματευτές θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες».
Ο Ντερβίς Έρογλου, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση και επιστρέφοντας στα κατεχόμενα ανακοίνωσε πως πιθανόν την ερχόμενη Παρασκευή θα συναντηθούν οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι. Ανέφερε, επίσης, ότι πρότειναν να γίνουν οι επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα αντίστοιχα την άλλη βδομάδα, ωστόσο είπε ότι ο καθορισμός της ημερομηνίας θα γίνει από τα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι σαφές πως η τουρκική πλευρά βιάζεται να πραγματοποιήσει τις επισκέψεις αυτές και να κεφαλαιοποιήσει καθώς θεωρεί πως έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για ταξίδια Οζερσάι και σε άλλες πρωτεύουσες.
Σε σχέση με τη μεθοδολογία, η συζήτηση θα γίνει από τους διαπραγματευτές. Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει παράλληλη διαδικασία των κεφαλαίων-πτυχών. Θέση που επανέλαβε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος στον  Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, προχθές στις Βρυξέλλες. Ο Ντερβίς Έρογλου έχει διαφορετική προσέγγιση και διαφωνεί με τη μεθοδολογία αυτή. Καταρχήν δήλωσε χθες και δημόσια πως οι προτάσεις που έκανε στο παρελθόν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τούτο σημαίνει πως πέραν από το ασαφές τοπίο του ανακοινωθέντος, φορτώνει τη διαδικασία και τις γνωστές θέσεις του για δυο κράτη. Είπε ακόμη πως το εδαφικό θα συζητηθεί τελευταίο. Είπε πως «μετά που θα συζητηθούν όλα τα θέματα, θα πρέπει να συζητηθεί και το εδαφικό. Μετά που θα συζητηθούν τα άλλα κεφάλαια μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη ο χάρτης και το εδαφικό».
ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΟ ΛΕΠΤΩΝ
Πρώτος έφθασε στο χώρο της συνάντησης (παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας) γύρω στις 11. 33 ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς  Ερογλου, συνοδευόμενος από τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς Κουντρέτ Οζερσάι και τους υπόλοιπους συνεργάτες του. Τον  Ερογλου υποδέχθηκε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ. Δύο λεπτά αργότερα έφθασε στο χώρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τον οποίο επίσης υποδέχθηκε η κ. Μπάτενχαϊμ. Τον συνοδεύουν ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης,  ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Νίκος Χριστοδουλίδης και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας της ε/κ πλευράς. 
ΕΓΙΝΕ ΠΑΠΠΟΥΣ Ο ΝΤΑΟΥΝΕΡ
ΟΙ λόγοι για την απουσία του Ντάουνερ είναι γνωστοί και επισημοποιήθηκε η αποχώρησή του από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ρωτήθηκε, πάντως, επί τούτου ο Έρογλου, ο οποίος είπε πως τους ενημέρωσαν ότι δεν μπόρεσε να έρθει για οικογενειακούς λόγους. «Έχει τώρα άλλο ένα εγγονό από ό,τι αντιλήφθηκα», είπε ο κ. Έρογλου.  Στο μεταξύ, όπως είχε ανακοινωθεί οι αντιπροσωπείες χθες ήταν έξι συν ένας. Ο Έρογλου ζήτησε και προστέθηκε και η μεταφράστρια του στην αντιπροσωπεία ως επιπλέον μέλος της αντιπροσωπείας του στη συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: