---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

ΕΔ: Τιμώντας τη στολή και τον όρκο του Ιπποκράτη!

Μόνο υπερήφανες μπορούν να είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις όταν εν μέσω της σφοδρότερης κρίσης, ένα από τα στελέχη τους (ένα ακόμα είναι ο σωστός όρος, τα παραδείγματα είναι πολυάριθμα) στέκεται στο πλευρό του απλού καθημερινού πολίτη, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αμοιβή, με κίνητρο μόνο την αγάπη για τον συνάνθρωπο και την επιθυμία για κοινωνική προσφορά. Είναι ένα από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι και ότι η κοινωνία μας θα τα καταφέρει, παρά τις τρομακτικές δυσκολίες, να στηθεί ξανά στα πόδια της. Είναι ένα παράδειγμα – χαστούκι στη νοοτροπία πολλών, κυρίως στην ιδιωτική παροχή υπηρεσιών υγείας που σπέρνουν τον πανικό σε ασθενείς για να τους σπρώξουν σε πολυδάπανες εξετάσεις για να τους πούνε αμέσως μετά «ευτυχώς δεν είχατε τίποτα»… Ξεπερνούν τις 10 οι πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες που έχουν φθάσει στο «defence-point.gr» για ιδιωτικές κλινικές στον τομέα της γυναικολογίας και της μαιευτικής, που αφορούν πράξεις οι οποίες θα έχριζαν άμεσης εισαγγελικής παρέμβασης. Θα επανέλθουμε… Προς το παρόν ας διαβάσουμε το ρεπορτάζ στην ακόλουθη διεύθυνση, το οποίο έρχεται να μας διδάξει ότι δεν είναι όλοι σε αυτό τον τόπο διεφθαρμένοι και δούλοι του χρήματος: 
http://www.star.gr
Ο Θωμάς Λούκας είναι ο στρατιωτικός γιατρός που προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στους ανασφάλιστους και άπορους κατοίκους της Λήμνου! «Ο λαός της Λήμνου είναι δίπλα μας σε κάθε μας στιγμή και θα είναι οποτεδήποτε εμείς οι στρατιωτικοί χρειασθεί να παρέμβουμε. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν, τώρα που οι κάτοικοι της Λήμνου ζούνε τον δικό τους οικονομικό πόλεμο, εμείς να απέχουμε και να μην συστρατευτούμε δίπλα τους», είπε ο ίδιος. «Η ιδέα ξεκίνησε όταν κάποια στιγμή ένας φίλος μου, μου ζήτησε να επισκεφτώ κάποιον γείτονά του, ο οποίος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να καλέσει ιατρό. Πολύ γρήγορα αντιλήφθηκα πως δεν επρόκειτο για μια μεμονωμένη περίπτωση. Αρχίζοντας να συζητώ με διάφορούς γνωστούς μου (καθώς δεν κατάγομαι από το νησί, οπότε δεν γνώριζα τόσο καλά καταστάσεις και πράγματα) διαπίστωσα πως ήταν τελικά πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι είτε διότι ήταν ανασφάλιστοι (κυρίως οι νεότεροι), είτε γιατί ήταν άτομα ηλικιωμένα, στα οποία η σύνταξη δεν έφτανε ούτε για τα είδη πρώτης ανάγκης, δεν επισκέπτονταν πλέον τους ιατρούς τους. Με αφορμή αυτό το περιστατικό αποφάσισα να δέχομαι στο ιατρείο μου άπορους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Αρχικά είχα ορίσει το Σάββατο, σαν την ημέρα που θα τους δέχομαι αλλά γρήγορα αντιλήφθηκα πως δεν μπορείς να βάζεις περιορισμούς σε κάποιον που σε έχει ανάγκη και έτσι πολύ γρήγορα επέκτεινα, αυτό το άτυπο κοινωνικό ιατρείο, έτσι ώστε να λειτουργεί καθημερινά. Ήρθα σε προσωπική επαφή τόσο με τον Μητροπολίτη Λήμνου, όσο και με μέλη-εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού με σκοπό αυτή η προσπάθεια να γίνει πιο συντονισμένη», πρόσθεσε.
Οι δραστηριότητες του κ. Λούκα δεν περιορίζονται όμως μόνο στην εξέταση των ασθενών στο ιατρείο του. Πριν από δύο μήνες είχε οργανώσει δωρεάν μετρήσεις σακχάρου για τους κατοίκους της Μύρινας, ενώ μόνο το τελευταίο τετράμηνο έχει δώσει ομιλίες σχετικά με τις πρώτες βοήθειες στα περισσότερα σχολεία της Λήμνου. Δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που έχει κληθεί από συλλόγους για να μιλήσει για θέματα υγείας, ενώ τακτικά δίνει συνεντεύξεις σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό αναλύοντας και εκλαϊκεύοντας ιατρικές καταστάσεις. Όπως τόνισε, «η εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα πρώτων βοηθειών και αντικειμένων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελεί το προσωπικό μου στοίχημα. Η ενασχόλησή μου τα τελευταία επτά χρόνια με την εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, με πότισε με το μεράκι της εκπαίδευσης. Πιστεύω πως όπως εκπαιδεύονται οι ιατροί, έτσι πρέπει να εκπαιδεύονται και οι ασθενείς και τότε γίνονται οι καλύτεροι σύμμαχοί μας απέναντι στις νόσους». Η παραπάνω κίνηση του κ. Λούκα έχει τύχει αρκετά θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της Λήμνου. Η περίπτωσή του αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της κοινωνικής προσφοράς των ενόπλων δυνάμεων στην τοπική κοινωνία.
limnosreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: