---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η Σχολή Ευελπίδων στις 10 καλύτερες στρατιωτικές ακαδημίες του Κόσμου! Άρθρο Δρος Ιωάννη Παρίση

     Με τον τίτλο “10 Most Prestigious Military Academies in the World” η αμερικανική ιστοσελίδα  OnlineCollege.org! (http://www.onlinecollege.org/10-most-prestigious-military-academies-in-the-world) παρουσιάζει τις δέκα στρατιωτικές ακαδημίες στο κόσμο με το υψηλότερο γόητρο. Δέκατη στη σειρά η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

     Η εν λόγω ιστοσελίδα ανήκει σε οργανισμό ο οποίος εξειδικεύεται στη εξεύρεση διεξόδων εκπαίδευσης για νέους, επαγγελματικό προσανατολισμό και άλλα σχετικά. Μεταξύ των προτάσεων που κάνει είναι και το στρατιωτικό επάγγελμα. Για το λόγο αυτό προτείνει, όπως σημειώνεται, κάποιες από τις καλύτερες, τις πιο αυστηρές και του πιο υψηλού γοήτρου στρατιωτικές ακαδημίες στον κόσμο.

     Δείτε, γράφει η αμερικανική ιστοσελίδα, ποιες σχολές παράγουν σήμερα τους καλύτερους και πιο διακεκριμένους αξιωματικούς:
  1. UNITED STATES MILITARY ACADEMY, WEST POINT, NEW YORK
  2. UNITED STATES NAVAL ACADEMY, ANNAPOLIS, MARYLAND
  3. ROYAL AIR FORCE COLLEGE CRANWELL, SLEAFORD, UNITED KINGDOM
  4. ROYAL MILITARY ACADEMY SANDHURST, CAMBERLEY, UNITED KINGDOM
  5. THE SPECIAL MILITARY SCHOOL OF SAINT-CYR, COETQUIDAN, FRANCE
  6. PLA NATIONAL DEFENSE UNIVERSITY, BEIJING, CHINA.
  7. GENERAL STAFF ACADEMY, MOSCOW, RUSSIA
  8. NATIONAL DEFENSE ACADEMY OF JAPAN, YOKOSUKA, JAPAN
  9. SOUTH AFRICAN MILITARY ACADEMY, THABA TSWANA, SOUTH AFRICA
  10. HELLENIC MILITARY ACADEMY, VARI, GREECE
     Σε μια εποχή που τα πάντα δείχνουν να καταρρέουν στη χώρα μας, ειδικώς δε η εκπαίδευση βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ, βρίσκεται μια στρατιωτική σχολή που διασώζει, στο μέτρο που μπορεί, το γόητρο της χώρας. Τη στιγμή που τα πανεπιστήμιά μας έχουν πλήρως απαξιωθεί και ουσιαστικά τα περισσότερα δεν λειτουργούν, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων διακρίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι οι 2 από τις 10 σχολές είναι ανωτέρων αξιωματικών – επιτελών) τότε οι διακεκριμένες στρατιωτικές ακαδημίες μένουν οκτώ. Και να σκεφθεί κανείς ότι κάποιοι επιδιώκουν μετ’ επιτάσεως να φέρουν μέσα στις στρατιωτικές σχολές συστήματα και νοοτροπίες των πανεπιστημίων της χώρας μας (βλ. άρθρο μου  «Απύθμενο θράσος!»).
     Η ΣΣΕ, το αρχαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Χώρας, συνεχίζει μια ένδοξη πορεία, αποτελώντας και σήμερα υπόδειγμα, παρά τα προβλήματα αλλά και τις επιθέσεις που δέχεται (όπως άλλωστε οι Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα) ακόμα και εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου! Έγραφα σε πρόσφατο άρθρο μου («Η ΣΣΕ αποτελεί σύμβολο!) «Η ΣΣΕ αποτελεί σύμβολο και τα σύμβολα δημιουργούν περηφάνια και ενισχύουν το φρόνημα. Ήταν λοιπόν επόμενο να αποτελέσει στόχο. Από την πλευρά μας οφείλουμε να προστατεύουμε τη Σχολή μας – όπως και τις άλλες Σχολές των ΕΔ – «σαν τα μάτια μας», με κάθε τρόπο. Σ’ αυτές βρίσκεται ένα από τα καλύτερα κομμάτια της ελληνικής νεολαίας. Η ελληνική κοινωνία τις έχει ανάγκη.»
     Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Όλα αυτά οφείλονται στη σκληρή δουλειά πολλών ανθρώπων, επί σειρά δεκαετιών. Στρατιωτικές ηγεσίες, διοικήσεις, αξιωματικοί δούλεψαν και δουλεύουν για να διατηρηθεί η Σχολή στο επίπεδο που πρέπει και που την κάνει να διακρίνεται. Κοντά σ’ αυτά είναι και η παράδοση που «μεταφέρει» φρόνημα, λεβεντιά και περηφάνια.
     Όπως σημειώνεται στην εν λόγω ιστοσελίδα, για την ΣΣΕ, «οι σημερινοί σπουδαστές ενώ δεν είναι Σπαρτιάτες, λαμβάνουν σκληρή εκπαίδευση για να καταστούν αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού. Η σχολή ιδρύθηκε το 1828, και έχει παραγάγει αξιωματικούς οι οποίοι όχι μόνο πολέμησαν σε σημαντικές παγκόσμιες συρράξεις αλλά έγιναν επιστήμονες, συγγραφείς, μηχανικοί, και καθηγητές που όλοι διακρίθηκαν στο πεδίο τους».
     Όλοι όσοι περάσαμε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αισθανόμαστε υπερήφανοι για όλα αυτά. Θα θέλαμε μάλιστα να πούμε προς κάποιες κατευθύνσεις: «κάτω τα χέρια από τη ΣΣΕ».
 
Το άρθρο έγραψε ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης,  
Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: