---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

"Κατατέθηκε προς ψήφιση το ν/σ για το νέο εργασιακό των αποστράτων" μας ενημερώνει το μέλος της ΕΑΑΣ Λάρισας Β. Δούλης

Απευθύνεται προς εμάς (ΕΑΑΣ Λάρισας) και το συνάδελφο Γιάννη Αντωνιάδη.
     Καλησπέρα, κατατέθηκε 15 Μαρτίου 2013 προς ψήφιση το ν/σ για το νεο εργασιακό των αποστράτων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η αναδρομική μείωση των συντάξεων απο 1/8/12. Παρατηρήσεις για το εργασιακό:
1. Αναστέλεται η σύνταξη (κύρια και επικουρική) σε εργαζόμενους αποστράτους κάτω των 47 ετών. 
2. Απο την ανωτέρω αναστολή δεν εξαιρούνται ακόμη και οι εργαζόμενοι με 10ωρο την εβδομάδα ως καθηγητές σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα (είναι η παρ 15 του αρθρ. 2 ν.3234/2004 που αναφέρει το ν/σ).
3. Μετά τα 47 έτη επιτρέπεται η εργασία μόνο σε όσους αυτοαπασχολούνται αλλά περικόπτεται το 70% του ακαθάριστου ποσού που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανιδείκευτου εργάτη (26,18 ευρώ) προσαυξημένο κατά 6 ημερομίσθια για κάθε τέκνο ανήλικο ή κάτω των 24 που σπουδάζει.
4. Επιτρέπεται χωρίς καμία επίπτωση η εργασία ως υπαλλήλου ή αυτοαπασχολούμενου, αποστράτου που έφυγε με υπαιτιότητα της υπηρεσίας.
5. Ισχύς των ανωτέρω αλλαγών, για όσους ήδη εργάζονται απο 1/1/13, ενω για όσους αναλάβουν εργασία, μετά την ψήφιση του ν/σ. 
     Έχουμε λοιπόν νέο ρατσιστικό διαχωρισμό (4η παρατήρηση) και απαγόρευση της 10ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης ακόμη και σε εκπαιδευτές σε δημόσια ιδρύματα (2η παρατήρηση). Αν ισχύσει η απαγόρευση του 10ωρου απο 1/1/13 τι θα γίνει με όσους έκαναν χρήση της ευεργετικής διάταξης της εγκυκλίου του ΓΛΚ αλλά και του ν.2592/98 για τους εκπαιδευτές σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα; Λογικά θα πρέπει να ισχύσουν απο την ψήφιση του νόμου και κατόπιν έκδοσης νέας εγκυκλίου αλλά ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΛΟΓΙΚΗ;;;
     Παρατηρήσεις για την γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου:
1. Δεν διαπιστώνει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας ως προς την περικοπή των συντάξεων,  σε εναρμόνιση με τη μείωση των αντίστοιχων μισθών των ε.ε συναδέλφων.
2. Διαπιστώνει πρόβλημα απλά στην ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ περικοπή απο 1/8/12.
     Σας στέλνω συνημμένα:
1. Το άρθρο του ν/σ για το εργασιακό
2. Τη γνωμοδότηση του ΕλΣ για την αναδρομική περικοπή των συντάξεων
3. Το άρθρο των ν.2592/98 και όπως τροποποιήθηκε με τον ν.3234/2004 για το 10ωρο εκπαιδευτών σε δημόσια ιδρύματα.
     Θα χαρώ πολύ να μάθω την άποψή σας για τα θέματα που θίγονται καθώς και για πιθανούς τρόπους αντίδρασης στο υπο ψήφιση ν/σ. Βασίλης Δούλης
 



     Πλήρης ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, Τροποποιούμενες Διατάξεις ΣΝ ΥΠ Οικονομικών, ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΣΧΕΔΙΟ  ΝΟΜΟΥ, ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΚ, ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ και ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Η αντίδραση από τον φίλο και συνάδελφο Γιάννη ήταν άμεση:
(1) με σχετική ανάρτηση  και (2) με e-mail. Βασίλη καλημέρα και ευχαριστούμε πολυ για την έγκαιρη ενημέρωση μας, δύο παρατηρήσεις μόνο :
- πάνω από τα 60 ημερομίσθια περικόπτεται όλο το ποσό για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.
- το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη για την περίπτωσή μας, υπολογίζεται σε 33,04 ευρώ, όπως είχε  καταγραφεί σε πνπ που αργότερα ψηφίσθηκε σε νόμο τον Δεκέμβριο του 2012. 

10 σχόλια:

kaiafas είπε...

Θα μου επιτρέψετε μερικές επισημάνσεις , έως την έκδοση της οικείας εγκυκλίου:
-Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.περικόπτεται όλο το ποσο πάνω απο τα 60 ημερομισθια
-Το ημερομισθιο του ανειδικευτου εργατη για την περιπτωσή μας, υπολογίζεται σε 33,04 ευρω, οπως ειχε καταγραφεί σε πνπ που αργοτερα ψηφισθηκε σε νομο τον Δεκεμβριο του 2012
-Εκτίμησή μου είναι,ερμηνεύοντας τη σχετική παραγραφο και την επόμενη, πως δεν καταργείται το 10ωρο στον Δημοσιο τομέα(ν.3234/2004)
Γιαννης Αντωνιάδης

Βασίλης Δούλης είπε...

-Η πρώτη παρατήρηση είναι σωστή.
-Για το θέμα του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, αφού ο νόμος λέει ''το ισχύον με την 31/12 του προηγούμενου έτους'', λογικά αυτό που είχε καταγραφεί σε πνπ τον Δεκ 12, αφορούσε το ισχύον κατά τη χρονική στιγμή ψήφισης του νόμου. Μακάρι πάντως να είναι έτσι όπως τα αναφέρετε, όπως επίσης και για το 10ωρο στο Δημόσιο τομέα. Ίδωμεν...

Apostolos είπε...

Επί του θέματος να βοηθήσω κι εγώ (αν έχω καταλάβει σωστά το θέμα) η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με ημερομηνία 7 Μαρτίου 2013 στη σελίδα 164 γράφει: "Για τους αυτοαπασχολούμενους αναστέλεται το ποσό σύνταξης που υπερβαίνει το 60πλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη. Δηλαδή το ποσό των 1.980 ευρώ. (Σήμερα περικόπτεται κατά 70% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη)".
Κάνοντας την πράξη {1.980 / 60 = 33} μάλλον επαληθεύεται ο Γιάννης.

I. MATZAKOS είπε...

Το νέο άρθρο παραπέμπει στο ν 2676/99 και αναφέρει κατ΄αναλογία εφαρμογή και για τους συνταξιούχους Δημοσίου. Κατά συνέπεια όσοι απόστρατοι είναι άνω των 47 και εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα θα περικόπτεται το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια κατά 70%. (ή και πλήρως ανάλογα την ερμηνεία του άρθρου). Μπορείτε να το σχολιάσετε;
Ιωάννης Ματζάκος

Βασίλης Δούλης είπε...

Στην τελευταία παράγραφο του εδαφίου α της παρ.1 του άρθρου 10 του ν/σ που κατατέθηκε, γράφεται ξεκάθαρα οτι όσοι είναι μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι κάτω των 47 υπόκεινται σε πλήρη αναστολή της σύνταξης, εκτός αν τους αποστράτευσε η υπηρεσία. Το ερώτημα είναι αν συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με 10ωρο στον Δημόσιο Τομέα.

I. MATZAKOS είπε...

Αναφέρομαι σε μισθωτούς άνω των 47 ετών, για τους οποίους δεν κάνει ξεχωριστή αναφορά οπότε λογικά θα ισχύει γι΄αυτούε ο ν 2676/99, δηλαδή περικοπή της σύνταξης.

Βασίλης Οικονομοπουλος είπε...

καλησπέρα σε όλους. Μήπως γνωρίζετε να μου πείτε τι ποσοστό συνταξιούχων αφορά αυτό το ν/σ ? Ακόμη κι αν ερχόταν η Πολιτεία να ευνοήσει τον ε.α. συνάδελφο, πόσοι συνταξιούχοι θα έβρισκαν δουλειά ?

Βασίλης Δούλης είπε...

Κύριε Ματζάκο,
Όλα θα ξεκαθαρίσουν με την έκδοση εγκυκλίου μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ οταν ψηφισθεί το ν/σ. Λογικά είναι έτσι, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει πλέον...λογική, απο τη στιγμή που ακόμη και στο δικαίωμα της εργασίας τίθεται διαχωρισμός συναδέλφων που αποστρέτευσε η Υπηρεσία και άλλων που ...πήδηξαν απο το παράθυρο.

