---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Ξεκινά το... «κούρεμα» των στρατιωτικών     Το διπλό σοκ θα φανεί στο μηνιάτικο του Ιανουαρίου, που θα καταβληθεί στις 27 Δεκεμβρίου
      Οι καταστάσεις μισθοδοσίας εκδόθηκαν από τις οικονομικές υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων και τους στρατιωτικούς αρχίζει να τους λούζει κρύος ιδρώτας, καθώς ο μισθός του Ιανουαρίου... (που καταβάλλεται 27 Δεκεμβρίου) θα υποστεί... καθίζηση τόσο εξαιτίας της εφαρμογής του νέου ενιαίου μισθολογίου όσο και της αναδρομικής ισχύος των περικοπών που συνεπάγεται από τον Αύγουστο.
Σε δόσεις
     Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρακράτηση που αφορά στο χρονικό διάστημα από 1 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου του 2012 θα γίνει εφάπαξ εφόσον πρόκειται για ποσό έως 100 ευρώ. Στην κατηγορία όμως αυτή ανήκουν ελάχιστοι στρατιωτικοί. Για ποσά έως 250 ευρώ η παρακράτηση θα γίνει σε δύο δόσεις, έως 500 ευρώ σε τρεις και έως 750 ευρώ σε τέσσερις δόσεις. Για μεγαλύτερα ποσά οι δόσεις της παρακράτησης θα είναι πέντε. Τα ποσά της αναδρομικής εφαρμογής του νέου ενιαίου μισθολογίου, σε συνδυασμό με την ισχύ του από τον Ιανουάριο του 2013, συνεπάγονται «διπλή» μείωση.
     Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν ένας ταγματάρχης ελάμβανε 1.500 ευρώ και με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου ο μισθός του περιορίζεται στα 1.300 ευρώ. για πέντε μήνες από τον Ιανουάριο και μετά θα λαμβάνει μισθό 1.100 ευρώ. Όσο και ένας σμήναρχος που είχε μηνιαίες αποδοχές 1.900 ευρώ και με τα νέα μέτρα «κόβονται» περίπου 400 ευρώ.
Τέλος στα οδοιπορικά
     Οι συνολικές μειώσεις ωστόσο θα είναι ακόμη μεγαλύτερες για όλους τους στρατιωτικούς, καθώς δεν προβλέπεται από το νέο έτος να δίδονται τα λεγόμενα «πάγια» οδοιπορικά, που έφθαναν για τους ανώτερους αξιωματικούς έως και το ποσό των 250 ευρώ.
     Να σημειωθεί ότι οφείλονται τα οδοιπορικά από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο στα στελέχη και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία υπάρχει η πεποίθηση ότι θα δοθούν το επόμενο διάστημα, στο Στρατό Ξηράς δεν υπάρχει, απλά, καμία ενημέρωση.
Το χρονοεπίδομα
     Το μόνο θετικό στην όλη κατάσταση για τα οικονομικά των στρατιωτικών είναι η επαναφορά των μισθολογικών προαγωγών και το «ξεπάγωμα» του χρονοεπιδόματος, για τα οποία όμως δεν υπάρχει σαφής εικόνα από πότε θα «τρέξουν». Κάποιοι εκτιμούν από τον Αύγουστο που τέθηκε σε εφαρμογή το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Σημειώνεται όμως ότι έχουν «παγώσει» από το καλοκαίρι του 2010, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μισθολογική εξέλιξη των στελεχών.
(Ε.Τ. 14/12/2012 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@e-typos.com)
http://staratalogia.blogspot.gr/2012/12/blog-post_8749.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: