---> Το παρόν blog έχει σταματήσει να ανανεώνεται από 31 Ιουλίου 2014. Το ΝΕΟ επίσημο blog είναι "http://www.eaas-larisas.blogspot.gr/" <----

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Στον ΕΚΟΕΜΣ οφείλονται οι νέες μειώσεις στις συντάξεις των αποστράτων

     Η ΠΟΣ με αφορμή τη νέα μείωση που εμφανίστηκε στις συντάξεις Ιουλίου, μετά από σχετική ενημέρωση από το ΓΛΚ, μας ενημερώνει ότι από τον Ιούλιο του 2013 υπολογίζεται ο ΕΚΟΕΜΣ στο σύνολο της σύνταξης (όπως συμβαίνει με το ΜΤΣ από αρχή έτους), με αποτέλεσμα να αυξάνει το ποσό των ακαθαρίστων που προκύπτει από τις αλλεπάλληλες μειώσεις και επί του οποίου υπολογίζονται οι μειώσεις του Ν. 4093/2012 (5-10-15-20%). Επακόλουθο είναι να αυξάνει η μείωση του ποσού σύνταξης που αντιστοιχεί στην κύρια σύνταξη (από Ν. 4093/2012), το οποίο ποσό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο ΕΦΌΣΟΝ αλλάζει κλίμακα η σύνταξη, με την προσθήκη του ΕΚΟΕΜΣ. Σε ορισμένες λίγες περιπτώσεις συντάξεων,  ενδεχομένως να μην εμφανισθεί μείωση. Διευκρινίζεται ότι τα ποσά που αντιστοιχούν σε ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ θα παρακρατηθούν στην πηγή, δηλ. από το μέρισμα και την παροχή (βοήθημα).

     Θυμίζω τι σημαίνει αυτό. Από τη μικτή μας σύνταξη αφαιρούμε όλες τις μειώσεις και τις εισφορές οπότε μας μένει Χ ποσό. Σε αυτό το ποσό μέχρι και τη σύνταξη Ιουνίου 2013 προσθέταμε το ακαθάριστο μηνιαίο μέρισμα (Χ+Μ).  Εάν το Χ+Μ ήταν μικρότερο του 1.500 ευρώ τότε η σύνταξη μειωνόταν 5% και το μέρισμα ΜΤΣ 5%. Το τελευταίο επιστρέφει ως έσοδο στο ΜΤΣ. Εάν το Χ+Μ ήταν μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ τότε η σύνταξη μεωνόταν 10% και το μέρισμα του ΜΤΣ 10%. Ομοίως πάνω από 2.000 ευρώ 15%. Από τη σύνταξη του Ιουλίου 2013 στο Χ+Μ προστίθεται και το ακαθάριστο μηνιαίο ΕΚΟΕΜΣ. Εάν με την πρόσθεση του βοηθήματος του ΕΚΟΕΜΣ το ποσό Χ+Μ+Ε αλλάζει κατηγορία, δηλαδή εκεί που ήταν Χ+Μ μικρότερο του 2.000 ευρώ τώρα έγινε Χ+Μ+Ε μεγαλύτερο του 2.000 ευρώ και  το ποσοστό μείωσης της σύνταξης από 10% γίνεται δυστυχώς 15%. 

     Περισσότερα όταν ολοκληρωθεί η έρευνα. Δυστυχώς με αυτούς που έχουμε μπλέξει τα πράγματα είναι δύσκολα.

2 σχόλια:

Ευσταθιος Λεκκας είπε...

Θα προσθετα, όχι μονο ¨με αυτούς που έχουμε να κάνουμε...¨ αλλά και με αυτούς που ο Σαμαρας είπε ότι εξ αρχής αποδέχθηκαν, αν όχι πρότειναν και συνεργάστηκαν με το ΓΛΚ για την αρχιτεκτονική δομή των μειώσεων μας. Το ποιοι είναι και παριστανουν τους δηθεν υπερμαχους των συμφεροντων μας, θα φανεί όταν πρέπει.
Στάθης Λεκκας

Unknown είπε...

Αν δεν απατώμαι, ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι η σύνταξη ΔΕ θα πέσει κάτω από τα 1000 ευρώ! Μήπως εννοεί μαζί με ΟΛΑ (δηλαδή και ΜΤΣ - ΕΚΟΕΜΣ); Ολοταχώς βαδίζουμε προς τα εκεί! Και μη αρχίσει πάλι η καραμέλα "να σωθεί η χώρα"! Γιατί δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ΚΑΙ η χώρα δε σώζεται και οι πολίτες της αυτοκτονούν. Αυτό είναι το περίφημο "success story";