Κύριε Οικονομόπουλε,
η εργασία είναι προσωπικό δικαίωμα και επομένως επιλογή του καθενός. Απο τη στιγμή που κάποιος είναι συνταξιούχος και έχει ανάγκη συμπλήρωσης του εισόδήματός του ή δημιουργικής απασχόλησής του λόγω ηλικίας, μπαίνει στην ίδια μοίρα, μετράει τις δυνάμεις του και διεκδικεί το μερίδιό του μεταξύ των λοιπών ιδιωτών της πατρίδας μας. Δεν γνωρίζω να σας απαντήσω το ποσοστό των συνταξιούχων που αφορά το ν/σ, το οποίο αν και δεν είναι όπως ακριβώς το θέλαμε (κανένας περιορισμός στη σύνταξη του εργαζόμενου συνταξιούχου), αποτελεί θετικό βήμα για κάποιον που επιθυμεί να εργασθεί ως αυτοαπασχολούμενος. Αν πράγματι κάποιος επιθυμεί να εργασθεί και πιστέψει στις δυνατότητές του, αναλύσει την κατάσταση και φυσικά...ρισκάρει, θα έχει να λέει τουλάχιστον οτι έκανε οτι μπορούσε για να διεκδικήσει αυτό που του αναλογεί. Διαφορετικά, επαναπαύεται στη σύνταξή του και κάθε φορά που αυτή περικόπτεται, περικόπτει ανάλογα και αυτός κάτι απο τη ζωή του. Κανείς δεν πρόκειτε να έρθει σε κάποιον συνάδελφο και να του προσφέρει εργασία, αν απο μόνος του δεν τη διεκδικήσει...

I. MATZAKOS είπε...

Κύριε Δούλη, ευχαριστώ για τον σχολιασμό σας.

Κύριε Οικονομόπουλε, υποτίθεται οτι ζούμε σε φιλελεύθερη οικονομία. Θα έπρεπε λοιπόν να φορολογείται το νόμιμα παραγόμενο εισόδημα και όχι όλες αυτές κομμουνιστικού τύπου απαγορεύσεις. Εφόσον λοιπόν ο νόμιμος συνταξιούχος συνεχίζει να παράγει εισόδημα τότε θα έπρεπε να φορολογείται επι του συνόλου του εισοδήματός του και όχι να του απαγορεύεται η εργασία. Τόσο απλό αλλά τόσο παράλογο για σημερινούς κηφήνες ''κυβερνήτες΄΄.

Βασίλης Οικονομοπουλος είπε...

Κύριε Ματζάκο
οποιοδήποτε "φιλελεύθερο" ν/σ κι αν ισχύσει, οι πιθανότητες να εργαστεί η πλειοψηφία των εν αποστρατεία συναδέλφων είναι απειροελάχιστες με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς! Ας εστιάσουμε λοιπόν στην υπεράσπιση των συντάξεων μας, και ας ενημερώσουμε τους ε.ε. συναδέλφους να πάψουν να τρέφουν φρούδες ελπίδες πιστεύοντας ότι αποστρατευόμενοι θα μπορέσουν να συμπληρώσουν εργαζόμενοι την μείωση, όσο ευνοϊκό κι αν είναι το ν/σ! Δουλειές δεν υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν.....η κατάσταση στην αγορά δεν είναι όπως ήταν πριν 8 χρόνια που αποστρατεύτηκα εγώ. Όσοι βέβαια έχουν δουλειές στρωμένες ή στρατιωτικά καθήκοντα τέτοια που η αγορά τους περιμένει..., καλώς να ορίσουν, και μόνον αυτοί πρέπει να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο ν/σ. Ο στρατιωτικός που έφαγε τα χρόνια του γυρνώντας από δω κι από κει, υπολογίζει φεύγοντας κουρασμένος από το στρατό, να ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια του στηριζόμενος στην σύνταξη και όχι σε ένα νόμο που θα του εξασφαλίσει άλλα 5 ή 10 χρόνια εργασίας !!!! Δηλ χρονικά είναι εντελώς άκαιρο και ίσως παραπλανητικό για τον κύριο όγκο των συνταξιούχων να ασχολούνται με την "απαγόρευση ή μη της εργασίας" αφού εργασίες ΔΕΝ υπάρχουν ......Σε θεωρητική βάση πάντως συμφωνώ μαζί σας και νομίζω ότι ανήκετε στην μειοψηφία των εχόντων την δυνατότητα εργασίας και πραγματικά χαίρομαι γι αυτό. Εύχομαι το καλύτερο ....