---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Η ΕΑΑΣ για την υπόθεση του τ. Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου κ. Τσαλικίδη Πέτρου


     Το ΔΣ της ΕΑΑΣ, στο οποίο περιήλθε η Διαμαρτυρία – Καταγγελία του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Τάξεως 1973 και η οποία αναφέρεται στους χειρισμούς των Κυπριακών Αρχών κατά του τέως Α/ΓΕΕΦ Αντγου Τσαλικίδη Πέτρου, επιλέκτου μέλους του Συνδέσμου της τάξεώς του αλλά και της ΕΑΑΣ,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ομόφωνα
1. Να στηρίξει τις ενέργειες του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Τάξεως 1973 για όλους τους αναφερομένους στην Διαμαρτυρία – Καταγγελία λόγους και επιπλέον γιατί διακρίνει ότι:
α. Η πρόσφατη έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντγου Πέτρου Τσαλικίδη, αποτελεί πρόχειρη και επιφανειακή πράξη των δικαστικών αρχών της Κύπρου. Αποδεικνύει ότι στο πρόσωπο του Έλληνα αξιωματικού με μεγάλη προσφορά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επί 42 συνολικά χρόνια, αλλά και κατά την διάρκεια της θητείας του ως Α/ΓΕΕΦ, αναζητείται «εξιλαστήριο θύμα» για να αποδοθούν ανύπαρκτες ευθύνες, οι οποίες ανήκουν αποκλειστικά σε ενέργειες και παραλήψεις εμπλεκόμενων προσώπων των Κυπριακών Αρχών στο τραγικό συμβάν της έκρηξης του κατασχεμένου φορτίου στο ΜΑΡΙ, την 11ην Ιουλίου 2011.
β. Η υπόθεση αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα της Κύπρου με έντονες κομματικές αντιπαραθέσεις, στην οποία όπως αποδεικνύεται από το προανακριτικό υλικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, δεν στοιχειοθετείται καμιά κατηγορία σε βάρος του πρώην Α/ΓΕΕΦ. Είναι βέβαιο ότι δεν εξασφαλίζεται η «δίκαιη» δίκη για να αποδοθούν οι ευθύνες, προς δικαίωση των θυμάτων της τραγωδίας.
γ. Η ξαφνική έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος προκειμένου ο Έλληνας ανώτατος Αξιωματικός να προσαχθεί ως κοινός εγκληματίας στην Κύπρο, αποτελεί προσβολή και ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος. Παράλληλα δύναται να θεωρηθεί πράξη αχαριστίας προς την Ελλάδα για την μεγάλη συνεισφορά της στην άμυνα της Κύπρου. Ουδέποτε στο παρελθόν, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε περίπτωση που εξ’ Ελλάδος Αξιωματικός παραπέμφθηκε σε δίκη σε Κυπριακό Δικαστήριο για οποιοδήποτε αδίκημα, αφού σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμόζονται οι διατάξεις της Τριμερούς Συμφωνίας Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, που ρυθμίζει το καθεστώς διαμονής της Ελληνικής και Τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στην Κύπρο.
2. Κατά πάγια πρακτική με εντολή του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου, οι όποιες δικαστικές υποθέσεις μελών της στρατιωτικής δύναμης της Ελλάδας στην Κύπρο παραπέμπονται στην Ελληνική Δικαιοσύνη, χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα.
3. Εάν το ένταλμα εκτελεστεί, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο ηθικό και θα επηρεάσει αρνητικά την συμπεριφορά – απόδοση του προσωπικού εξ’ Ελλάδος που υπηρετεί στην Κύπρο. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Ελλάδος – Κύπρου σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας.
4. Η Ελλάδα οφείλει και έχει υποχρέωση να προστατεύει και να θωρακίσει τον θεσμό του Διοικητή της ΕΛΔΥΚ/3/1 και Α/ΓΕΕΦ και στο πρόσωπό του το σύνολο του Ελλαδικού προσωπικού που υπηρετεί στην Κύπρο.

Για το Δ.Σ / Ε.Α.Α.Σ
Ο Πρόεδρος
Παντελής Χ. Μαυροδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: